Nősülés miatt mondott le Szabó püspök

2007.03.22. 20:57
A magyar katolikus egyház vezetése nem örül: a püspöki kar egyik tagja ugyanis világegyházban is ritka módon nősülési szándéka miatt nyújtotta be lemondását XVI. Benedek pápához. Szabó Tamás tábori püspököt március 15-én mentette fel hivatalából a vatikáni rendelet, és biztosra vehető, hogy dandártábornok sem maradhat. A püspök nem akar magánelétéről nyilatkozni, a szeged-csanádi megyéspüspök szerint "egyelőre itt nősülésről nincsen szó".

Információink szerint házassági szándéka miatt nyújtotta be a pápához lemondását a magyar katolikus püspöki kar egyik tagja.

Hirtelen ment el

Szabó Tamás tábori püspök nevét már törölték a katolikus egyház honlapján a főpapok sorából. A pápa, sok magyar egyházi vezetőt is meglepve, március 15-i rendeletével mentette fel az alig öt éve kinevezett főpapot, aki az utolsó napokig ellátta feladatait. A lemondás indoklásaként azonban csupán azt közölték, hogy XVI. Benedek az egyházi törvénykönyv 401. kánonjának 2. paragrafusa alapján döntött a kérés elfogadása mellett.

Az egyházi törvénykönyv vonatkozó része szerint tehát betegség vagy a hivatal betöltését akadályozó "más súlyos ok" állt a lemondás hátterében. A valódi okról azóta az érintett és a hazai egyház teljes vezetése is hallgat. Úgy tudjuk, a távozó püspök a katolikus karizmatikus mozgalomban találta meg jövendőbelijét. Szabó Tamás a megújulási mozgalmak referense is volt a püspöki karban, és felszólalt a karizmatikusok február végi országos találkozóján is.

Szabó Tamás az MTI-nek azt mondta: "Nem kívánok nyilatkozni a magánéletemről, azt hiszem ez nem tartozik a nyilvánosságra".

"Egyelőre itt nősülésről nincsen szó", semmi más nem történt egyelőre, csak hogy elfogadták a lemondását, nyilatkozta az MTI-nek Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, egyházjogász. Szabó Tamás "nem tagadta meg a hitét, püspök maradt, csak nincs beosztása".


Szabó Tamás

Külön kell kérni a pápától

A jelenlegi esztergom-budapesti érsek, Erdő Péter bíboros, prímás által jegyzett Katolikus Lexikon szerint a hatályos egyházi törvények alapján a papi cölibátusi fogadalom alól a pápa adhat felmentést az egyházi személyeknek. (Ez tehát nem azonos a hivatalból történt felmentéssel.) Ha viszont megadja, a pápai leirat a felmentéssel együtt kötelező érvénnyel magában foglalja a klerikusi állapot elvesztését is.

Az egyház elvárja azt is, hogy a házasságkötés lehetőleg a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött történjen. A pap, aki megkapta a felmentést, ezáltal elveszti a klerikusi állapottal együttjáró jogokat, méltóságokat és egyházi állásokat, és nem vonatkoznak rá a klerikusi állapottal járó kötelességek sem. Egy korábbi esetben a felmentett papot eltiltották teológiai tárgyakat oktatásától is, sőt azt is megszabták, hogy nem tölthet be semmiféle állást szemináriumokban és más hasonló intézményekben.

Sokan házasság nélkül teszik

A papok pályájuk kezdetén tesznek nőtlenségi fogadalmat, ami nemcsak a házasságot, hanem a szexuális együttlétet is kizárja. A fogadalom a püspökké szentelésre is vonatkozik, mivel egész életre szól, mondta el az Indexnek Máté-Tóth András teológus, a szegedi egyetem vallástudományi tanszékének vezetője.

Ha tehát egy püspök házasságot akar kötni, azt katolikus szertartás szerint nem teheti, csak polgári értelemben. Máté-Tóth András hozzátette, hogy az utóbbi néhány évtizedben nem volt olyan eset Magyarországon, hogy magas rangú egyházi vezető hasonló okból lemondott volna. A papok körében azért gyakrabban fordul elő, állítja Máté-Tóth, hazánkban a felszentelt papok nagyjából tíz-húsz százaléka szegi meg fogadalmát.

Szokatlan, de tisztességes

Egy zambiai érsek a koreai szektában
Emmanuel Milingo

Az utóbbi években egy zambiai érsek, Emmanuel Milingo esete vált közismertté. Milingo 1999-ben részt vett a koreai Moon szekta egyik tömeges esküvőjén, és feleségül vett egy 43 éves koreai akupunktúra-doktornőt, Maria Szungot. A Vatikán már akkor a férfi kiközösítését tervezte, de nem is a házasságkötés tényét tartották a legsúlyosabb kihágásnak, hanem hogy részt vett egy idegen szekta nyilvános rítusán. Vatikáni szakértők szerint az érsek ezzel az aposztázia, vagyis a papi rend cserbenhagyásának bűnét követte el.

Milingo egyébként már korábban idejétmúltnak nevezte a nőtlenség intézményét a katolikus egyházban. 2001-ben végül lemondott feleségéről, megszakította a kapcsolatot a Moon szektával, és visszatért a katolikus egyházhoz. Maria Szung nehezen fogadta a döntést, 16 napos éhségsztrájkot tartott, és emberrablással vádolta a Vatikánt. Az akkor 46 éves nő, mivel más választása nem volt, elfogadta Milingo döntését, de jelezte, soha többet nem házasodik újra, és élete végéig támogatja a zambiai érseket, illetve misszióját.

Milingo egy évvel később könyvet jelentetett meg, amelyben azzal vádolta a Moon szektát, hogy agymosást végeztek rajta. Szerinte a házasság is annak a jele, hogy teljesen átvették fölötte az irányítás. Arról nem vallott, hogy volt-e szexuális kapcsolata feleségével, aki többször is azt állította, hogy gyereket vár Milingótól.

Tavaly szeptemberben a 76 éves Milingo ismét felhívta magára a figyelmet. Mozgalmat indított házas papoknak, majd négyet püspökké szentelt. A katolikus egyház ugyan nem ismerte el a beiktatásokat, és a Vatikán döntése értelmében Milingo sorsa a kiközösítés lett. XVI. Benedek pápa ezután vatikáni vezetőkkel tárgyalt a papi nőtlenségről, és közleményben erősítette meg a cölibátus fontosságát.

Egy ilyen bejelentésnek két olvasata is van. Egyik oldalról valóban egy fogadalom megszegéséről beszélünk, ami az egyházi társadalom szemében negatívumként jelenik meg. Érdemes azonban belegondolni az asszony szempontjaiba is, hiszen a hozzá hasonlóknak sokszor kettős életet kell élniük, ha felszentelt papok társai. Ebben az esetben a püspök egyházi presztízsét feladva vállalta kapcsolatát, tisztességesen állt az egyházhoz és a választott nőhöz is. Ennek ellenére a katolikus közvélemény megosztott az eset erkölcsi megítélésében, mondta Máté-Tóth András.

A pápa szerint áldás

A 4. századból eredeztetett cölibátus fenntartása régóta vitatott kérdés a katolikus egyházban. Az ellenzők szerint a kötelező nőtlenség a személyiség deformálódását okozhatja, sokan ezzel magyarázzák a különösen az Egyesült Államokban megszaporodott pedofíliavádakat. Mások a cölibátus megszüntetésétől várnák az egyháznak egyre nagyobb problémát okozó paphiány megszűnését. A kérdésben éppen két nappal a Szabó püspök ügyében hozott döntés előtt újra állást foglalt a pápa. XVI. Benedek kitart a nőtlenség mellett. "Az érettséggel, örömmel és odaadással megélt papi nőtlenség nagy áldás az egyház és a társadalom számára egyaránt" - írta Sacramentum Caritatis című 131 oldalas apostoli nyilatkozatában március 13-án.

Tábornok sem lesz

Szabó püspök estében az egyházi karrier vége ráadásul a katonai karrierje végét is jelenti. 2001-es kinevezésekor a tábori püspökség mellé Mádl Ferenc köztársasági elnök döntése alapján dandártábornoki rangot is kapott. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint Szabó Tamás már hivatalosan kérte felmentését. A tizenötödik egyházmegyeként emlegetett tábori püspökség vezetőjének ideiglenesen az alezredesi rangú Berta Tibor főtisztelendőt, az eddigi helynököt nevezték ki. Berta mögött elődjével ellentétben közel másfél évtizedes hivatásos katonai szolgálat áll.