Zuschlag miatt tíz évre visszamenőleg ellenőrzik a támogatásokat

2007.06.27. 19:54
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 1998-tól kezdődően megvizsgálja, szabályosan jártak-e el a civil szervezetek a kiutalt állami támogatások felhasználásakor.

A kormány megbízta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI), hogy átfogó vizsgálat keretében ellenőrizze, minden szabályosan történt-e a civil szerveteknek, köztük az ifjúsági szervezeteknek kiutalt állami támogatások felhasználásakor 1998 és 2006 között, jelentette be Daróczi Dávid a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Az MTV híradója szerint az ellenőrzés oka, hogy egy volt szocialista országgyűlési képviselőt, Zuschlag Jánost meggyanúsították, hogy gyermekalapítványok nevében pályáztak és nyertek el 50 millió forintot, de a pénzt nem arra használták fel, amire kérték. A szóvivő hangsúlyozta, a kormány keményen fellép mindenkivel szemben, akinél bebizonyosodik, hogy visszaélést követ el a közpénzek elköltésekor.

A döntés célja alapvetően a tájékozódás: a kormány tisztán szeretné látni, mik a tények a civil szervezeteknek folyósított állami támogatások ügyében. Az esetleges további lépésekről ennek fényében lehet majd dönteni. Daróczi Dávid tájékoztatása szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal július közepéig ütemtervet készít, ebből derül majd ki, pontosan milyen iratokra van szükség és mikorra készülhet el az átfogó jelentés. Ha a vizsgálat alapján szükség lesz rá, kemény kézzel intézkedni is fog a kormány, szögezte le a kormányszóvivő.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg hat társával együtt Zuschlag Jánost, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét. Daróczi kitért arra: azt is a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja majd meg, hogy a Zuschlag János nevével fémjelzett alapítványok mely állami szervektől mennyi támogatást kaptak.