Kelleréknek is el akarták adni a Csányi-dossziét

2008.04.25. 21:38
Kapolyi László néhány hónap után már szabadult volna a magánnyomozóktól, akik minden eszközt bevetettek, hogy megkapják az információszerzésért beígért pénzt. Egy, az Index birtokába jutott 2003-as hangfelvétel szerint a milliárdos szocialista 27 milliót fizetett, hogy megszabaduljon Stotz Gyulától és a Finder Kft.-től azt állítva, hogy a cégtől sem ő, sem Keller László nem kapott érdemi információkat. Stotzék a Kapolyival folytatott tárgyaláson viszont azzal hozakodtak elő, hogy Kékessy Dezső, az Orbán-család barátja egy speciális kérés ellenében hajlandó lett volna még a saját érdekeiket sértő információk kiadására is.

A számlán szereplő 55 millió forint felében állapodtak meg az üzlet mindkét fél számára elfogadható lezárása érdekében azon a tárgyaláson, amelyen Kapolyi László és az általa hónapokkal korábban felfogadott magánnyomozók próbáltak egyezkedni.

A Magyar Nemzet által kirobbantott hat évvel ezelőtti ügy három szereplője vett részt azon a 2003-as tárgyaláson, amelyről titkos felvétel is készült. Az Index birtokába került közel egyórás hanganyag szerint a szerződtetés után néhány hónappal Kapolyi László és az ő állítása szerint Keller László közpénzügyi államtitkár is igyekezett megszabadulni a Finder Kft.-től, bár korábban azt remélték, hogy politikailag is használható információkat kapnak Orbán Viktorról, Simicska Lajosról és Kalmár Istvánról.

A reményeket nyilván befolyásolta, hogy az informátorként ajánlkozó cég többek között Gubuznai Zoltánt – Simicska Lajos, volt APEH-elnök informatikai tanácsadóját vonultatta fel aduászként. Gubuznai néhány héttel ezelőtt egy másik ügyben bukott le. Akkor szintén az Orbán-kormány idején szerezett APEH-es információk alapján próbálták 12,5 milliárd forintra megzsarolni Csányi Sándort, de a Bankár-csoport pénzügyeiről szóló anyag nem hatotta meg az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját, aki a rendőrökhöz fordult. Az Index birtokában lévő felvétel szerint a Finder Kft.-s társaság valószínűleg ezt az anyagot is felajánlotta megvételre Kelleréknek, de ők már más forrásból megkapták. (A beszélgetésben elhangzottak szerint az akta minden egyes lapját 30 évre titkosították, de Kellerhez fénymásolatban több példányban megérkezett.)

A felvétel jelentős részén Stotz ecseteli Kapolyinak, hogy majd egy éven át óriási munkát végzett, emberei is sokat dolgoztak az ügyeken, nem szeretné ellenszolgáltatás nélkül kidobni a mögötte álló időszakot. Kapolyi viszont arról győzködi a magánnyomozókat, hogy az általuk kínált információkra már nincs szükség, ráadásul ő már korábban jelezte, hogy a kiállított számla ellenére nem tudta előteremteni az ügylethez szükséges milliókat. Az is kiderül, hogy az üzleti kapcsolatot terheli, hogy a nyomozócég vezetője már Faragó Csabához fordult Kapolyi magánszemélyként kiállított számlájának faktorálásáért, valamint hogy Keller nehezményezte Kapolyinál, hogy Stozték hivatalában keresték az anyagiak miatt, holott már az ügylet kezdetén megállapodtak, kizárólag Kapolyin keresztül tartják majd a kapcsolatot.

A beszélgetésben Stozték azzal is előhozakodtak érvként, hogy lényegében megállapodtak Kékessy Dezsővel, az Orbán-kormány egykori párizsi nagykövetével, a Fidesz-elnök családjának üzlettársával, hogy akár Orbánékra terhelő információk kiadására is hajlandóak cserében azért, ha a Medgyessy-kormány kiutasítja Kékessy korábbi vejét az országból. A magánnyomozó azt állította, hogy legalább 15 találkozó után az exminiszterelnök házibarátja hajlandónak mutatkozott arra, hogy akár a jobboldal számára előnytelen információk átadásába is belemenjen, ha Kapolyiék elérik a férfi kiutasítását. Stotz állítása szerint Kékessy rengeteg információt átadott, sőt egy Orbánnal kapcsolatos párizsi ingatlanról is beszélt volna, de abba a kellemetlen helyzetbe került, hogy ezt a „metajurisztikai eszközökkel” elérhető gesztust nem tudta kiharcolni a szocialistáknál, így az információátadás sem jöhetett létre. Stotz állítása szerint ebben az ügyben kezdetben Faragó Csaba volt a kapcsolattartó, később viszont bizalomvesztés miatt „Földi” lett az új ember.

Kapolyi a tárgyaláson többször jelezte, hogy az eredetileg megjelölt összeget nem tudja kifizetni, sőt hivatalosan nem is fog fizetni. A milliárdos szocialista szerint halvány gőze sincs, hogy ebből az üzletből bárki információkat kapott volna, ebben körben ő nem ismeri ki magát, és energetikával foglalkozó ember amúgy se menjen ilyen területre. A beszélgetés végül azzal zárult, hogy ő többszöri indítványozásra elfogadta Stozték ajánlatát, hogy részletekben kiegyenlíti a számlán szereplő 55 millió forint felét, de akkor a nyomozóknak meg kell mutatniuk Kellernek, amit addig összeszedtek.