Sztrájk a Kapos Volánnál

2008.01.22. 06:57
Kedden hajnali fél négykor megkezdődött a sztrájk a Kapos Volánnál. A hat órás munkabeszüntetés 720 járatot és több tízezer utast érint.

Az első járatnak 3 óra 30 perckor kellett volna indulnia egy külső telephelyről, Barcsról, de a járat ezen a hajnalon kimarad - közölte Bázel Kornél, a kaposvári központi állomás forgalmi szolgálattevője.

A fél tízig tartó munkabeszüntetésre azért került sor, mert a szakszervezet és a munkavállaló nem tudott megegyezni az idei béremelés mértékéről.

A hat órás munkabeszüntetés összesen 720 járatot - több tízezer utast - érint, 512 kimarad, a többi késve közlekedik. Kivétel ez alól 15 szerződéses és 2 különjárat, valamint az alvállalkozóknak kiadott Kaposvár-Budapest, Kaposvár-Barcs, Kaposvár-Szombathely és a Kaposvár-Győr járat, amelyek a kiadott menetrend szerint elindulnak.

A Kapos Volán mintegy 700 dolgozójának 85 százaléka tagja a szakszervezetnek, s korábbi információk szerint 88 százalékuk támogatja a sztrájkot.

A munkáltató hétfőn jelezte: Munkaügyi Bírósághoz fordul, mivel álláspontjuk szerint a szakszervezet megsérti a sztrájktörvényt azzal, hogy még az elégséges szolgáltatás teljesítését is gátolja.

Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) helyi elnöke szerint tárgyaltak az elégséges szolgáltatásról, ám ekkor a munkáltató nem kérte a menetrendszerű járatok adott százalékának elindítását.