Pengeváltás a katasztrófavédelem és a tűzoltóság között

2007.09.05. 17:19
Nem egyezik a tűzoltóság és a katasztrófavédelem álláspontja a görögországi kiküldetésről. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerint kifogásolható, ahogy a fővárosi tűzoltók kirohantak tüzet oltani. A tűzoltóparancsnok szerint helyesen jártak el, és a görög tűzoltók örültek az önzetlen és gyors segítségnek.

A magyar tűzoltókat annak ellenére küldték ki Görögországba, hogy az erdőtüzekkel küzdő ország nem tűzoltókat, hanem műszaki eszközöket kért, mondta Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerdán az MTI-nek. Tatár kifejtette, hogy először a sajtóból értesült arról, hogy 18 fővárosi tűzoltó Görögországba utazik, erről Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok pedig nem tájékoztatta, és a külföldi kiküldetésről is csak utólag született parancs.

Az engedélyeztetés nem formális dolog, hanem különösen fontos parancs, hangsúlyozta az altábornagy. Külföldi bevetésnél ugyanis nem a tűzoltó-parancsnokság és nem az azt fenntartó önkormányzat, hanem a magyar állam és a kormány vállal felelősséget. A külföldi kiküldetésről szóló parancsot a katasztrófavédelmi főigazgató előterjesztésére a tűzoltóságot felügyelő miniszternek, Bajnai Gordonnak kell kiadnia, és ez a görög esetben csak utólag, a kiutazás másnapján, kedden történt meg, magyarázta a katasztrófavédelem vezetője.

Ráadásul Tatár úgy tudja, hogy a görög állam nem tűzoltókat, hanem műszaki eszközöket kért a mentési munkálatokhoz, és az erre vonatkozó igényét el is juttatta az Európai Unió illetékes szervéhez. Például a lengyelek és a finnek is felajánlották a műszaki eszközök biztosítása mellett a tűzoltói segítséget, de a görögök csak ciprusi tűzoltók bevetésére tartottak igényt.

Tatár Attila a távirati irodának azt mondta, Bende Péter hibázott, mert nem jelentette neki, a felettesének a külföldi munkára vonatkozó kiutaztatást. Ezért levélben arra kérte a fővárosi tűzoltóparancsnokot, hogy a jövőben tartsa be a jogszerű intézkedés szabályait, de - mint mondta - a vezérőrnagy feletteseként fenyítést nem helyezett kilátásba.

Önzetlen és gyors segítség

Bende Péter vezérőrnagy minderre úgy reagált, hogy nem országok, hanem testvérvárosok közötti segítségnyújtásról volt szó, és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság nem külföldi munkavégzésként, hanem kiküldetésként kezelte az ügyet.

A fővárosi tűzoltóparancsnok sajnálja, hogy ezt a pozitív történetet mondvacsinált ürügyekkel árnyékolják be, mert a görög emberek, a külföldi társszervek mellett a magyar és a külföldi sajtó is ünnepelte a fővárosi tűzoltókat, amiért értékeket, emberi életeket mentettek a görögországi tűzvészben, a görög tűzoltók pedig örültek az önzetlen és gyors segítségnek.

Bende Péter rámutatott arra is, hogy felette a munkáltató jogokat a Fővárosi Önkormányzat gyakorolja, fegyelmi eljárásra pedig csak a városrendészeti bizottság jogosult.

Bende Péter szerint az uniós szerv információs rendszere egyfajta "szűrőként" is működhet, ezért célszerű lenne felülvizsgálni, hogy szükség van-e a "bürokratikus fékekre". A görög külügyminiszter is arra kérte az Európai Uniót, hogy tegye félre az ilyenkor szokásos ügyintézési módot, tette hozzá a budapesti tűzoltóparancsnok

A görögországi tűzvész megfékezésében segítő magyar tűzoltók múlt szombaton éjjel tértek haza. A 18 fős csapat egy mentőorvossal, Cziva Oszkár tűzoltó ezredes parancsnoksága alatt egy hétig küzdött a lángokkal Évia szigetén. A főpolgármester hazaérkezésükkor pénzjutalmat adott a kiküldetésben részt vett tűzoltóknak, Bajnai Gordon kedden bátorság érdemjelet adományozott nekik.