Jobb híján Kovács

A vidéki szervezetek döntő többsége támogatja Kovács László pártelnököt, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a pártban szerephez jusson Németh Miklós exminiszterelnök is. Az Index országos körinterjúja nem igazolta Németh korábbi állításait, melyek szerint: ,,ha Kovács László elnök marad, akkor a megújulás, amelyet a párt hirdetett, és az országszerte tapasztalt várakozás nem fog találkozni". A vidéki vezetők elmondták: lehetne javítani a párt teljesítményén, de Kovács László személye - szemben Németh állításával - nélkülözhetetlen a sikerhez.
Németh Miklós ugyanis az utóbbi időben többször kifejtette, hogy az ország szocialistái szerint változásokra van szükség, a pártnak meg kell újulnia, ez pedig nem lehetséges Kovács László vezetésével.

Kovács Lászlónak teljes a támogatottsága Somogy megyében a pártelnöki posztra- mondta Sárdi Árpád, a megyei szervezet elnöke. A miniszterelnök-jelölt személye egyelőre nem kérdés, de megoszlanak a vélemények Németh Miklóssal kapcsolatban. Nagy Sándort szívesen látnák a somogyi szocialisták a frakcióvezetői poszton, elnökhelyettesként azonban Szily Katalint támogatják.

Góra Balázs szerint a Zala megyei szervezet is elégedett a pártvezetéssel. Góra közölte: az MSZP a legnépszerűbb párt, Kovács László a legnépszerűbb politikus, győztes csapaton pedig nem szabad változtatni. Az elnökség megújulását Góra is fontosnak tartja, de mint mondta, ez a kongresszuson meg is történik majd.

Nyíregyházán is járt Németh Miklós országos útja alkalmával és ott nyilván azt tapasztalta, hogy a szabolcsi párttagok szeretnék, ha az MSZP jobban állna a közvélemény-kutatók felméréseiben, az országos vezetés szerintük nyilván követ el hibákat, általános elégedetlenségről azonban a megyében nem lehet beszélni. Nagy László, a helyi iroda vezetője hozzátette: Németh Miklós saját bevallása szerint ,,jobbra számított", kellemesebb közállapotokra készült. A megújulásra Nagy szerint is szükség van, az országos elnökségbe hozzájuk közel álló embereket szeretnének bejuttatni (pl. Juhász Ferencet), de az országos vezetéssel nincsenek komoly bajok.

Papp József, győr-moson-soproni elnök Nagy László véleményét osztja. Papp szerint az elnökségben sok ember kicserélődik, oda megvannak a jelöltjeik (pl. Papp József), de Kovács László ellen nincs kifogásuk, az elnöknek a kongresszuson nem is lesz riválisa.

Baranya megyében Németh Miklós szintén elégedett szocialistákkal találkozhatott. A megyei szervezeti tagoknak ugyanis teljesen bejön Kovács László, a szükséges reformokat a jelenlegi elnök vezetésével képzelik el.

Dr. Füle István, a szolnoki MSZP-vezető szerint valós igény van szervezeti átalakításra a szocialistáknál, de ez nem jelenti azt, hogy Kovács László nem lenne jó vezető. Füle az Indexnek elmondta, hogy a hétvégi kongresszust éppen azért hívták össze, hogy a szükséges szervezeti átalakításokat elvégezzék a párton belül.

Kiegyenlített erőviszonyok

-Egy csapatban tudjuk elképzelni Németh Miklóst és Kovács Lászlót - jelentette ki Suták Miklós, a párt Hajdú-Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke. Németh májusban járt a megyében, és bár konkrét programot nem fogalmazott meg, a támogatottsága ekkor túlszárnyalta Kovácsét. A helyi tagságot megosztotta, hogy az exminiszterelnök nem vállalt párttisztséget, így most kiegyenlítődtek az ,,erőviszonyok". Az elnökhelyettesi tisztségért folyó küzdelemben a megyei szervezet Nagy Sándort támogatja, mivel ő a hajdú-bihari listáról került be a Parlamentbe. Suták Miklós szerint fontos lenne a párt kommunikációjának javítása, mert üzeneteiket nem tudják hatékonyan eljuttatni sok társadalmi csoporthoz, például a mezőgazdaságból élőkhöz, akiket fontos lenne megszólítani Hajdú-Biharban.

A hevesi szocialisták álomcsapata az lett volna, ha Kovács László az elnöki, Németh Miklós pedig az elnökhelyettesi helyet foglalja el a párt felső vezetésében. Németh azonban - mint tudjuk - nem vállalt tisztséget a pártban, így az új jelöltről előreláthatólag pénteken döntenek a megyében. Merczel József ügyvezető alelnök elmondta, hogy fontos lenne mielőbb megkezdeni a felkészülést a választásokra, és azt szeretnék, ha ebben Németh Miklós is részt venne.

Békésben Tóth Károly, parlamenti képviselő válaszolt az Indexnek. A honatya elmondta, hogy az MSZP-ben a megújítási szándék valós, ez pedig a szocialistáknál vitákkal jár, hiszen az MSZP nem tekintélyelvű szervezet. Vannak tehát problémák, változtatnivaló is van, de Tóthék alapjában véve elégedettek a Kovács vezette párt működésével. Olyan csapatot képzelnek az ország élére, melyben mindkét vezető személyiség helyet kap.

Pusztai István, a veszprémi szervezet nevében kijelentette: támogatják Kovács Lászlót, de Németh Miklós programjával is egyetértenek. Pusztai szükségesnek tartja, hogy az exminiszterelnököt ,,integrálják" a programalkotás során, annak ellenére, hogy Németh hivatalosan nem vállal posztot a pártban.

Nógrádban Németh a nyerő

A nógrádi szocialisták bizonyára nagy hatással volt az exminiszterelnökre, hiszen az Index országos körkérdésének eredményei azt mutatják, hogy egyedül Dóra Ottó, a Nógrád megyei alelnök vélekedik úgy, hogy ,,a párt leült és nem közérthető". A megoldás Dóra szerint Németh Miklós lenne, mivel azonban ő nem vállal posztot, Kovács Lászlót támogatják majd - közölte a helyi vezető. Miniszterelnöknek viszont mindenképp Némethet jelölné a salgótarjáni sejt, bár a hétvégi kongresszuson erről a kérdésről még nem döntenek.

Németh és Kovács reagálása
Szerkesztőségünk megkereste Németh Miklóst, aki titkárságán keresztül azt üzente az Indexnek, hogy a hétvégi pártkongresszus előtt már senkinek sem hajlandó nyilatkozatot adni.

Kovács László, az MSZP elnöke az Indexnek adott telefoninterjúban kijelentette, hogy nem akar vitatkozni Németh Miklóssal a sajtóban arról, hogy melyikük hogyan képzeli a párt megújulását, és a volt miniszterelnök azon kijelentéséről sem, miszerint Kovács személye volna a reformok akadálya. A pártelnök kifejtette: hazatérése óta be akarja venni Némethet a közös munkába, és azt is szerette volna, ha a hétvégi kongresszuson az exminiszterelnököt magas tisztségbe, lehetőleg elnökhelyettesi posztra választják - amire egyébként Németh számos jelölést is kapott. Kovács László szerette volna, ha Németh megbízást vállal a párt választási programja elkészítésének irányítására. Mivel a volt kormányfő most nem kíván posztot vállalni a pártban, a kongresszus utánra marad az új vezetés és Németh Miklós elképzeléseinek egyeztetése. Kovács kijelentette: megítélése szerint kettejük között nincsenek és nem is voltak személyes ellentétek. Az MSZP elnöke végül hozzátette: az ajtó továbbra is nyitva áll az exkormányfő előtt.

Akik nem nyilatkoztak

Borsodban a megyei iroda vezetője, Nyitrai Tibor vette fel a telefont, aki telefonbeszélgetésünk elején kijelentette, nem áll módjában válaszolni kérdéseinkre. A megyei szervezet elöljárója ugyanakkor elismerte, szükség van a párt megújítására.

Farkas János, Vas megyei alelnök sem kommentálta Németh kijelentéseit, ami bizonyos szempontból érthető, hiszen a két politikus közötti egyre nyilvánvalóbb feszültség előreláthatóan csak akkor dől majd el, amikor a párt megnevezi a 2002-es választásokon a szocialistákat képviselő miniszterelnök-jelöltet.

Az Index tapasztalatai szerint Kovács népszerűsége töretlen

A párt budapesti szervezetének elnöke, Madúr László szerint Németh Miklós kisebb politikai szerepet szánna Kovácsnak, mint amit megérdemel. ,,A jelenlegi pártelnök a felmérések szerint hosszú ideje az ország legnépszerűbb politikusa" - mondta az Indexnek a fővárosi elnök. Vannak azonban a párton belül olyan érdekcsoportok, melyek nem támogatják a jelenlegi elnököt. ,,Az MSZP baloldali gyűjtőpárt - folytatta Madúr - s mint ilyen, természetes, hogy vannak viták a szervezeten belül.

Németh Miklós nem élt Magyarországon az utóbbi tíz évben, ezért valószínűleg más a megítélése a párt viszonyairól, mint a Kovácsot és a szervezet érdekeit jól ismerő politikusoknak. A budapesti szocialisták arra kérik Némethet, hogy terítse ki végre kártyáit, mert a szervezet csak akkor tud majd miniszterjelöltet javasolni, ha tisztában van az aspiránsok tényleges értékeivel.