Nem akarnak szavazni az újbudaiak

2008.01.27. 10:14
Délután fél hatig mindössze 33,4 százalékos volt a részvétel a budapesti XI. kerületben zajló időközi választáson. A szavazáson a tavaly októberben elhunyt Deák András (Fidesz-KDNP) megüresedett képviselői helyét fogják betölteni, a mandátumért négyen indultak. A választás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosult több mint fele leadja voksát.

Rendben, de alacsony érdeklődés mellett zajlik a vasárnap reggel hatkor kezdődött időközi parlamenti választás első fordulója a Budapest XI. kerületében lévő 15. számú választókerületben. A szavazáson délután fél hatig 33,4 százalékos volt a részvételi arány, míg a 2006-os általános választások országos átlaga ekkor 57,63 százalék volt. Délelőtt kilenckor még csak 2,4, 11-kor is csak 9,2, 13 órakor 18,3, 15 órakor 25,8 százalékos volt a részvényteli arány.

Filipsz Andrea jegyző, a kerületi választási iroda vezetője elmondta, hogy a szavazásra jogosult több mint 32 ezer választópolgár este hét óráig voksolhat 37 szavazókörben. A nap során, csakúgy mint az általános országgyűlési választások idején, hat alkalommal közzéteszik az urnákhoz járultak számát. A 32 124 szavazásra jogosultból 13 óráig csak 5888-an adták le a szavazatukat, volt olyan szavazókör, ahol még százan sem.

A tavaly októberben elhunyt Deák András (Fidesz-KDNP) képviselő megüresedett mandátumáért négyen versengenek. A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultaknak legalább a fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatoknak több mint a felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén a választás második fordulóját február 10-én tartják.

A XI. kerületnek azon a részén, ahol ez a választókerület elhelyezkedik, Gellért-hegyen és Szentimrevárosban, a szavazás befejezéséig kampánycsend van érvényben.

Budapesti választókerületben a rendszerváltás óta csak egy alkalommal, 1991-ben írtak ki időközi parlamenti választást. Az erzsébetvárosi szavazást akkor azért tartották meg, mert a főpolgármesterré választott Demszky Gábor lemondott parlamenti mandátumáról.

Az újbudai parlamenti mellett az ország több településen önkormányzati időközi választást is tartanak. A Nógrád megyei Cserhátszentivánon azért tartanak időközi polgármester-választást, mert megszűnt a polgármester tisztsége azt követően, hogy jogerősen elítélték sikkasztás miatt. Noskó Sándor volt polgármester újra indul a posztért, amiért Jozipovics György Nándorral kell megküzdenie.

A Pest megyei Áporkán négy polgármester-jelölt közül dől el, hogy ki vezeti a továbbiakban a falut. A választásra azért kerül sor, mert a polgármester még tavaly novemberében lemondott posztjáról.

A baranyai Gilvánfán azért tartanak időközi önkormányzati választást, mert a település képviselő-testülete a közelmúltban feloszlatta önmagát. A település képviselő-testülete tavaly novemberben döntött az önfeloszlatás mellett, mert nem kívánt tovább együtt dolgozni Bogdán János polgármesterrel. A polgármesteri székért öt független jelölt, Bogdán László, Csonka László, Faragó Józsefné, Orsós János és Palkó Zsigmond verseng.