'Orrában érzi a kard vasának szagát'

2005.05.17. 20:27
"Láttam az arcukon, nem tetszik nekik, hogy roma vagyok" - nyilatkozta a tv2-nek a karddal átszúrt 15 éves roma fiú. Józsikát a rendőrség kedden tudta kihallgatni először.

A feltételezett elkövető

Három és fél órán keresztül hallgatta ki a rendőrség azt a 15 éves fiút, akit több mint egy hete karddal átszúrtak a Moszkva téren, a 21-es buszon - tudta meg a kereskedelmi tévé. A hatfős társaság tagjai - akik katonai ruhát viseltek és karddal, pajzsokkal voltak felszerelve - a támadás után gyalog menekültek el a helyszínről. Azóta sem találják őket.

A hét végén hazaengedik

Az életveszélyesen megsérült fiú kihallgatása nehéz és lassú volt, mert még nincs olyan egészségi állapotban, hogy folyamatosan beszéljen. A kihallgatás után a rendőrök csak azt mondták, hogy folytatják a nyomozást.

Józsika akadozva nyilatkozott a tv2-nek is, támadóiról csak annyit mondott, "láttam az arcukon, nem tetszik nekik, hogy roma vagyok". Édesanyja elmondta, fia csak most kezdett el beszélni a támadásról, s azt mondta, hogy az orrában érzi a kard vasának szagát.

A tv2 szerint a fiú a hét végén hazamehet a kórházból, de a teljes gyógyulás akár egy évig is eltarthat.

Pokorni Gyurcsánynál panaszolta be Lamperthet

A roma fiú megtámadása nagy visszhangot váltott ki. Vasárnap délben a támadás helyszínén rendezett antirasszista demonstráción, a romák diszkriminációja elleni aktívabb fellépésre buzdította a mintegy félezer egybegyűltet Tamás Gáspár Miklós. Az áldozat családja pedig megduplázta a rendőrség által felajánlott ötszázezer forintos nyomravezetői díjat.


A hatfős társaság

Hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc azt mondta, "Magyarországon nem érhet senkit hátrány azért, mert származásában, vallásában, politikai meggyőződésében, kulturális, vagy egyéb identitásában eltér attól, aki ítéletet alkot". A miniszterelnök szerint nem lehet nem észrevenni ebben az ügyben, hogy fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, ami aggodalomra ad okot.

Pokorni szerint Gyurcsány "szóljon a belügyminiszterének, a rendőrségnek, hogy ne takargassák a gyilkossági kísérlet rasszista indítékát". A fideszes képviselő arra reagált, hogy a rendőrség múlt szerdai nyilatkozata szerint egyelőre nem feltételelezik, hogy fajgyűlölő támadásról volt szó, mivel a feltételezett tettes és társai nem tettek rasszista utalást, mielőtt megtámadták a fiút.