Látványosan elhúzott a Fidesz

2004.02.27. 08:29
Az utóbbi hónapokra a Fidesszel rokonszenvezők bővülése jellemző, kevésbé érzékelhető az MSZP szavazótáborának csökkenése - olvasható a Népszabadságban közölt legutóbbi Szonda Ipsos jelentésében. A Fidesznek az összes megkérdezett körében tíz, a biztos pártválasztók csoportján belül 16 százalékpontnyi előnye volt az MSZP-vel szemben.
A szocialista párt támogatottsága már tavaly ősszel is a mostanihoz hasonló nagyságú volt, októberben a választókorú népesség 26 százaléka tartozott oda. Azóta a vezető kormánypártnak két százalékpontnyi vesztesége keletkezett, jelenleg - akárcsak a múlt hónapban - 24 százalékos a szavazótábora.

A Fidesz viszont gyarapította szimpatizánsai számát, az októberi 29 százalékról mostanra 34 százalékra emelkedett az összes választókorú körében mért adata.

Lanyhuló aktívak

A biztos pártválasztói körben ősz óta az MSZP-nek 43 százalékról 36 százalékra csökkent a támogatottsága. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy rosszabbá vált a szocialisták helyzete a pártok népszerűségi rangsorában, s ezt a tömegkommunikáció segítségével érzékelve, a maradó MSZP-szavazók elszántsága mérséklődött, aktivitásuk lanyhult. Jelenleg a szocialista párti szimpatizánsok 74 százaléka látszik határozottnak részvételét illetően, szemben a korábbi hónapokban jellemző 80 százalék feletti arányokkal. Mindeközben a Fidesz a biztos pártválasztók körében 47 százalékról 53 százalékra növelte bázisát.

A kormány és ellenzéke mostani erőviszonyai hasonlatosak a négy évvel ezelőttihez. 2000 februárjában is az ellenzéki párt - akkor az MSZP - vezetett, s a kormányzó erő - az akkori Fidesz - eléggé elmaradt tőle.

Marad a kemény mag

A Fidesz táborának fele, az MSZP támogatóinak négytizede tartozik a "kemény maghoz". Ez azt jelenti, hogy már az előző választáson is a pártra szavazott, egy mostani választás biztos résztvevőjének tekinti magát, s biztos abban is, hogy kedvence győzelmet aratna. Az MSZP és a Fidesz legelszántabb hívei nagyjából ugyanazon rétegekben találhatók: átlag feletti arányban mutatkoznak a középkorúak, az értelmiségiek, diplomások és a vidéki városokban élők körében.

Ezeken kívül a szocialistákhoz markánsan kötődő réteg a nyugdíjasoké, a Fideszhez erősebben ragaszkodók az aktív, érettségizett dolgozók csoportja.

Hárompárti parlamentet jósol a Századvég-Tárki
Az összes megkérdezett körében az MSZP támogatottsága 24, Fidesz-MPSZ-é 34 százalékpont - derül ki a Századvég-Tárki közös februári felméréséből. . Januárhoz képest az MSZP támogatottsága 1 ponttal magasabb, a Fideszé 1 ponttal alacsonyabb, a változás az adatfelvétel statisztikai hibahatárán belül van. A pártválasztók körében 14, a biztos szavazó pártválasztók körében 15 százalékpont a Fidesz-MPSZ előnye az MSZP-vel szemben, mert ebben a körben az MSZP-re a megkérdezettek 35, a Fideszre 50 százalékuk szavazna.

A felmérés ismételten hárompárti parlament képét mutatja. Az SZDSZ támogatottsága mind a pártválasztók, mind a biztos szavazó pártválasztók körében az 5 százalékos parlamenti küszöb körül mozog. Egyéb kis párt nem éri el a bejutási küszöbértéket. 2004. februárjában a bizonytalan pártpreferenciájú válaszadók és a válaszmegtagadók aránya az összes megkérdezett körében együttesen 30 százalék, ami mindössze 2 százalékponttal alacsonyabb érték januárhoz képest.