MSZP-közeli cég építheti a jégpályát

2002.12.11. 18:23
Hámori László, az MSZP rendezvényszervező csoportjának munkatársa is tulajdonosa volt annak annak a 100 ezer forintos alaptőkéjű Bt.-nek, amelyik 38 millió forintért vállalta, hogy jégpályává alakítja a parlament előtti Kossuth téri parkolót. A közbeszerzési pályázaton eddig nem indult cégből Hámori az önkormányzati választás után szállt ki, azóta édesapja egyedül tulajdonolja a gyermekprogramokat szervező vállalkozás, amely - pályázatuk szerint - korábban állami rendezvények szervezésében is részt vett, így közreműködött a korona Esztergomba szállításában is.
Jégpályává alakítják a parlament előtti parkoló 1800 négyzetméterét december 22-e és január 2-a között - adta hírül korábban az Index. A kancellária meghívásos közbeszerzési eljárással döntött a jégpálya kivitelezőjéről. Mint keddi közleményükből kiderül: 24 céget hívtak meg a pályázatra. A jégpálya kialakítása bruttó 45 millió forintba kerül, a pénzt először a kancellária költségvetéséből különítették el, majd a száz százalékban állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Rt. vállalta magára a jégpálya finanszírozását.

A Szerencsejáték Rt. csak fizet

Székely Gábor, az rt. vezérigazgatója az Indexnek úgy nyilatkozott, ők csak a pénzt adják az akcióhoz, a kivitelezőt - megfogalmazása szerint - azért a kancellária választhatta ki, mert az állami szervekre szigorúbb előírások vonatkoznak, mint egy gazdasági társaságra.

Az MSZP-s vonal

A kancellária keddi közleményéből kiderült, a Szín-Lap Bt. alakíthatja jégpályává a Kossuth téri parkolót. A társaságot - amint az a cégbírósági adatokból kiderül - 100 ezer forintos betéttel 2000. augusztusában alapította idősebb és ifjabb Hámori László, és eddig a cégvezető elmondása szerint gyermekprogramok szervezésével, illetve díszletek tervezésével és kivitelezésével foglalkoztak. A cégből idén október 21-én, az önkormányzati választások másnapján ifjabb Hámori távozott, mert önkormányzati képviselővé választották a XVIII. kerületben. Hámori szerint a cég sikerének semmi köze ahhoz, hogy ő az MSZP Köztársaság téri székházában dolgozik.

Műanyagjég, vagy műjégpálya

Idősebb Hámori László elmondása szerint sohasem indultak közbeszerzési pályázaton, viszont a mostani tenderre önként ajánlkoztak. Hámori a megbízással kapcsolatban közölte: összeszerelhető, mobil jégpályára adott be a MeH-nek ajánlatot, de az is felmerült, hogy műanyagból készülő mobil pályát állítanak fel a parlament előtt, mert ennek nincsen energiaszükséglete. Az előrejelzések szerint ugyanis az átlaghőmérséklet december 22-e és január 2-a között plusz 2-4 fok között lesz, vagyis folyamatosan fagyasztani kell a jeget, ami óránként akár 12-14 ezer forintba is kerülhet.

Négy cég önként jelentkezet

A MeH név nélkül nyilatkozó illetékese szerint miután a kormányfő a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén bejelentette a Kossuth téri parkoló jégpályává alakítását, négy cég is jelentkezett a kancellárián jelezve, hogy szívesen vállalná a feladatot. A kabinet bruttó 45 millió forintot hagyott jóvá a kezdeményezésre. Ennek az összegnek a birtokában írták ki az első meghívásos közbeszerzési pályázatot, amire azonban csak a jóváhagyott összegnél drágább ajálat érkezett, így első körben nem hirdettek eredményt. Ezután jelentkezett a Szerencsejáték Rt., hogy kifizetné a jégpálya felállításának költségeit.

A sporttárca ajánlotta a cégeket

A kancellária ezt követően a meghívásos közbeszerzés szabályai alapján 24 cégtől kért ajánlatot, a vállalkozásokat a sporttárca és a Magyar Korcsolyázó Szövetség ajánlotta, meghívást kapott a BBJ Listák könyve alapján a legnagyobb 10 rendezvényszervező, illetve attól a négy cégtől is kértek újabb ajánlatot, amelyek maguktól jelentkeztek. A MeH illetékese szerint ilyen volt a nyertes Szín-Lap Bt. is. A cég mellett szólt, hogy ők adták a legjobb ajánlatot, illetve olyan nagyszabású állami rendezvényeken is dolgoztak már, mint például a korona Esztergomba szállítása. Arról a MeH-illetékes szerint a döntnökök nem tudhattak, hogy a nyertes cég korábbi kültagja az MSZP-nél dolgozik, "a pályázók pártkötődését - sem a korona szállítása, sem más ügy okán - nem vizsgálják".