Négypárti támogatás a kábítószerbizottság felállítására

2004.05.11. 12:19
Gusztos Péter szabad demokrata képviselő kedden javasolatot tett arra, hogy a parlament állítson fel egy eseti bizottságot a magyarországi drogpolitika áttekintésére, külföldi trendek és a magyar droghelyzet összevetésére. Szerinte később javaslatot tehetnek a drogtörvények módosítására. A szabad demokraták a drogfogyasztást, a csekély mennyiségű drogok beszerzését, tartását szabálysértésként kezelnék. A négy parlamenti párt "drogfelelősei" támogatják a bizottság felállítására tett javaslatot.
A Kendermag Egyesület vasárnap petíciót adott át Szili Katalin házelnök munkatársának, amelyben követelik, hogy a parlament állítson fel eseti bizottságot a magyarországi kábítószerhelyzet áttekintésére, és a drogtörvény módosítására. A kezdeményezés nem maradt visszhang nélkül, Gusztos Péter szabad demokrata országgyűlési képviselő kedden a parlamentben eseti bizottság felállítását javasolta a magyarországi kábítószerhelyzet áttekintésére. A képviselő az Indexnek azt mondta, hogy nem a kábítószer-kereskedelem legalizációját, hanem azt akarja elérni, hogy a drogfogyasztást, a csekély mennyiségű drogok beszerzését, tartását ne bűncselekményként, hanem szabálysértésként kezeljék.

A képviselők támogatják

A bizottság felállításához a parlamenti képviselők egyötödének aláírása szükséges. A SZDSZ vezetése támogatja a javaslatot, mondta Gusztos, aki néhány MDF-es képviselőtől is úgy értesült, támogatják azt. Almássy Kornél, a fórum elnökségi tagja a múlt héten ezt egy sajtótájékoztatón is jelezte. Szitka Péter, az MSZP frakció kábítószerügyekkel megbízott politikusa is támogatásáról biztosította Gusztos javaslatát. Az Indexnek Szitka azt mondta, hogy a bizottság politikusokból állna, de bevonnának a szakértőket és a civil szervezeteket is az ügybe.

Testület, de minek?

Mesterházy Attila, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium MSZP-s politikai államtitkára megelőlegezve a bizottság munkájának eredményét, azt mondta Gusztos felvetésére a parlamentben, hogy támogatja ugyan az ötletet, de csak abban az esetben, ha a testület nem tesz lépéseket a kábítószer liberalizálása irányába.

Van egy nem működő bizottság

A kábítószerbizottság egyébként nem új kezdeményezés a parlamentben. A Fidesz kormány alatt is működött egy testület, és a sportbizottságnak elvileg ma is van egy kábítószerkérdéssel foglalkozó albizottsága. Azért csak elvileg, mert a testület még egyszer sem ülésezett a 2002-es kormányváltás óta. Szitka Péter szerint azért nem, mert a Fidesz nem delegált tagokat a testületbe. Zsigó Róbert, a bizottság 1998-2002 között regnáló fideszes elnöke, saját véleményét tolmácsolva maga is támogatásáról biztosította az eseti bizottság felállítására tett javaslatot. "Minden bizottságot támogatunk, amelynek munkája révén a szülők biztonságban tudhatják gyermeküket" - mondta a fideszes politikus. A sportbizottság albizottságának működésére vonatkozó kérdésre azonban nem tudott válaszolni.