Nem a mi pénzünkből karaokézik a közszféra

2008.11.20. 00:32
Horvátországban a válság miatt nem tartják meg a közszféra karácsonyi bulijait. Megnéztük, mi a helyzet Magyarországon.

Ahogy tavaly, úgy idén sem rendez a Miniszterelnöki Hivatal karácsonyi bulit a dolgozóinak. Megtartják viszont Gyurcsány Ferenc hagyományos év végi fogadását, de az eddigieknél szűkebb körben, kevesebb költséggel.

A tavalyinál szerényebbek lesznek a karácsonyi programok, idén sem lesz például jégpálya a Kossuth téren.

A Pénzügyminisztériumban állománygyűlésen szoktak megemlékezni a maguk mögött hagyott évről. Senki ne gondoljon nagy dorbézolásra, az állófogadás, hidegszendvics, italok fejenként 1000-1500 forintból kijönnek, összesen fél-egymillió forintból kijön az egész.

Még nem dőlt el, hogy idén is lesz-e ilyen fogadás, de a válság miatt elképzelhető, hogy elmarad.

Az Egészségügyi Minisztérium tavaly saját szervezésben tartott ünnepséget. Itt sem dőlt még el, hogy mi lesz idén, mivel a tárca figyelmét a szerdán kezdődött, az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény általános vitája köti le. Egyet ígértek: ha lesz is buli, mindenképpen a minisztérium épületében és mértéktartó módon lesz megtartva.

Gyenesei István tárcájánál sem lesz nagy dínom-dánom, bár az Önkormányzati Minisztériumnál nincs döntés az idei buliról. Ha lesz, szerény keretek között tartják. Nincs is nagy hagyománya a karácsonyi bulizásnak, tavaly például az akkor még Bajnai Gordon felügyelte Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban egy bögre forralt borral koccintottak.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium miniszterváltás előtt áll, így kisebb gondjuk is nagyobb a karácsonyi bulinál. Hogy lesz-e, az majd az új miniszter döntésén múlik.

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban és a Külügyminisztériumban még koccintás sem lesz, ahogy tavaly sem volt.

A Magyar Nemzeti Bank nem rendez karácsonyi bulit a dolgozóinak, válaszolta érdeklődésünkre a sajtóosztály. Az MNB működési költsége évről évre folyamatosan csökken. Az MNB - bár a Jegybanktörvény alapján a gazdálkodását tekintve is független - alapfeladatát akkor tudja jobban ellátni, írták, ha példát mutatnak a takarékos gazdálkodásból, a közkiadások csökkentéséből.

Az APEH dolgozói sem a mi pénzünkből fognak karaokezni: ahogy tavaly, úgy idén sem lesz buli.

Ha tud olyan minisztériumról vagy a közszférába tartozó intézményről, ahol mégis eszeveszett bulival ünneplik az óévet, írja meg nekünk .