Kára van a tüntetések miatt? Pereljen!

2007.01.22. 16:32
Kártérítésért perbe fogható a tüntetés szervezője, ha a demonstráció miatt bizonyíthatóan kára keletkezett az állampolgárnak, hívta fel a a Dunakeszi Rendőrkapitányság a térségben élők figyelmét, miután a gödi Forradalmi Nemzeti Bizottmány bejelentette, hogy két hónapig minden munkanap forgalomlassító akciót tart a 2/A úton.

Ha egy állampolgárnak bizonyíthatóan kára keletkezett egy adott tüntetés megtartása miatt, a gyülekezési törvény alapján kártérítési keresetet nyújthat be a bíróságon, erősítette meg az MTI-nek hétfőn Korbel Sándor, a Dunakeszi Rendőrkapitányság osztályvezetője.

Rendőrségi tájékoztatás a kártérítés lehetőségéről

A gödi Forradalmi Nemzeti Bizottmány azt jelentette be a rendőrségen, hogy a 2/A úton február elsejétől március 31-ig munkanapokon reggel 8-tól délig félpályás útlezárással fog demonstrálni. A rendőrség a bejelentést tudomásul vette, majd a helyi sajtóban közzétett közleményében tájékoztatta a lakosságot a készülő tüntetésekről, illetve a kártérítési lehetőségről.


Félpályás útlezárás a 4-es számú főúton (2006. november)

A félpályás útlezárások miatt megnövekedhet a menetidő, ezért kérte a rendőrség az autóvezetőket, hogy ennek megfelelően válasszák meg az indulási időpontot - mondta a városi kapitányság közrendvédelmi osztályvezetője. Ugyanakkor megerősítette, hogy a gyülekezési törvény rendelkezik az esetleges károkozás megtérítéséről is.

A gyülekezési törvény teszi lehetővé

A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 13. paragrafusa szerint: "a rendezvény résztevője által okozott kárért a károsult harmadik személlyel szemben a szervező a károkozóval együtt egyetemlegesen felelős. A szervező mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a rendezvény szervezése és megtartása során úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható".