Kovács: A kedvezménytörvényen nincs mit tárgyalni

2003.07.20. 18:44
A kedvezményekről és a támogatásokról tárgyaltunk nem a kedvezménytörvényről - nyilatkozta vasárnapi sajtótájékoztatóján Kovács László külügyminiszter azt követően, hogy Bukarestben és Pozsonyban az ottani diplomácia vezetőivel találkozott.
Kovács László külügyminiszter hét végi romániai és szlovákiai tárgyalásait vasárnapi sajtótájékoztatóján egyaránt úgy értékelte, hogy azok jelentős eredményeket hoztak a kedvezmények kérdésében. "A kedvezményekről és a támogatásokról tárgyaltunk nem a kedvezménytörvényről" - hangsúlyozta Budapesten a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: mivel a kedvezménytörvény a magyar jogrend része, ezért arról "nincs mit tárgyalni" egyik szomszédos országgal sem.

"Annak, hogy meg tudtunk állapodni az az alapvető oka, hogy a módosított kedvezménytörvény összhangban van az európai normákkal, nincs diszkriminatív jellege, nem tartalmaz etnikai alapú megkülönböztetést a szomszédos országok állampolgárai között" - emelte ki Kovács László. Rámutatott: a bukaresti tárgyalások előtt új, korábban soha nem szereplő igények fogalmazódtak meg, melyek beárnyékolták a találkozó kezdetét, például az, hogy a magyarigazolványokat ne lehessen bevinni Románia területére. Mindezek tükrében Kovács László komoly eredményként értékelte a találkozót.

Szavai szerint megállapodtak abban, hogy Magyarország támogatást nyújt mindazoknak a román állampolgároknak, akik magyar nyelvet, vagy magyar nyelven tanulnak, illetve a magyar kultúra körében folytatnak tanulmányokat. A támogatások a már korábban létrehozott Iskola Alapítványon keresztül jutnak el a kedvezményezettekhez. Elmondta: megegyezés született arról is, hogy Magyarország saját területén pedagógus, illetve diákkedvezményeket ad azon román állampolgároknak, akik a magyar nyelvhez, kultúrához kötődnek.

A külügyminiszter elmondta: a Szlovákiával elkészített közös nyilatkozat áttörést jelent a két ország kedvezménytörvény kapcsán kialakult viszonyában. Kiemelte: Pozsonyban is arról állapodtak meg, hogy a magyar kultúra tárgyában a magyar fél támogatást nyújthat bejegyzett társadalmi szervezetek közreműködésével, valamint kedvezményeket kapnak mindazok, akik ugyanebben a tárgykörben Magyarországra érkeznek.

Az elfogadott közös nyilatkozatban a két fél felkéri a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottság társelnökeit, hogy legkésőbb augusztus végéig találkozzanak, és készítsenek elő megállapodás-tervezetet a külügyminiszterek aláírására, illetve a kormányok jóváhagyására. Kovács László elmondta: a szlovák fél a megbeszélések során végig ragaszkodott ahhoz, hogy a tárgyalások nem a magyar kedvezménytörvényről folynak, így a megállapodás alapja az 1995-ös kétoldalú alapszerződés volt.