Csalásfronton jogászokat vetnek be a pártok

2006.04.21. 13:45
A választási kampányban több száz jogász szállt harcba a pártok mellett. A rivális politikai szervezetek jogi végzettségű szimpatizánsokkal töltötték fel a választási bizottságokat, és az idén először az egyik párt jogi tanácsadói forródrótot is létesített a helyi aktivisták számára.

Ügyvédek, cégjogászok, jogi szakértők szálltak be önkéntesként a választási küzdelembe. A jogászvégzettségű önkénteseket minden választókerületben vadászták a pártok.

Magasan kvalifikált hadtest

A jogászokra várt a feladat, hogy az őket delegáló politikai szervezeteket képviseljék a helyi, a megyei és természetesen az országos választási bizottságokban. Az MSZP-ben az alacsonyabb szintű testületekbe nem volt feltétel a jogi végzettség, a Fideszben viszont határozott elvárásként fogalmazták meg, hogy csak végső esetben tekintenek el tőle. A fontosabb, másodfokú döntéseket hozó bizottságokba viszont mindkét párt kizárólag jogászokkal képviseltette magát. A Fidesz mozgósító szervezetébe is beillesztett jogászokat. A választókerületekben az aktivisták olyan jogsegély-ügyeleti számot hívhatnak, ahol a választási jogszabályokban járatos szakértők igazítják el őket a vitás ügyekben.

Új elemek megjelenítése

Az Index információi szerint a Fidesz jogászai számára külön feladatot jelent az is, hogy a választási törvény alapján értelmezzék a választásokról érkező bejelentéseket, és kiszűrjék azokat, amelyek a választási csalás valamilyen formájaként értékelhetők. Mint emlékezetes, az április 9-i első forduló idején beindított Demokrácia Központba az urnazárásig a Fidesz bejelentése szerint több mint 1200 bejelentés jött. A párt szóvivője, Szijjártó Péter alig egy órával a szavazás végét követően már a csalások számos formájával vádolta a szocialistákat. A felsorolt vádak között az ismert típusokon, a láncszavazáson, a szavazók szervezett szállításán, etetése-itatásán kívül újfajta tétel is akadt: a Fidesz a párttulajdonú mobilról szétküldött mozgósító sms-ek miatt is feljelentés tett. Ezt jogsértésnek ítélte végül az OVB is, és állásfoglalást adott ki arról, hogy buzdító smst vagy emailt csak magánszemélyek küldözgethetnek a kampánycsend és a választás idején.