Keller bírálja a kakaóbiztos számítógépek közbeszerzését

2004.07.19. 20:09
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a 450 ezer forintból megvásárolható számítógépeken kívül mire költöttek még, hogy az óvodák számára vásárolt számítógépek végül több mint egymillió forintba kerültek. Az RTL Klub Híradójának információi szerint Keller László közpénzügyi államtitkár sem ért egyet a közbeszerzés megvalósításának módjával.
Mint ismert 300 óvoda fejenként egymillió hetvenhétezer forint értékben kapott számítógépet. "Minden géphez jár egy 300 oldalas oktatási kézikönyv és a cég az üzembe helyezéskor egy tájékoztató tanfolyamot tart" - nyilatkozta Simon Dávid, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tanácsadója az RTL Klub Híradójának.

Hol a pénz?

A valóság azonban az, hogy az óvodák számára a minisztérium feltételként szabta, hogy egy dolgozójukat a gép használatára saját költségükön képezzék ki.

Az RTL Klub megkeresésére a minisztériumban végül nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy a piacon beszerezhető 450 ezer forintos számítógépen felül mire és mennyit költöttek. Annyit azonban elárultak, a tárca folytatni szeretné a programot. Az IHM tervei szerint 2006-ig valamennyi magyarországi óvodát felszerelik informatikai eszközökkel a program keretében, az idén rendelkezésre álló összegből hátrányos helyzetű települések intézményei kaphatnak számítógépeket.

Keller László közpénzügyi államtitkár úgy véli, hogy az óvodai számítógépek közbeszerzése nem az elvárható értékarányos módon valósult meg.

A kakaópróba

Az óvodai számítógépek ügyére először Rogán Antal hívta fel a figyelmet. A Fidesz július 8-ai sajtótájékoztatóján Rogán bebizonyította, hogy egy hatezer forintos klaviatúra is kiállja a kakaópróbát. Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának fideszes elnöke szerint a Brunszvik Terézről elnevezett programot, amely 300 darab, óvodások által használható gép beszerzését irányozta elő, egyetlen szállító egy bizonyos termékére írták ki.

Rogán szerint a minisztérium ugyan közbeszerzésnek nevezte az eljárást, de az egyes pályázati feltételek csupán a végső győztes gépére illettek. A képviselő, következetesen kerülve az IBM nevének említését, megjegyezte, hogy a cég a világ számos országában rendszeresen ajándékoz ebből a típusból óvodáknak.