Gyurcsány nem szól bele az államfőválasztásba

2005.03.30. 11:43
Gyurcsány Ferenc szerint az államfő megválasztása a parlamenti pártok felelőssége, és miniszterelnökként nem kíván véleményt mondani a kérdésben. Mint mondta, nem mondja el a jelöltekről véleményét, mert bárki lesz is a köztársasági elnök, azzal együtt kell működnie.

"Az államfő megválasztása a parlament dolga, és a parlamentben ülő pártok felelőssége és kötelessége" - mondta a kormányfő a Magyar Rádiónak adott, szerdán reggel sugárzott interjújában.

"Semmi sem árnyékolhatja be"

Gyurcsány Ferenc A parlament választ, ezért miniszterelnökként minden olyan értékeléstől, kijelentéstől, vélemény nyilvánítástól tartózkodom, amely ebben a folyamatba bármilyen módon értelmezhetően beavatkozik - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő közölte, természetesen, mint mindenkinek, van véleménye a kérdésről, de, mint mondta, közjogi szerepével jár egyfajta felelősség. "Ez a felelősség most engem arra korlátoz, hogy ebben a kérdésben ne mondjak véleményt, hanem őrizzem meg a magam teljes függetlenségét" - tette hozzá.

Gyurcsány szerint, bárki is lesz az új államfő, együtt kell vele működnie, ezért "ezt az együttműködési kötelességet és felelősséget semmilyen korai nyilatkozat nem árnyékolhatja be".

Az SZDSZ is egyeztetne az ellenzékkel

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerda reggel az MTV Napkelte című műsorában megismételte, hogy pártja nem tud önállóan köztársasági elnökjelöltet állítani, de azt nem akarja, hogy pártpolitikust jelöljenek a posztra. Kiemelte, hogy az SZDSZ formális vagy informális egyeztetéseket tart indokoltnak az ellenzékkel, mert "jó lenne minél nagyobb támogatottságot biztosítani a lehetséges jelölt mögé."

A pártelnök Mécs Imre SZDSZ-es politikus lehetséges államfői jelöléséről elmondta: Mécs Imre egy köztiszteletben álló ember, akinek az életpályája önmagáért beszél, ezért nem tiltakozik az SZDSZ az ellen, hogy őt bárki jelölje. Kuncze Gábor Gombár Csaba jelölése kapcsán úgy fogalmazott, hogy olyan személy, aki az SZDSZ követelményeinek megfelel.

Szili Katalin házelnök lehetséges jelöléséről elmondta, hogy nem kíván véleményt nyilvánítani a személyéről, mert konkrétan még nem jelölték államfőnek. Sólyom László államfői jelöléséről megjegyezte, hogy olyan személy, aki távol van a pártoktól, és "ebből a szempontból megfelel".

Mécs Imre jelölése után legutóbb Horn Gyula neve merült fel. Az egykori kormányfő szerint az MSZP tagjai és az utca emberei is puhatolóztak nála, de még nem tudja, hogy jelölteti-e magát a posztra.