A Református Egyetem másodszor is kirúgta meleg diákját

2004.01.18. 22:43
A Károli Gáspár Református Egyetem Kari Tanácsa 9:1 arányban megerősítette korábbi döntését és kizárta egy diákját, amiért a huszonnégy éves fiatalember nyíltan melegnek vallotta magát. Az egyetem dékánja a Klub Rádió híradása szerint erről a hétvégén, levélben értesítette a hallgató szüleit. Németh Dávid csütörtökön találkozik az esélyegyenlőségi miniszterrel, de még ez előtt döntenie kell arról, elfogadja-e, hogy tanulmányait a debreceni református egyetemen folytassa.
A Károli Gáspár Református Egyetem Kari Tanácsa újólag megerősítette azt a korábbi döntését, hogy homoszexualitása miatt kizárja az intézményből az egyik hallgatót - hangzott el a Klubrádió vasárnap esti hírműsorában. Az egyetem tavaly októberben 6:4 arányban szavazta meg a 24 éves, mozgás- és beszédsérült fiú eltávolítását, miután a hallgató nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát.

Egy ellenszavazattal kizárva

A Klubrádió beszámolója szerint "most 9:1 szavazati arányban döntött a kari tanács a kizárás mellett." A médium úgy tudja, hogy a múlt heti ülésre elment az egyetemet fenntartó Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Szabó István is.

Döntési kényszer?

Az újabb döntésről az intézmény dékánja a hét végén levélben tájékoztatta az ötödéves egyetemista szüleit. A rádió megtudta azt is, az egyetem már az előtt kéri a szülők válaszát arról, hogy a kicsapott hallgató a debreceni református egyetemen folytatja a tanulmányait, mielőtt az esélyegyenlőségi miniszter csütörtökön találkozna Németh Dáviddal, a budapesti egyetem dékánjával.

Lévai Katalin személyes közbenjárását ajánlotta fel, hogy az egyetemi tanulmányaitól megfosztott hallgató a budapesti egyetemen diplomázhasson. "Az oktatás nem hitéleti tevékenység, tehát a diplomáig mindenképpen el kell jutnia mindenkinek, aki az egyetemeken tanul, akkor is, ha meleg, akkor is, ha nem" - mondta Lévai Katalin az RTL Klub szombat esti híradójának nyilatkozva.

A kicsapott diák nem menne Debrecenbe

A miniszter korábbi közbenjárására a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Bartha Elek felajánlotta, hogy a különbözeti vizsgák letétele után átveszik a hallgatót. A Népszabadság viszont úgy értesült - mint szombati számában írta -, hogy a volt hallgatónak nincs szándékában Debrecenben folytatni tanulmányait. Hiszen éppen azért fordult a bírósághoz, mert reméli: a református egyetemet kötelezik az általa jogsértőnek tartott intézkedés visszavonására, és végül ő a Károlin szerezhet diplomát.

Az egyetem hittudományi karának kari tanácsa az interneten nyilvánosságra hozott állásfoglalásában kiemelte: az egyház a Biblia alapján nem helyeselheti a homoszexuális kapcsolatok megáldását, a homoszexuális párok házasságkötését, gyermekvállalását, homoszexuális életet folytató, vagy azt propagáló vallástanárok és lelkészek képzését, szolgálatba állítását, illetve szolgálatban tartását.