John Emese visszalépett a ferencvárosi választáson

2009.01.16. 14:31
Visszalépett John Emese, az SZDSZ jelöltje a ferencvárosi időközi választáson, döntött a párt ügyvivői testületet pénteki ülésén. John Emesét az elmúlt héten halálosan megfenyegette a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet, az SZDSZ pedig nem akarja sem jelöltjét, sem a családját, sem születendő gyermekét ilyen fenyegetettségnek kitenni.

John Emese nem indul a ferencvárosi időközi választás második fordulójában, az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) pénteki ülésén döntött a jelölt visszalépéséről. Közleményükben azzal indokolják a visszalépést, hogy a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet a múlt héten halálosan megfenyegette őt. A fenyegetés nyomatékosítására egy iraki dzsihádista, amerikai katonák orvlövészek általi meggyilkolásáról szóló videót is küldtek.

A közlemény szerint az üt John Emesével egyetértésben úgy döntött, hogy sem a jelöltet, sem családját, sem születendő gyermekét nem teszi ki ilyen fenyegetettségnek. John Emese az ügyben feljelentést tesz.

Értékelték emellett a ferencvárosi időközi választás eredményeit, saját szereplésükkel elégedettek, de a demokráciát fenyegető jelnek tartják a szélsőjobboldali Jobbik erős szereplését. „Valamennyi demokratikus erő felelőssége, hogy a politikai apátia, a választői kiábrándultság és a közéletben való alacsony állampolgári részvétel olyan erők megerősödéséhez vezet, amelyek nem pusztán a demokratikus berendezkedést, hanem honfitársaink nyugalmát is veszélyeztetik” - írják.

A választás első fordulóját vasárnap tartották, amit azután írtak ki, hogy az SZDSZ-es Gegesy Ferenc lemondott. A szavazást Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte 58,67 százalékkal, második az MSZP-s Bánsághi Tamás 23,11 százalékkal. Harmadik lett a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád 8,5 százalékkal, John Emese 5,23 százalékkal a negyedik helyet szerezte meg, ötödik lett Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 3,68 százalékkal, míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje a szavazatok 0,78 százalékát szerezte meg.

Mivel a részvételi arány messze az ötven százalék alatt maradt, így a választás érvénytelen, ezért írtak ki második fordulót.