'Grespik elvitte a pénzt'

2004.02.10. 10:34
A Kapu című, magát az "értelmiség magyar folyóiratának" tartó, lap januári csonka számának címlapján Grespik Lászlót egy pénzeszsákot tartó patkánynak ábrázolja. Egy könyv miatt megítélt kártérítés nyomán másfél millió forintot bukott a kiadó, melynek főszerkesztője a jobboldaliak egymás iránti szolidaritását kéri számon a volt MIÉP-es ügyvéden. Grespik szerint a bocsánatkérést az agresszornak kell kezdeményeznie.
"A liberális Pető Ivánnal úri módon rendeztük a dolgokat, de a jobbos Rozgics Máriával és az őt képviselő Grespik Lászlóval nem sikerült. Nyakunkba baszta az inkasszót, megbénított minket" - ezeket a sorokat Brády Zoltán, a Kapu főszerkesztője írja lapjának januári csonkaszámában.

A címlap egy patkányra emlékeztető állatot ábrázol, jobb első mancsában a Kapu című folyóirat egyik számát tartja, bal első mancsával pedig egy HUF feliratú pénzeszsákot vet át a vállán. A képhez tartozó magyarázó szöveg: "Grespik elvitte a pénzt". A mindössze tizenhat oldalas újság Brády cikke mellett közli a megszorítás okát, egy jogerős bírósági ítéletet.

Leleplező könyv

A történet Pallag László egykori kisgazda képviselő olajbizottságának megalakulásáig nyúlik vissza. Erdélyi István a lap egykori rovatvezetője, a Magyar Rádió munkatársa írt egy olajos politikusokat és rendőröket - reményei szerint - leleplező könyvet, amelyet Brády alapítványa adott ki. Az Olajos rendőrök, olajos politikusok című könyv állításai miatt Rozgics Mária újságíró és Aranyossyné dr. Lehoczky Irén pert indított a szerző, Brády és a Magyar a Magyarért Alapítvány ellen. A felpereseket Grespik László, egykor MIÉP-es képviselő védte.

Rozgics Mária jobboldali lapokba publikál, legutóbb a lakásmaffia ellen éhségsztrájkkal tiltakozott, majd tavaly novemberben kórházba szállították.

Másfél milliót buktak

A tizenhetedik éve megjelenő Kapu elleni pert a felperesek karácsonykor jogerősen megnyerték. A felperesek inkasszót kértek az alapítvány ellen, lehetetlenné téve ezzel a januári lapszám eredeti terjedelemben való megjelenését. "Pető Iván ellen is vesztettünk pert, vele meg lehetett egyezni, a szemellenzős Grespikkel azonban nem" - nyilatkozza Brády az Indexnek, aki elmondta: a lap másfél millió forintot bukott, ennyibe kerül egy lapszám elkészítésének költsége.

A hirdetőkkel nem tehették meg, hogy nem adnak ki lapot, így született a kurtaszám, amelynek még egy érdekessége van: fejjel lefelé nyomva az "értelmiség magyar", magát konzervatívnak tartó folyóiratában a Bëlga együttes két, nyomtatásban eddig soha nem látott obszcén szövege olvasható. A BKV címűben például közeli családtagok, valamint utastársak nemi aktusait taglalja a szövegíró, olyan kifejezésekkel, hogy szinte egyetlen sor sem idézhető. Brády, egyebek mellett, ezt a megjegyzést fűzte a szöveghez: "Hát már idáig jutottunk? S ebből sincs senkinek semmi baja. Szegény BKV! Bezzeg ők nem perelnek! Mi lett volna, ha ilyesmiket írtunk volna Rozgics Máriáról, vagy Grespik Lászlóról?"

"Egy komoly számba ezt nem tudtuk volna betenni, de ide belefért" - mondta az Indexnek Brády. A főszerkesztő szerint a hatvan-hetvenezer olvasóhoz eljutó csonka Kapu (a példányszám üzleti titkok) után a legtöbben a Bëlga zenekar szövege miatt hívták a szerkesztőséget, "fel akarták négyelni őket", de újabb támogatókat is szereztek. Egyikük például kifizeti a másfél millió forintot, így februárban dupla szám jelenhet meg.

Erdélyi III/III-as volt

Erdélyi könyvében - Brády szerint - apró tévedések vannak, a könyv "nagyon jó". "Pallag a mi könyvünk alapján is dolgozott" - mondja a főszerkesztő. Erdélyiről a könyv megjelenése után kiderült, hogy az előző rendszerben III/III-as ügynök volt. "Kondorral megbeszéltük, hogy Erdélyi maradjon a rádiónál, mihez tudna kezdeni ötven évesen, munka nélkül" - említi Brády, hogyan vált meg Erdélyi a Kapu rovatvezetői posztjától.

"Grespik már keresett tegnap" - feleli a főszerkesztő az Index kérdésére, miszerint nem tart-e attól, hogy cikke után újabb pert akaszt nyakába az ügyvéd. Brády emlékeztet rá, hogy korábban - egy Rozgics Máriát elmarasztaló ítélet után - a lap újságírója, Eduardo Rózsa Flores nem tartott igényt a neki megítélt kártérítésre.

Grespik még meggondolja

"Brády Zoltán hamis színben tünteti fel a tényeket, én csak ügyvédi kötelezettségemet teljesítettem" - nyilatkozza az Indexnek Grespik László. Az inkasszót a II. rendű felperes, Aranyossyné dr. Lehoczky Irén kezdeményezte. Grespik szerint a Kaput nem érhette váratlanul, hogy elmarasztaló, jogerős ítélet születik az évek óta húzódó ügyben. "A bocsánatkérést az agresszornak kell kezdeményeznie, de engem senki sem keresett" - mondja Grespik, aki még nem döntötte el, hogy lesz-e folytatása Brády írásának. "Talán nem árt nekem a Kapuban megjelent cikk, ezért nem indítok pert, de még meggondolom."

Részlet a Kapuban megjelent jogerős ítéletből
Az első fokú bíróság a keresetnek részben helyt adó ítéletével megállapította, hogy a III. rendű alperes felelős kiadása mellett megjelent és a II. rendű alperes által írt, "Olajos rendőrök, olajos politikusok" c. könyvben
- annak valótlan állításával, hogy az I. rendű felperes (Rozgics Mária - a szerk. megjegyzése) feljelentette volna a pártbizottságnál újságíró-kollégáját egy telefon megrongálása kapcsán
- annak valótlan állításával, hogy az I. rendű felperest édesapja juttatta volna be a Csepel Autógyár üzemi lapjához úgy, hogy azt a munkásőr főszerkesztővel intéztette el
- annak valótlan állításával, hogy az I. rendű felperes egy tanú részére információért rengetegpénz ajánlott volna
a II-III. rendű alperesek megsértették az I. rendű felperes emberi méltóságához, jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.
Megállapította továbbá, hogy ugyanebben a könyvben
- annak valótlan állításával, hogy a II. rendű felperes (Aranyossyné dr. Lehoczky Irén - a szerk. megjegyezése) ügyvédnek adta ki magát
- annak valótlan állításával, hogy a II. rendű felperes a Magyar Rádiótól a költségei megtérítését követelte volna
- annak valótlan állításával, hogy részegen tett volna feljelentést,
- valamint a II. rendű felperes vonatkozásában leírt "enyhén klimaxos", "kora öregség felé topogó" és a "jótevő kora vénség felé haladó" kitételekkel
a II-III. rendű alperesek megsértették a II. rendű felperes emberi méltóság és jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.