Fidesz: Újabb gyanús üdülőprivatizáció

2003.10.02. 13:00
Újabb üdülőprivatizációt kifogásolt csütörtöki tájékoztatóján Szíjjártó Péter, fideszes parlamenti képviselő, aki két hajdúszoboszlói szálloda eladását bírálta. A Nemzeti Üdültetési Alapítvány tulajdonában álló ingatlanokat 75 millió forintért szerezte meg a korábbi hajdúszoboszlói párttitkár, aki Szíjjártó szerint a miniszterelnök barátja. A volt párttitkár cége nem sokkal a vételt követően 700 milliós bankhitelt vett fel az ingatlanokra, valamennyi pénzt állami tulajdonú bankoktól kapta.
Két szálloda privatizációját kifogásolta csütörtöki tájékoztatóján Szíjjártó Péter fideszes képviselő, aki azt állította, hogy Medgyessy Péter egyik jó barátja, Pántya György cége áron alul, 75 millió forintért privatizálta a hajdúszoboszlói ingatlanokat. Közlése szerint az egymillió forintos törzstőkéjű Termál Piramis Kft. - a volt párttitkár cége - 1997. júniusában jutott a Hotel Mikróhoz, illetve a Hőforrás Szállóhoz. Az ingatlanokat a Nemzeti Üdültetési Alapítvány értékesítette, melynek kuratóriumi elnöke akkoriban Kökény Mihály, míg helyettese Keller László volt.

Kellernek semmi köze semmihez
"A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány alapító okiratában szerepel, hogy a döntések meghozatalában az államtitkár nem helyettesítheti a kuratórium elnökét, ennek okán személyem semmilyen mértékben nem érintett Szíjjártó Péter mai megszólalása kapcsán" - tartalmazza Keller László közpénzügyi államtitkár csütörtöki közleménye. A politikus egyúttal felszólította Szíjjártó Pétert, hogy "sajtótájékoztatóként számontartott politikai sárdobálásai során tartózkodjon a személyemet érintő különféle csúsztatásoktól, ellenkező esetben kénytelen leszek megtenni a szükséges jogi lépéseket."

Szíjjártó szerint az ingatlanokról előzőleg nem készült értékbecslés, ráadásul a vásárlás előtt beszállt a magáncégbe az MFB többségi tulajdonában álló Dél-Alföldi Regionális Rt, melynek viszont 730 millió forint volt a törzstőkéje, így nem volt akadálya már a vételár rendezésének. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az MFB elnöke akkor Huszti András, az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának korábbi vezetője volt. "A recept tehát egyértelmű, Medgyessy Péter barátja úgy jut állami vagyonhoz, hogy a vételár kifizetéséhez az állam pénzét használja fel" - szögezte le. Szíjjártó elmondta azt is, hogy a 75 millióért megvett ingatlanokra később összesen 700 millió forintos hitelt vett fel Pántya cége, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Konzumbanktól, illetve Külkereskedelmi Banktól.

A képviselőnek arról is tudomása van, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Közlöny Kiadó Kft. ötéves üzemeletetési és bérleti szerződést kötött Pántya cégével, és ezen belül 125 millió forintot felújításra is átutalt. Pántya másik cége, a Grátisz '92 Rt. kapcsán a képviselő elmondta, hogy annak felügyelő bizottságában 1998 és 2002 között megtalálható volt Medgyessy Péter, Kiss Elemér későbbi kancelláriaminiszter és Sándor László, az MSZOSZ akkori elnöke.

Szíjjártó ismertetése szerint a legnagyobb összegű hitelt, csaknem négyszázmillió forintot a Magyar Fejlesztési Bank a Horn-kormány bukása után, már akkor folyósította a cégnek, amikor a Horn-kabinet ügyvezető kormányként dolgozott, és Medgyessy Péter a bankot felügyelő tárcavezető is csak ügyvezető pénzügyminiszter volt.

A képviselő kíváncsi volna arra is: Medgyessy Péter, hogyan értékeli azon korábbi kijelentését, mely szerint jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbat kell választani.. Az Index megpróbálta megszólaltatni az üggyel kapcsolatban az érintetteket, de egyelőre még azt sem tudták megmondani a Kormányzati kommunikációs Központban, hogy a kormány, vagy a szocialista párt reagál a Fidesz felvetéseire.

Többet senki sem ajánlott

Pántya György a hajdúszoboszlói szállodaingatlanokat több napilapban történt meghirdetést követően, törvényes keretek között, közjegyző előtti nyílt licitálással vásárolta. A vállalkozó Szijjártó állításaira reagálva bejelentette: személyiségi jogait is sértő valótlan állításokat korábban közölt napilap és a híreszteléseket ellenőrizetlenül átvett médiumok ellen bírósági eljárást kezdeményezett. Pántya György elmondta: 1994 óta vállalkozó, s fokozatosan építette fel a cégét. A hajdúszoboszlói ingatlant - amely az 1970-es évektől a rendszerváltásig kormányüdültetési funkciót töltött be -, a Hunguest Rt. versenytárgyaláson értékesítette, leromlott állapotban. Az ingatlan vételára a licitálás eredményeként valóban 75 millió forint plusz áfa volt, de ennél magasabbat egyetlen vevő sem ajánlott.

Már Orbánék alatt is megvolt

A vállalkozó cáfolta azt is, hogy - mint Szijjártó állította - előbb 700, majd újabb 400 millió forint hitelhez jutott volna. Közlése szerint összesen 348 millió forint hitelt vett igénybe négy részletben, 138, 50, 140 és 20 millió forintot. Szijjártó Péternek azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Közlöny Kiadó Kft. ötéves üzemeltetési és bérleti szerződést kötött a cégével, Pántya György kijelentette: a szerződést a Horn-kormány idején kötötték, amit az Orbán-kormány idején módosítottak, majd meghosszabbítottak 2006-ig. "Mielőtt az Orbán-kormány módosította és meghosszabbította az üdültetéssel kapcsolatos szerződést, ellenőrizte és teljes körűen áttekintett a cég működését, valamint a megvásárlással kapcsolatos körülményeket" - mondta a vállalkozó.

Fibisz: Szijjártó Pétert: Sherlock Holmes, Terminátor és nagy ho-ho-horgász egyben
A Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) elnökségi tagja csütörtökön az MTI-nek visszautasította Szijjártó Péternek (Fidesz) egy 1997-es üdülővásárlási ügyben megfogalmazott vádját. "Orbán úréknak azt üzenjük, ha van valami a kezükben, tegyenek feljelentést, ha nem teszik, akkor csak rágalmaznak, amit a törvény büntet" - mondta Jánosi Zoltán. Előzőleg Szijjártó Péter (Fidesz) kijelentette, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma 1997-ben "áron alul értékesített két hajdúszoboszlói állami tulajdonú ingatlant Medgyessy Péter miniszterelnök barátjának". "Különös anyagból gyúrták Szijjártó Pétert: Sherlock Holmes, a Terminátor és a nagy ho-ho-horgász személyisége van jelen egyszerre ebben a testben" - fogalmazott Jánosi Zoltán. Szavai szerint a fideszes politikus csak egy "kis csavar a nagy szennygyár hatalmas gépezetében". Jánosi Zoltán úgy vélte, a Fidesz politikusa sajnáltra méltó szerepet vállalt. "Néhány éven belül elhasznált rongyként dobja félre a jobboldali politika" - mondta Jánosi Zoltán.