Karhatalmi harcászat zajlott Budapest utcáin

2006.10.27. 11:08
Szaknyelven karhatalmi harcászatnak hívják, amit a rendőrség október 23-án Budapest utcáin bemutatott, mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő volt felderítőtiszt. Ez alapvetően katonai műfaj, demokráciákban a rendőrséget nem képzik ki ilyesmire. Rendőri kötelékben Magyarországon 1989 óta nem volt karhatalmi gyakorlat.

A tévészékház ostroma óta "gatyába rázták" a rendőrséget a neve elhallgatását kérő szakértőnk szerint. "Amit csináltak, azt úgy hívják, hogy karhatalmi harcászat, csak ezt 1989 óta nem volt szabad kimondani, meg ahogy a székház ostromát elnéztem, begyakorolni sem nagyon." Az irányítás azóta látványosan javult, az alakzatokat már kezdi tartani a rendőrlegénység, a kiemelő alcsoportok már jobban működnek, és biztosították is őket. A tűz és a mozgás összhangja azonban meglehetősen ötletszerű volt, a gumilövedékes puskásokat és a könnygázvetőket időnként szakszerűtlenül alkalmazták, véli a szakértő.

A legkomolyabb hibának azt tartja, hogy maroklőfegyveres rendőrök is részt vettek a tömegoszlatásban, méghozzá az első sorban álló pajzsosoknál is: arra csak a biztosító alcsoportoknak lett volna szüksége. "Ha van a tüntetők között néhány olyan szervező fazon, mint a Vörös Dani Párizsban a hatvanas évekből, akkor a rendőrök megszívják. Nem szabad ilyen helyre éles lőfegyvert vinni." Csak a szerencsén múlott, hogy nem szereztek meg egy lőfegyvert sem a tüntetők, "pedig volt rá sanszuk az elején".

A harcjárőr kirohan

Oszlatásnál nem az elfogás a cél, hanem hogy menjen, ki merre lát: az elfogás csak másodlagos feladat, és az oszlató ék mögött elhelyezkedő kiemelő alcsoportok, régebbi nevükön harcjárőrök feladata. Ők kimennek az alakzatból a meghatározott helyeken, és berántják az ékbe a célszemélyeket. Ennek megvan a szabott koreográfiája. "Szól a főnök, hogy harcjárőr, jobbra magas, bordó melegítős férfi, négyes és ötös nyit. Ekkor az ékben jobbról negyedik és ötödik pajzsos félreállva utat ad, a harcjárőr kirohan, elkapja a figurát, és nem birkózik, nem verekszik, hanem mint a villám berántja, és ekkor a négyes és ötös rendőr a pajzzsal zár."

A volt felderítő tiszt legjobb tudomása szerint rendőri kötelékben 1989 óta nem volt rendőri karhatalmi gyakorlat, "egy demokráciában nincs rá szükség". Ilyesmit jelenleg csak a hadsereg gyakorol be, és tud készség szinten végrehajtani, mert a KFOR- és SFOR-egységeket felkészítik rá, viszont ők nem vethetők be belföldön.

A gumibot csattan a pajzson

Az oszlatóék mozgása sem így van megírva a nagykönyvben: "Amikor megindul, akkor egyszerre, és nem gatyaméret szerint mozdul, az utca teljes szélességében, legalább kettős vonalban, zárt alakzatban, 120-as menetütemet tartva, és amikor a bal láb lép, a gumibot csattan a pajzson. Aki még nem látott ilyesmit szemből akár csak gyakorlaton is, az nem tudja felfogni a hatását. Oda nem kell gumilövedék."

A gumilövedékes puskásokat elvileg az ék mögött, járművön kell elhelyezni, hogy a felfegyverkezett személyekre tüzeljenek az ék fölött, nem pedig előtte szaladgálva. "És nem duplacsövűvel, mint csőszök a szőlőben." A szakértő szerint a gumilövedékeket hétfőn sima sörétes puskákból lőtték, méghozzá feltűnően sokféle típusból, "valószínűleg legfoglalt fegyverek lehettek." A gázgránátokat csak erre alkalmas fegyverekből lőtték ki, "nagyjából mint a riasztópisztoly, csak nagyban, AK-alapokon".

A rendőrök azonosíthatatlanságával kapcsolatban nonszensznek tartja a "leeső" jelvényekről szóló magyarázatot. A nemzetközi gyakorlat szerint az azonosító számnak a sisakon kéne lennie.

Gyakorlatnak látszott

"A rendőrök azt tették, amit tudtak, meg amit megengedhettek maguknak. Ahhoz képest, hogy mennyire begyakorlatlanok voltak, viszonylag jól ment. De szerintem itt most nem erről szólt a történet, ugyanis ezt az ügyet sokkal kisebb erővel és hamarabb is rövidre lehetett volna zárni, de kiváló gyakorlat volt karhatalmi harcászat tárgykörében. És még az úgynevezett jelzőket sem kellett alkalmazni, mert volt valódi tömeg, nem kellett gyakorlóteret bérelni, berendezni, mert volt az utca, aztán mi majd kifizetjük az árát. A puskák és a gránátvetők kezelői életükben nem lövöldözhettek ennyit szabadon, és ahogy elnéztem minden kontroll nélkül. Kicsit hasonlított arra, amikor sebzett róka van a területen, de a vadász nem lövi le, hanem inkább ráereszti a kutyát, hogy gyakorolja egy kicsit a harcot, szerezzen sebeket és győzzön, mert ez mind használ neki. Nem túl gusztusos, de igen komoly eredményt hoz, tehát célszerű" - vélekedik a szakértő.