Honnan van Juhász Ferenc vagyona?

2003.11.28. 07:11
Juhász Ferenc szerint 95 milliójért vásárolt villája nem luxuslakás, és nézete szerint a politikusok jövedelmi viszonyait nem reális a minimálbérhez viszonyítani. A Magyar Nemzet kiderítette: a honvédelmi miniszter hitelezőjének fia, a HM egyik cégének az igazgatósági elnöke.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 272 négyzetméteres lakóháza, amelyet a közelmúltban 95 millióért vett, és jelenleg felújítják, minden tekintetben tipikus "ingatlanügy" - írja a Magyar Hírlap. A magyar politikusok Horn Gyulától Torgyán Józsefig és Orbán Viktorig épp, akkor látták jónak az átlagosnál színvonalasabb házba költözni, amikor hatalmon voltak. Akiknél az ingatlanüzlet fedezetét kérdezték, azok baráti kölcsönökre mutattak rá.

Segítő család

A honvédelmi miniszter azt állítja, hogy családjának lehetett ennyi pénze a házra. Azt mondja, baráti kölcsönök is segítették. A Blikk azonban úgy tudja, nem kizárt, hogy az ügy a vagyonnyilatkozatokkal is foglalkozó parlamenti mentelmi bizottság elé kerül, s így kiderülhet, miként rakta félre a szükséges összeget villájának megvételére.

Juhász szerint az ingatlanba felesége, Szendrák Csilla 20 milliót adott, apósa 33 milliót, 12 millióra magánvagyonából tellett, egy 30 milliós magánkölcsönhöz pedig I. kerületi lakása értékesítésével jutott.

A Fidesz figyel

Az eredetileg 142 millió forintért, öt hálószobával, két fürdőszobával, vendéglakrésszel, fitneszhelyiséggel és szaunával meghirdetett Lejtő utcai villa Juhásznak egyébként a Blikk által megkérdezett szakértők szerint további mintegy 5 millió forintját elviheti. Új cserepeket, vörösréz ereszcsatornákat, hőszigetelő ablakokat szereltek fel, és vakolják a falat. Csak a vakolás 2,5 millió lehet a becslések alapján.

"Még tájékozódunk Juhász ingatlanügyében, de a rendelkezésünkre álló adatok alapján nem világos, miből futotta a villára. Különösen furcsálljuk a 30 milliós magánkölcsönt" - mondta a Blikknek Répássy Róbert. A fideszes politikus hozzátette: a részletek ismeretében döntenek majd, mit lépnek.

Állami alkalmazott a kölcsönadó fia

A Magyar Nemzet pénteki számában azt állította, hogy a miniszter villavásárláshoz felvett kölcsönének egyik hitelezője Füzesi István volt, akinek fia állami alkalmazott. Füzesi Attila ugyanis az idén februártól igazgatósági elnöke lett a Honvédelmi Minisztérium egyik cégének, a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Rt.-nek. A lap azt is megemlítette, hogy az ifjabbik Füzesi igazgatósági tagja az Antenna Hungáriának is.

Füzesi Attila, az Index azon felvetésére, mi a véleménye a Magyar Nemzetben megjelentekkel kapcsolatban, így állami megbízásai összefüggésben állnak-e azzal, hogy jó viszonyt ápol édesapja Juhász Ferenccel úgy reagált: "Önök ezt rosszul tudják, egyébként is magánügynek tekintem az egészet, és nem kívánok nyilatkozni."

Milyen luxus?

A miniszter péntek reggel a Magyar Televízió Napkelte című műsorában arról beszélt, hogy ha a "rágalmak folytatódnak", jogi úton vesz elégtételt. Juhász úgy véli, azért lett téma ingatlanvásárlása, mert a közvélemény egy része nem akarja, hogy ő továbbra is politikus legyen.

A miniszter elmondta még, hogy szerinte villája nem luxuslakás, és nézete szerint a politikusok jövedelmi viszonyait nem helyes és reális dolog a minimálbérhez viszonyítani. Juhász Ferenc nem gondolja, hogy az ügy pártja népszerűségének további csökkenéséhez vezet.

Miután kipattant az ügy, Juhász Ferenc tájékoztatta a részletekről a miniszterelnököt, aki azonban - a miniszter elmondása szerint - érdemben nem reagált.