A rendőrség vizsgálja a Pannónia-panamát

2005.03.30. 11:33
A Magyar Mozgókép Közalapítvány vezetője azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy rendőrségi nyomozás folyik a Jankovics Marcell vezetése alatt álló Pannónia Filmstúdió ügyeiről, pedig a szervezet a vizsgálat megindulás után is kiemelten támogatta Jankovicsékat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés alapos gyanúja, valamint jogdíjfizetések elmaradása miatt indított vizsgálatot, és bekérte az állami tulajdonú cég szerződéseit. Az MMK szerint viszont a rendőrök csak azután érdeklődtek telefonon, hogyan működik a pályáztatás.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság több feljelentés alapján nyomozást indított a Pannónia Filmstúdió ügyei után. A Népszava információi szerint a rendőrök tavaly nyáron kezdtek vizsgálódni hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen, és már többek között az ÁPV Rt.-től, az APEH-től, a Magyar Mozgókép Közalapítványtól, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától is bekérték a Jankovics Marcell vezetése alatt álló állami cég papírjait. Az Index úgy tudja, hogy a nyomozók a hűtlen kezelés gyanúja mellett filmes jogdíjfizetések elmulasztása miatt azt is vizsgálják, hogy hova tűnt a nagy múltú, de jelenleg csődhelyzetben lévő rajzfilmstúdió filmjogokból származó bevétele.

Folyamatos átvétel

A BRFK arra próbál fényt deríteni, hogy történtek-e visszaélések az állami tulajdonú Pannónia Filmstúdió vagyonával, mondta a Népszavának a BRFK vizsgálati főosztálya gazdaságvédelmi osztályának vezetője, Péntek József alezredes. A Pannóniáról megjelent sajtóhírek alapján a nyomozást kiterjesztették a Jankovics Marcell résztulajdonában álló Ma-Ra Kft.-re is. Mint arról az Index beszámolt, a Pannónia gyártásvezetője és könyvelője által is tulajdonolt Ma-Ra az elmúlt években folyamatosan átvette a Pannónia üzleteit. A rajzfilmes produkciók gyártásához pedig az állami cég eszközeit és alkalmazottait vette igénybe. A rajzolóktól származó információk szerint a Ma-Ra már 2001-ben úgy szállt be a több mint kétmilliárdos költségvetésű Mr. Bean angol-magyar koprodukcióba, hogy a Pannónia szinte teljes animátori gárdáját alvállalkozóként foglalkoztatta, több tízmilliós szerződéssel.

Az APEH-től félve

Betelefonáltak a rendőrségtől
Mórocz Sándor, az MMK finanszírozási igazgatója elmondta, hogy a népszavás cikknek "nem sok valóságtartalma" volt az MMK-ra "vonatkozólag", a kuratóriumot ugyanis "semmilyen rendőrségi megkeresés" nem érte el. "Egyszer a Filmművész Szövetséghez betelefonált a rendőrségtől egy előadó - tette hozzá Mórocz -, hogy magyarázzuk el nekik az animációs szakkollégium működését. Szemadám Úr be is ment, és elmondta, hogyan működik a szakkollégium, de ismétlem, nem hivatalos beidézés volt, és nem tanúként hallgatták ki. Semmilyen konkrétumot nem kérdeztek tőle, hogy mennyi a finanszírozás, vagy hány százalékot adunk egyes filmekre, semmit." Mórocz végül Tóth Erzsébet főtitkárt javasolta az Indexnek interjúra, de a főtitkár asszonyt nem sikerült elérnünk, mert egész délelőtt "házon kívül" tárgyalt.
A pannóniás topmenedzserek magán-kft.-je 2003-ban átvette a filmstúdió állami támogatásait is. A Magyar Mozgókép Közalapítvány zárt, meghívásos pályázaton irányította át a pannóniások tíz filmjének megítélt 52,5 milliós támogatást úgy, hogy a Pannónia által megpályázott és 2003 májusában megnyert pénzeket novemberben a Ma-Ra Kft. vette fel. Jankovics Marcell tavaly - az Indexnek nyilatkozva - a privatizáció előtt álló Pannónia Filmstúdió nehéz helyzetével magyarázta, hogy az ügyvezetése alatt álló állami vállalat helyett miért a kft. kapta az állami filmtámogatásokat. Jankovics a váltásról először azt mondta, hogy miután a Pannóniánál "olyan helyzet" állt elő, hogy "a bevételeket elvonhatja az APEH", kénytelen volt más céget állítani a pályázatra, amelyen egyébként saját maga is további harmincmillió forintot kapott az egész estés filmekre elkülönített hetvenmilliós keretből a tizenöt éve készülő Ember tragédiája c. filmre. Jankovics később módosította nyilatkozatát, és azt mondta, hogy az ÁPV Rt. tiltotta le a vállalatot a szerződéskötésektől a privatizáció előkészítése miatt.

A nyomozás ellenére

A 2003-as zavaros támogatásátirányítás ellenére a Ma-Ra és személyesen Jankovics 2004-ben további - a szakma egészéhez képest kimagasló arányú - támogatást kapott az állami alapokból. Az MMK a rendőrség tájékoztatása szerint már 2004 novemberében tudomást szerzett a nyomozásról, de a közalapítvány honlapjára két hónappal később, 2005. január 7-én felkerült lista bizonyítja, hogy az animációs szakkollégium még mindig a legfőbb támogatandó cégnek tekintette az Ma-Ra Kft.-t és a Pannóniafilmet. A két cég az összesen elosztható harmincmilliós állami támogatásból huszonkétmilliót kapott.

Kiszórták az archívumot

Az Index információi szerint a Pannónia Filmstúdió az utóbbi hónapokban a háromszázmillió forint értékű óbudai székházában már csak a földszinti szobákban húzza meg magát. A háromemeletes épület többi részét a cég bérbeadta. Úgy tudjuk, hogy a zsugorodó cég kiszórta az elmúlt évtizedek rajzfilmterméséből még megmaradt eredeti rajzait is. A kiürített raktárból kikerült értékes rajzok és háttérfestmények java részét a Manifeszt rajzfilmes szervezet mentette meg a bezúzástól, és szándékaik szerint egy közgyűjteményt hoznak majd létre a kidobásra ítélt anyagokból. A Pannónia archívumában őrizték az ismert magyar rajzfilmsorozatok, mesefilmek eredeti rajzait, festményeit. Az Index által megkérdezett szakértők szerint a több százezerre becsült kidobott fólia mai értéke akár több milliárd forint is lehet.

Közreműködött volna

Lerobbant állapota ellenére a Pannónia privatizációjáért maga Jankovics is lobbizott az ÁPV Rt. illetékeseinél. Az Index tavaly beszámolt arról, hogy az ügyvezető közreműködésével Gát György producer többször megfordult a III. kerületi székházban, és az alkalmazottakat is tájékoztatta a privatizációban való részvételi szándékáról. A magánosítással kapcsolatban többször is nyilatkozó Jankovics azt hangsúlyozta, hogy "az animációsfilm-ipar világméretű válsága miatt" a befektetők számára csak nehezen térülne meg egy ilyen ügylet. Az igazgató azt is állította, hogy életkora miatt ő már személyesen nem kíván részt venni az esetleges privatizációban.

Jankovics Marcellt többszöri próbálkozásunk ellenére sem mobilján, sem a Pannóniafilm irodájában nem sikerült elérni. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában egyelőre nem kívántak nyilatkozni a nyomozásról, annyit azonban megtudtunk, hogy a rendőrség megkeresésére a tárca is átadta a Pannóniával kapcsolatos iratokat, ugyanakkor felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy a cég nem a minisztériummal áll szerződéses viszonyban, hanem az MMK-val.