Csak papíron létező szervezetek döntöttek az MDF-ben?

2004.09.10. 13:10
Az MDF több kizárt illetve a képviselőcsoportban maradt lakitelkes képviselője szerint számos megyei tisztújításon csupán papíron létező Ifjúsági Demokrata Fórum szervezetek szavazatai befolyásolták az erőviszonyokat. Az MDF megyei választmányaiban mindenütt két vokssal szállhattak be a Dávid Ibolya támogatói és ellenzéke közötti közdelembe az ifjú demokraták, ha a megyében működik legalább három IDF szervezet. A pártelnök embereként ismert IDF-vezető, Almássy Kornél elismeri ugyan, hogy az EP-választás óta is alakultak új szervezetek, de szerinte a fiatalítás elemi érdeke a pártnak.
Több Dávid Ibolyával szemben álló MDF-es politikus szerint a párt ifjúsági szervezetének "korábban a pártban soha nem látott" delegáltjai döntötték el az elnök javára a helyi erőviszonyokat.

Kettő voks

Az Indexnek nyilatkozó Font Sándor, Horváth Balázs, Püski András és Balogh László szerint megyéjükben addig ismeretlen IDF-es fiatalok szavazati befolyásolták az erőviszonyokat a két oldal közötti kiegyensúlyozott helyzetben. A párt alapszabálya szerint ugyanis az ifjúsági szervezet is kaphat két mandátumot a választókörzetek küldötteiből, a megyei jogú városok MDF-es polgármestereiből, a párt megyei közgyűlésbeli frakciójának vezetőjéből és az országgyűlési képviselőkből összetevődő, döntően 10-20 fős megyei választmányaiban. Ahhoz azonban, hogy az IDF is két fővel szavazhasson, az adott megyében három helyi szervezettel kell rendelkeznie.

Nem ismerik őket

Bács-Kiskun megyében Dávid Ibolya többségét egyetlen szavazat biztosította. Font Sándor szerint a döntő voksot leadó soroksári IDF-es átjelentkezés nélkül, egyszerűen Almássy Kornél ajánló levelével szavazhatott a választmányi ülésen. Font elmondta, hogy mire kiderítették, milyen úton került a fiatalember a szavazásra, lejárt a háromnapos jogorvoslati határidő, ezért az ügyet nem vizsgálták.

Veszprém megyében Horváth Balázs levelet írt Almássynak, mert egy pécsi ifjúsági fórumos vett részt a választmányi döntésen. Horváth azt kérte, hogy az IDF-elnök adja meg a helyi szervezetek tagjainak elérhetőségét, mert ő, mint helyi MDF-es országgyűlési képviselő egyet sem ismer közülük, a megadott címeken pedig nem elérhetőek. Püski András és Balogh László szerint Hajdú-Biharban és Csongrád megyében is sok, az utóbbi hónapokban, tehát az előrehozott tisztújítás kihirdetése óta feltűnt fiatal befolyásolta a megye állásfoglalását. A képviselők elmondták, hogy az IDF beleszólhat az MDF belső ügyeibe, a párt tagjainak viszont nincs lehetőségük az ifjúsági szervezetben zajló történéseket vizsgálni.

Normális, hogy függetlenek

Almássy Kornél az Index kérdésére azt mondta, véleménye szerint a Dávid Ibolyával szembenállók tudatosan akarnak belekötni a belső választások körülményeibe. Az IDF vezetője elismerte ugyan, hogy például Bács-Kiskunban döntő szerepe volt a fiataloknak, de mint hangsúlyozta, hogy mindenhol létező szervezetek küldötteiként vettek részt a szavazásban. Bács megyében még az EP választás előtt jóval, létrejött a delegáláshoz szükséges 3 IDF szervezet, köztük egy Lakitelken, a helyi MDF elnök támogatásával. A megyei választmányi ülésen helyi MDF tagok szavaztak az IDF delegáltjaként, sőt egy IDF-est a kecskeméti MDF szervezet választott meg megyei választmányi küldöttnek - mondta az elnök. Almássy szerint a mintegy 70 szervezettel rendelkező IDF-ben az EP-választás óta 4-5 új szervezet jött létre, közülük 2 valóban Veszprém, 1 pedig Bács-Kiskun megyében.

Az IDF-elnök szerint teljesen normális, hogy függetlenül működnek, mint mondta, csak a MIÉP, és az FKGP vezetése próbált meg kívülről beavatkozni ifjúsági szervezeteik belügyeibe, ezt azonban Almássy nem kívánta minősíteni. A szervezeti vezető elmodta azt is, hogy ő is, és a helyi szervezeti vezetők is megkapta Horváth Balázs levelét, ám úgy vélte, hogy a kizárás miatt okafogyottá vált, hogy az IDF-tagjai bejelentkezzenek nála. Almássy hozzátette: Veszprém megyében csak egy tihanyi IDF-est delegáltak a lehetséges kettő helyett azért, hogy elkerüljék a tisztújítás befolyásolásának még a látszatát is. Hajdú -Bihar megyében pedig két esztendeje az IDF-es Makay Zsolt a megyei MDF elnök, akit a nyáron elsöprő többséggel választottak újra. Almássy szerint egyébként a fiatalítás elemi érdeke a pártnak.