Katonai bázist vesz blokád alá Zemplén népe

2008.10.17. 07:05
Bontsák el azt a Kánya-hegyi katonai bázist, amit évekkel ezelőtt engedély nélkül építettek a Zempléni hegységben, ezt szeretné elérni egy tiltakozó csapat. Hogy szavuknak nyomatékot adjanak, blokáddal torlaszolják el a katonai objektum bejáratát, s állítólag addig tartanak ki, amíg a honvédség meg nem hátrál.

Termőföldből, aszfaltból és kövekből akarnak útzárat építeni a Kánya-hegyi erdőtulajdonosok, a környékbeli polgármesterek illetve a természetvédők, így tiltakozva egy, a Zempléni-hegységben épült katonai torony ellen. A blokádot közvetlenül a katonai bázis egyetlen bejárata elé építik, amely szerintük engedély nélkül épült.

A szervezők arra hivatkoznak, hogy a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által májusban hozott, jogerős határozat szerint az erdőrészt engedély nélkül vették igénybe a honvédelmi célú építkezéshez. Ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Erdészeti Hivatal 2,5 millió forint bírsággal sújtotta a Kánya-hegyi Erdőbirtokossági Társulatot, mert nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az erdőrészt ne semmisítse meg a hadsereg.

A blokádépítők azt szeretnék kikényszeríteni, hogy a honvédség a be nem épített területet rekultiválja, azaz terítsen szét humuszt, és ültessen talajelmosódást megakadályozó fákat. A blokádot pedig addig tartanának fenn, amíg a bázis (és a benne magasodó torony) fennmaradási engedélyezési eljárása be nem fejeződik. A kezdeményezők szerint ez az eljárás nem hozhat más eredményt, mint a bontás elrendelését.