Jótékonysági bált szervez a Kendermag Egyesület

2004.01.12. 15:16
A Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi koordinációjáért felelős jelenlegi valamint a volt államtitkára, pszichológusok, rendőrök, jogászok és politikusok részvételével kerekasztal beszélgetést, azután majd' ötven dj részvételével jótékonysági "bált" szervez a Kendermag Egyesület január 31-én. A rendezvény bevételét a drogfüggő betegeket segítő Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlege javára ajánlják fel.
Az első olyan magyarországi szervezet, amely hivatalosan is azért küzd, hogy az illegális kábítószerek fogyasztóit mentesítsék a büntethetőség alól, január utolsó napján "kendermagbált" szervez. A Kendermag Egyesület rendezvényét egy kerekasztal-beszélgetés vezeti be, amelyre meghívták a hazai drogpolitika alakítóit és végrehajtóit.

A beszélgetésen résztvevők
Miletics Marcell Baptista Szeretetszolgálat Utcafront Részlegének vezetője, Gábor Edina GYISM drogügyi koordinációért felelős helyettes-államtitkára, valamint elődje Topolányszki Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője, Oláh Miklós ORFK szervezett bűnözés vezetője, Dr. Németh Zsolt rendőr alezredes, Ritter Ildikó kriminológus, Látrányi Erik, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, Funk Sándor addiktologus, Csernus Imre pszichiáter, Zacher Gábor pszichiáter Csorba József Magyar Narkológiai Társaság elnöke, Demetrovics Zsolt pszichológus, Pusztaházi Istvánné Önkontroll Egyesület elnöke

Eloszlatni a hamis sztereotípiákat

A beszélgetés célja, hogy "korrekt, tudományosan alátámasztható képet adjon a hazai drogfogyasztókról és a drogfogyasztásról, és eloszlassa a közvéleményben makacsul élő hamis sztereotípiákat, helytelen általánosításokat" - olvasható az egyesület közleményében.

Az egyesület, amely nemrégiben módosította alapszabályát, amely szerint az összes illegális kábítószer-fogyasztót mentesíteni kell a törvényi üldöztetés alól, és a marihuána valamint a hasis állami felügyelet mellett történő terjesztését célul tűzte ki, "szemléletváltozást" sürget a kábítószer-fogyasztással és fogyasztókkal kapcsolatban. Meggyőződésük, írják közleményükben, hogy ez elengedhetetlen feltétele bármilyen politikai reformnak. Éppen ezért a döntéshozatalban résztvevő politikusokat is meghívják.

Jótékonysági bál a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront javára

A rendezvény plakátja
A beszélgetést követően az ország legismertebb dj-i részvételével több ezer fősre tervezett "bál" kezdődik, amelynek bevételét a Kendermag Egyesület a Baptitsta Szeretetszolgálat Utcafront részleg javára ajánlja fel. A csaknem ötven zenész ingyen vállalta a fellépést.

Felajánlásukkal azt kívánják üzenni, hogy a "drogellenes háborúra" és a fogyasztók üldözésére fordított milliárdok helyett az ártalomcsökkentő módszerek és programok fejlesztésében látják a hazai drogpolitika jövőjét.

A Kendermag Egyesület tavaly május negyedikén tüntetést szervezett a Vörösmarty térre a kenderszármazékok fogyasztóinak büntethetőségének eltörléséért. Néhány fanatikus, többnyire jobboldali szervezetekhez tartozó ellenző azonban megzavarta a rendezvényt: a fellépőket, a szónokokat megdobálták, a díszletet megrongálták, így a demonstrációnak a rendőrség vetett végett. Később a rendőrség belső vizsgálata saját felelősségüket állapította meg.

A fellépő dj-k
Rasta Műhely, Gaulamin, Áfonya, Sabda, Szamosi, GIMMESHuT, Bosi, Dr Dermot, MC Kemon, Mango, MC Sena, Mc Busa, D-Joint, Alvin, Q Cee, T'zsó, MC Buda, Györemix, Mohaman de Flava, Jutasi, Infra Gandhi, Cyborg Templar, Garfield, Palotai, Pedro, Yonderboi, Mikusz, Tadeusz, Titusz, Naga, Kevin, LejönIzil, Nora, Gonnok, Lee'n'gum, Marka, KanadaKaos, Jinx, Grasshop, Dork, Wamzer, Isu, Tégla, Norman, Oleg, Virág, Jirzij, Zahra