Kasza: Húzzanak a francba Patrubányék

2004.12.06. 11:27
A népszavazás újbóli kezdeményezése helyett húzzanak a francba Patrubányék - szögezte le Kasza József. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint az MVSZ vezetése eddig is eszetlenül állt a kettős állampolgárság kérdéséhez, és nem mérte fel, hogy mit okoz a határon túli magyaroknak a kezdeményezés sikertelensége.

A vajdasági magyarok vezetője szerint Patrubány Miklósnak, a Magyarok Világszövetsége elnökének inkább le kellene mondania posztjáról, mint hogy újabb népszavazást kezdeményezzen a kettős állampolgárságról. Az MVSZ vezetői a népszavazás lezárulta után azonnal jelezték, hogy a sikertelen próbálkozás után újra kezdeményezik a kettős állampolgárságról szóló referendumot.

Vállalták a felelősséget

Ha feltették a határon túliak kettős állampolgárságára vonatkozó kérdést, akkor azzal is tisztába kellett volna lenniük, hogy mit okoz a határon túli magyar kisebbségek számára, ha nem sikerül a többséget meggyőzni az ügy támogatásáról - nyilatkozta az Indexnek Kasza József. A vajdasági magyar politikus szerint Patrubányék eddig is eszetlenül álltak hozzá a népszavazáshoz, ezért nehezen hihető, hogy most felelősségteljesebb magatartást követnek majd. Kasza elmondta, hogy a kezdeményezésről Rácz Sándor, az MVSZ tiszteletbeli elnöke próbálta győzködni őt vajdasági látogatása során, és azt hangoztatta, hogy ő személyesen vállal felelősséget a népszavazásért. Kasza szerint Patrubányék jobb lenne, ha most "elhúznának a francba", ahelyett hogy újra belekezdenek egy sikertelen próbálkozásba.

Tükröt Kaszának

Kasza tartson maga elé tükröt - jelentette ki az MVSZ elnökének telefonján jelentkező Okos Márton, világszövetségi tag. Okos szerint Kasza József is elvesztette a választást Szerbiában, mégsem mondott le, akkor Partubánynak miért kellene otthagynia az elnöki posztot, mikor az "igenek voltak többségben".

Nem a megfelelő ember
Az MVSZ kezdeményezését már szeptemberben erős kritikával illette Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is. Kovács szerint a kettős álampolgárság ügyét nem a megfelelős emberek karolták fel. Szerinte a kezdeményezés Patrubány Miklós, MVSZ-elnök miatt bukik majd. "Patrubány gajra vágja az egész ügyet. Abból is látszik az ország hozzáállása a kérdéshez, hogy csak egy ilyen marginalizált szélhámosnak jutott eszébe foglalkozni az üggyel" - mondta Kovács az Indexnek.