Szegeden megszűnik az index

2008.01.29. 12:00
A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak február 1-től már nem kell beírni jegyeiket a fekete leckekönyvbe, a szeptemberben kezdő elsőéves hallgatóknak pedig már nem is lesz indexük, jegyeiket az interneten elérhető egységes tanulmányi rendszerben rögzítik, írja a Délmagyarország.

Az országban elsőként a Szegedi Tudományegyetemen szűnik meg az index. A hallgatók február 1-jétől nem kötelesek jegyeiket beírni a fekete leckekönyvbe, ezentúl az interneten elérhető egységes tanulmányi rendszer (ETR) igazolja majd egy kurzus teljesítését, olvasható a Délmagyarországban.

Aki ragaszkodik az indexéhez, az megtarthatja azt. A leckekönyvet az oktatóknak továbbra is alá kell írniuk, ha a hallgató kéri. Mivel előfordulhat, hogy az ETR-be hibásan kerül be a jegy, a hallgató egy nyomtatott vizsgalapot is aláírathat oktatójával.

A hallgatói önkormányzat elnöke szerint az új rendszerrel megszűnik számos adminisztrációs teher, mérséklődnek az év eleji sorban állások a tanulmányi osztályok előtt. Török Márk szerint várhatóan kevesebb lesz a fegyelmi ügy is, többségük ugyanis az index hamisításához kapcsolódott.

Homor Géza a rektori hivatal oktatási igazgatója szerint legalább egy hónapnyi munkát spórolnak meg az indexek kiváltásával, egy félévben ugyanis kétszer kellett 30 ezer leckekönyvet megmozgatni. Az egyetem szeptembertől 24 millió forintot spórol, egy index ugyanis 800 forintjába került az intézménynek.