Nincs pénz az iraki katonai misszióra

2003.05.23. 10:54
Nincs pénz egy iraki misszió fedezetére a katonai költségvetésben - értesült a Napi Gazdaság. A lap információi szerint a számítások szerint a kiküldetés 3,5 milliárd forintos költségvetését a kormányzat központi tartalékából kellene állni. Nem elképzelhetetlen, hogy Magyarország az amerikaiakkal felesben finanszírozza a békemissziót.
Magyar katonák által védett szállítóalakulat Irakba küldésére kapott felkérést csütörtökön a kormány - jelentette be Kovács László, a külügyi tárca vezetője. A szerepvállalás mintegy három és fél milliárd forintba kerülne a kiküldetés első hat hónapja alatt, vagyis többe, mint az összes most futó nemzetközi katonai misszió együttvéve. A kiadásokat általában a küldő ország állja, de elképzelhető egy amerikai-magyar feles finanszírozás is.

Idén nemzetközi kötelezettségekkel kapcsolatos kiadásokra a Honvédelmi Minisztérium költségvetésében 22,4 milliárd forintot különítettek el, ezen belül a nemzetközi békemissziós tevékenység 3,08 milliárd forintot tesz ki. Egy iraki misszió fedezésére tehát idén már nincs pénz a katonai költségvetésben, így a kormányzat központi tartalékából kellene állni a kiküldetés első fél évét.

Békefenntartás 3,5 milliárdért

Az összes jelenlegi külföldi misszióban mintegy 700 fő teljesít szolgálatot. Irakba várhatóan 300 főt küldene Magyarország, a 3,5 milliárd ekkora létszámra és a szükséges felszerelésre készült kalkuláció. A jövő évtől azonban ez már kisebb kiadást jelentene, mert a felszerelés költsége csak a kiküldetés első fél évében jelentkezne.

Elemi érdek

Ezután "csak" az ellátást és a katonák javadalmazását kell finanszírozni, amit a következő évtől már a HM is képes volna kigazdálkodni, bár a további költségekre pontos számítások még nincsenek - tudta meg lapunk. A kiküldést egy gyors négypárti egyeztetésnek kell megelőznie, amelyre a hét végén kerülhet sor, és hétfőn akár szavazni is lehet a módosító indítványról - mondta Kovács. Véleménye szerint Magyarország elemi érdeke az iraki újjáépítésben, valamint a normalizálódást követően a gazdaságban való részvétel.

A héten Washingtonba érkezett Major István, a külügyi tárca külgazdaságért felelős államtitkára, akinek fő feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése az Egyesült Államokban. E célból akár magasabb szintű delegáció is a helyszínre utazhat. Nincs olyan kis összeg, amit Magyarország visszautasítana - fogalmazott a miniszter.

Száz magyar építene újjá

Az ITD Hungary Iraki Újjáépítési Koordinációs Irodájánál eddig több száz cég érdeklődött a helyreállításban való részvétel lehetőségei iránt, közülük mintegy száz vállalkozás írásos ajánlatot is beadott - tudtuk meg Németh Györgytől, az iroda helyettes vezetőjétől. A jelentkezőknek első lépésként regisztrálniuk kell az amerikai újjáépítési szervezet (USAID) honlapján. Az ajánlatok széles körűek, így az infrastruktúrától a petrolkémiai iparon át a közlekedésig vállalnának a magyar cégek újjáépítési feladatokat.

Az ajánlatokat az ITDH eljuttatja a New York-i magyar nagykövetségre, illetve saját amerikai irodáihoz, amelyek továbbítják ezeket az USAID-hez és a tendergyőztes cégekhez. A magyar cégeknek maguknak kell felvenniük a kapcsolatokat a már ismert tendergyőztes amerikai társaságokkal. Az igazgatóhelyettes szerint javíthatja a magyar vállalkozások esélyeit, ha korábban jelen voltak Irakban, illetve hosszabb ideje van iraki kereskedelmi kapcsolatuk. A magyar vállalkozások az újjáépítésben való részvételről az ITD honlapján, illetve a 06-40-200-313 telefonszámon szerezhetnek információkat.