Magyar: Pokorniék riogatnak és torzítanak

2002.11.29. 15:21
Egyetért-e Ön azzal, hogy a drogpolitika nem az olcsó népszerűség-hajhászás terepe, ahol riogatással és torzításokkal lehet célt érni, hanem felelősségteljes és szakmailag helyes intézkedésekre van szükség? - teszi fel a kérdést Magyar Bálint oktatási miniszter abban a válaszlevélben, amelyet Pokorni Zoltánnak a fideszes politikusának szánt.
Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának alelnöke még hétfőn intézett egy nyílt levélben nyolc kérdést Magyar Bálint oktatási miniszterhez. Ezekben azt fogalmazta meg, hogy véleménye szerint a büntető jogszabályok változásából az iskolákban és oktatási intézményekben könnyebb lesz kábítószert fogyasztani és terjeszteni, mint bárhol másutt, továbbá a törvény ösztönzi az iskolai drogfogyasztást.

Pokorni Zoltán nyolc kérdése
1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az iskolákban és más gyermekek által látogatott intézményekben könnyebb legyen és kisebb kockázattal járjon a kábítószer fogyasztása és terjesztése, mint bárhol másutt?
2. Egyetért-e Ön azzal, hogy ez a javaslat gyakorlatilag ösztönzi az iskolai közös kábítószer-fogyasztást azáltal, hogy a büntethetőség igen könnyen - akár a "megelőző-felvilágosító szolgáltatáson" való igazolt részvétellel - elkerülhető?
3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a javaslat jelentős mértékben megkönnyíti a drogkereskedők dolgát, akiknek az oktatási intézményekben a büntetés minimális kockázatával sem kell számolniuk, amennyiben - tettenérés hiányában - a terjesztést közös fogyasztásnak tüntetik fel és vállalják, hogy "megelőző-felvilágosító szolgáltatáson" vesznek részt?
4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a javaslat gyakorlatilag legalizálja a terjesztők iskolai "beetető" akcióit, amennyiben azt az érintettek közös fogyasztásnak tüntetik fel és vállalják, hogy "megelőző-felvilágosító szolgáltatáson" vesznek részt?
5. Kérem, tájékoztasson arról, mely országokban gyakorlat az, hogy az iskolai drogfogyasztás és -terjesztés enyhébb megítélés alá esik, mint az iskolán kívüli ezzel megegyező tevékenység!
6. Kérem, tájékoztasson arról, milyen módon kívánja garantálni a szülők számára, hogy gyermeküket nem vonják be iskolai "közös kábítószer-fogyasztásba"?
7. Egyetért-e Ön azzal, hogy nagykorú személyek fiatalkorú vagy kiskorú személyeket használjanak fel a kábítószer termesztésére, előállítására vagy terjesztésére?
8. Kérem, tájékoztasson arról is, milyen intézményes keretek között véleményeztette ezt a javaslatot a pedagógus és szülői érdekképviseleti szervezetekkel? Tárgyalta-e a javaslatot az Országos Köznevelési Tanács, az Országos Diákjogi Tanács, illetve a Közoktatáspolitikai Tanács? (Kérem, az ülések jegyzőkönyvét szíveskedjék megküldeni részemre!)

Magyar cáfolja

Magyar Bálint pénteki válaszában cáfolja Pokorni kérdésekben megfogalmazott állításait. - Miniszterként és apaként vallom, a gyerekek érdekei mindenek felett állnak. A Btk.-módosítás lényege, hogy ad még egy esélyt azoknak, akiknek inkább megértésre van szükségük, mint megtorlásra - fogalmaz válaszlevelében Magyar Bálint. A miniszter levele rámutat: a kormány drogpolitikájában a terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés mellett a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Magyar Bálint hangsúlyozza: a Btk. módosítása nem tartalmazza, hogy az iskolákban könnyebben, kisebb kockázattal lehessen kábítószert fogyasztani és terjeszteni. Mi több, a javaslat kiemelten rendeli büntetni az iskola területén történő árusítást.

Új alapokra helyezi

A miniszter szerint a törvényjavaslat részben új elvi alapokra helyezi a kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó rendelkezéseket. Ehhez kapcsolódik az elterelés intézménye, amely a büntetésnél hatékonyabb eszköz lehet az egyszerű fogyasztók által elkövetett legenyhébb esetekben.

A büntetőeljárás során az elterelés lehetősége, mint büntethetőséget megszüntető ok azt eredményezheti, hogy az ügyész a vádemelést egy ízben, egy évi időtartamra elhalaszthatja, ha a kábítószer-élvező gyanúsított vállalja a megfelelő kezelésen vagy szolgáltatáson való részvételt, és azt teljesíti is. Ezt az ügyésznek kötelezettségként kell majd előírnia.

Felhívja elődje figyelmét

A szabályozás kizárja majd, hogy a kábítószert forgalmazó vagy azzal kereskedő ellen indított büntetőeljárásban sor kerüljön az elterelésre. Ugyanakkor az elterelésre is csak a rendőri eljárás megindulását követően, beidézés, kihallgatás, adott esetben őrizetbe, előzetes letartóztatásba vétel után kerülhetne sor. A törvényi fenyegetés tehát hosszú időn keresztül és számos formában jelenik meg még a legenyhébb esetekben is a törvényjavaslatban.

Füves cigarettát adnak át

A Fidesz levelet írt az iskoláknak
A büntető törvénykönyv tervezett módosításáról szóló tájékoztató levelet küld a Fidesz oktatási tagozata valamennyi közoktatási intézménynek - tájékoztatta a párt sajtóirodája az MTI-t. A törvényjavaslat általuk kifogásolt rendelkezéseit idézve emlékeztetnek arra, hogy az Orbán-kormány nem csupán a büntetőjogi szabályozást szigorította, hanem nagy hangsúlyt fektetett a megelőzésre is. Az ellenzéki párt politikusainak véleménye szerint a szigorú szabályozás és a megelőzés együttes alkalmazása eredményesnek bizonyult, jelentősen lelassult a kábítószer-fogyasztók számának növekedése. Leszögezik, egyetértenek abban, hogy segíteni, védeni kell azokat, akiket megtévesztettek, ugyanakkor úgy vélik, hogy ezt nem "a dílerek számára is kibúvót nyújtó kiskapuk" megteremtésével lehet elérni, hanem felelősségteljes bírói gyakorlattal.
Nagy a veszélye annak, hogy a drogterjesztők az iskolák falai közé teszik át működési helyüket, hiszen az oktatási intézményekben a büntetés minimális kockázatával sem kell számolniuk, amennyiben - tettenérés hiányában - a terjesztést közös fogyasztásnak tüntetik fel és vállalják, hogy "megelőző-felvilágosító szolgáltatáson" vagy gyógykezelésen vesznek részt - olvasható a levélben.
A miniszter levelében arra is felhívja elődje figyelmét, hogy a jelenlegi Btk. alapján, ha osztálytársak adnak át egymásnak füves cigarettát, és az átadó pár nappal elmúlt 18 éves, kötelezően 5 és 10 év közötti szabadságvesztéssel sújtandó. Azon belül is a középmérték, ez esetben Magyar Bálint szerint az irreális, embertelen mértékű hét és fél éves börtönbüntetés alkalmazandó. A módosítás célja mindennek kizárása.

A miniszter arra is emlékeztet, hogy a jelenlegi szabályozás nem tesz különbséget sem abban a tekintetben, hogy egy cigarettáról, vagy a csekély mennyiséget messze meghaladó nagyobb mennyiségről van-e szó, illetve hogy egy társaságban a körbeülők egymásnak átadják a füves cigarettát, vagy az iskola területén szisztematikus beetetést végeznek a dílerek.

Magyar Bálint felveti: a szigorú állami fellépésnek kitett fiatal élete megtörhet, és ezzel jelentősebb társadalmi és személyes kár keletkezik, mint amilyet az intézkedést kiváltó cselekedet veszélyessége jelent.

Az alkalmi fogyasztót érintette

A miniszter felteszi a kérdést elődjének, egyetért-e azzal, hogy az Orbán-kormány "drogtörvénye" megbukott, hiszen az elmúlt években nem csökkent a drogfogyasztók száma, a felderítési mutatók nem javultak, a büntetőeljárás alá vont esetek több mint 80 százaléka nem a valódi veszélyt jelentő terjesztőket, hanem az alkalmi fogyasztót érintette.

- Egyetért-e Ön azzal, hogy a drogpolitika nem az olcsó népszerűség-hajhászás terepe, ahol riogatással és torzításokkal lehet célt érni, hanem felelősségteljes és szakmailag helyes intézkedésekre van szükség? - kérdezi levelében Pokorni Zoltántól Magyar Bálint.