Lepasszolnák Keller hivatalát a MeH-ben

2004.02.10. 17:30
Információink szerint a kormányfő környezetében ismét felmerült, hogy a feljelentéseivel sikertelenséget sikertelenségre halmozó Keller Lászlót "messzebb viszi a tűztől", és a Miniszeterlnöki Hivatal helyett az Igazságügyi Minisztériumba helyezi. A közpénzügyi államtitkárság átköltöztetését pedig korábban sem tartották jó ötletnek az igazságügyi tárcánál.
Információink szerint Keller látványos kudarcai is szerepet játszanak abban, hogy kormánykörökben Keller hivatalát szeretnék maguktól minél messzebb tudni. Úgy tudjuk, kormányzati startégák ismét komolyan fontolóra vették, hogy Keller hivatalát a Miniszterelnöki Hivatalból az Igazságügyi Minisztériumba helyezik át.

Jubileumi bukta

Az már régóta beszédtéma mind kormánykörökben, mind a szocialista frakción belül, hogy Keller és hivatala nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pontos kimutatás híján a képviselőcsoportban a múlt heti országimázsos ügyészségi bejelentéssel együtt "jubileumi" huszonötre teszik az ügyészség és rendőrség által visszadobott feljelentéseit. Számos, még az Orbán-kormány idején emblematikussá vált ügy, többek között a Happy End Kft.-vel, az Országimázs Központtal, a Millenáris Kht.-val kapcsolatos Keller-bejelentést dobtak vissza az igazságügyi szervek. Bár az MSZP-s államtitkár többnyire politikai okokkal magyarázta, hogy feljelentései nem jutottak el a bírósági szakaszig, nevének elhallgatását kérő szocialista informátorunk szerint a szocialista frakción belül egyre inkább meggyőződéssé vált, hogy a feljelentések egy része mögött nem volt cáfolhatatlan tényekkel igazolható bizonyíték.

Információink szerint az államtitkárság "lepasszolása" az Igazságügyi Minisztériumba már korábban is felmerült. Akkor a tárca vezetése kinyílvánította, hogy nem tartaná jó ötletnek, hogy a közpénzügyi titkárság az IM kapuin belülre kerüljön. A minisztériumban kérdésünkre azt mondták, nem tudnak az államtitkárság átköltözésének újabb tervéről. Az Index megkeresésére Keller László sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az információt. Szerinte ez a hír már többször is felröppent.

Feljelentési statisztika

Keller statisztikája szerint 24 feljelentéséből csupán nyolc esetben utasította el az ügyészség beadványát. Az ő tudomása szerint 16 esetben még folyamatban van a vizsgálat. Másik 21 esetben a feljelentést nem ő tette, ezek közül 10 esetben szüntették meg az eljárást. Keller cáfolta, hogy az elmúlt időszakban akár a kormányfő, akár a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péter szóba hozta volna előtte ezeket az ügyeket. Az államtitkár határozottan visszautasította, hogy ő lenne a felelős azért mert az ügyészség visszadobta több esetben a feljelentését.