Egymást mószerolják a múltvizsgálók

2002.10.30. 13:51
Kölcsönösen elégedetlen egymással az előző ciklus alatti gazdálkodást vizsgáló két szervezet. A Keller-titkárság körlevélben érdeklődött a nagy állami vállalatok átvilágítását végző ProWare Kft. teljesítményéről a cégek új vezetésénél. Információink szerint a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága a rendőrségi felhasználás szempontjából használhatatlannak tartja az autópálya-vállalatoknál, az MFB-nél, az Inforrás Kht.-nál és az OEP-nél készített jelentések. A Proware vezetője szerint viszont cége szállította a bizonyítékokat, csupán Keller László nem tette meg a szükséges lépéseket.
Körlevélben tudakolta a vizsgálatok tárgyát képező cégek kormányváltás óta kinevezett új vezérkaránál a ProWare Kft-ről kialakult véleményt Keller László.

Vezetőváltás után

Az Index információi szerint Keller László nem tartja kielégítőnek Inforrás Kht.-nak a MeH megbízásából végzett vizsgálatát, és úgy döntött, hogy felméri a ProWare tevékenységét. A ProWare ugyanis közvetlenül a kormányváltás után, májusban számos megbízást kapott a vezetőváltás alatt álló nagy állami cégek átadás-átvételének ellenőrzésére, a számítástechnikai eszközökön őrzött adatok biztonsági mentésére. A cég feladata volt az is, hogy átvizsgálják a visszaélésgyanús ügyeket, és jelentéseket készítsenek a hűtlen és hanyag kezelés vagy csalás gyanújáról a feljelentések megtételéhez.

Tettek-e feljelentést?

Az ÁSZ-nál pontosabb
A Fidesz képviselője, Frajna Imre, aki 1999 júniusától 2000 végéig politikai államtitkárként felügyelte a társadalombiztosítási alapokat a ProWare hétfőn nyilvánosságra került OEP-jelentéséről úgy vélekedett, hogy az az Állami Számvevőszék vizsgálati eredményeiből válogatott. Az ellenzéki képviselő szerint a "súlyos szakmai tévedéseket, időnként szemenszedett hazugságokat tartalmazó" összegzéssel "Keller László is bakot lőtt". Keller Frajna állításaira reagálva elhatárolta magát a jelentéstől, és kijelentette: a ProWare-nek nem adott megbízást az intézmény vizsgálatára.
A MeH államtitkára most arra kért választ - többek között - a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya Rt., az Állami Autópálya Kezelő Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Konzumbank, az Inforrás Kht. és az OEP irányítóitól, hogy hogyan kerültek kapcsolatba a céggel, és az elvégzett vizsgálat alapján tettek-e büntetőjogi feljelentést.

Az Index úgy tudja, hogy a kormányváltás után "beindult" feljelentési hullámot kormányzati szinten állították le arra hivatkozva, hogy az ügyek kivizsgálását a cégek bízzák az illetékes Kormányzati Ellenőrzési Hivatalra. Keller László kérdésünkre nem kívánta kommentálni, miért van szüksége a Proware-re vonatkozó információkra.

Törvénytelen bizonyítékok

A kormány és a büntetőjogászok
"Tizet meghaladó számban" végzett vizsgálatokat az előző ciklus ismertté vált ügyeiben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal" - jelentette ki az Index kérdésére Janza Péter, a Kehi elnökhelyettese. Janza elmondta, hogy az átvilágításokat részben már lezárták, a jelentések másik része viszont jelenleg a kormány előtt van. Ezekben az ügyekben jogászok egyidejűleg vizsgálják, mely területeken szükséges büntetőjogi feljelentések megtétele. Arról, hogy melyik vizsgálat eredményét hozzák elsőként nyilvánosságra, a Kehi elnökhelyettese nem kívánt nyilatkozni hozzátéve, hogy az Országimázs Központról szóló, nemrégiben kiszivárgott anyag is jogellenesen került a sajtóhoz.
A ProWare Kft. ügyvezető igazgatóját, Tarjányi Pétert töbszöri megkeresésre sem tudtuk elérni. Értesüléseink szerint azonban hozzájárult a helyzet elmérgesedéséhez, hogy Tarjányi az egyik hetilapnak adott interjújában egyértelműen Keller Lászlót tette felelőssé a rendőrségi feljelentések elmaradásáért. Az ügyvezető szerint ugyanis az államtitkár volt az, aki nem használta fel megfelelően az általuk készített tanulmányokat. Mint mondta, Keller csupán azért nem kapott meg dokumentumokat, mert azok "törvénytelenül szerzett bizonyítéknak minősülnének, amelyek így nem lennének felhasználhatóak a bírósági eljárás során".

Drága, de gyors?

Az Index értesülései szerint a Proware gyorsított eljárásban, meghívásos pályázattal elnyert munkáiért cégenként mintegy 80-100 millió forintot kapott, és a rövid határidős adatmentő munkában résztvevő cégalkalmazottak munkájáért sok esetben napi 150-200 ezer forintot számlázott. Úgy tudjuk, az 1996-ban alapított ProWare-hez kapcsolódó cégek tulajdonosi hálóján keresztül a Fidesz egykori országgyűlési képviselője, Trombitás Zoltán is érdekelt a vállalkozásban.