Kendermag-demonstráció: feljelentést tesznek a szervezők

2003.05.05. 11:42
Feljelentéseket tesz a Kendermag Egyesület a vasárnapi Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt üvegdobálás, ruhatépkedés, rongálás miatt. A szervezet szerint a rendőrséget is felelősség terheli, mert akkor sem avatkoztak közbe, amikor a legalizáció ellen tüntetők sörösüvegekkel dobálták meg a békés tüntetőket.
A Kendermag Egyesület a vasárnapi botrányba fulladt demonstráció miatt a rendőrség, valamint az ellentüntetést szervezők jogi felelősségre vonását tartja szükségesnek. Az ellenrendezvény résztvevői közül a Friss Levegőt! Polgári Kör szervezőjét, a Lelkiismeret 88, és a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetőit teszi felelőssé Kendermag Egyesület vasárnapi demonstrációjuk megzavarása miatt.

Felső László, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta: az egyesület jogászai döntik el, hogy pontosan hány feljelentést tesznek és kik ellen, azonban valószínűleg köztük lesz néhány, az ellentüntetésen szervezetten megjelent csoport is. Felső László megjegyezte: az elkövetők természetesen nem mutatkoztak be nekik, de "több tettesnek van arca". Ennek ellenére kérdéses, hogy mennyire lesznek megtalálhatóak ezek az emberek.

Mondták, hogy kicsikét provokálnának

Az ellentüntetők egy része már jóval a vasárnapi megmozdulás előtt jelezte, hogy provokációval akarják megakadályozni a kendernapi rendezvényt. "Mindez, és az ellentüntetők részéről elhangzó rágalmazások miatt úgy gondoljuk, hogy ügyvédhez fordulunk" - jelezték az egyesület tagjai.

A Kendermag Egyesület ugyanakkor a rendőrséget is felelőssé teszi azért, mert hagyták a Vörösmarty térnek a Kendermag Egyesület által lefoglalt felére átszivárogni a jobboldali tüntetőket, hagyták, hogy megzavarják az eseményt. Nem léptek közbe a rendőrök akkor sem, amikor üvegekkel és egyéb veszélyes tárgyakkal támadtak a kendert szívók dekriminalizálása ellen tüntetőkre.

Gesztust tettek, bánhatják

A Kendermag Egyesület két hete jelentette be, hogy demonstrációt szervez május 4-re - a világ kétszáz helyszínén tartott hasonló megmozdulással egy időben - a marihuánafogyasztók büntethetősége ellen. Ezután több, magát jobboldaliként aposztrofáló szervezet bejelentette, hogy provokálni fogják a demonstráción résztvevőket. A Friss Levegőt! Polgári Kör pedig a rendőrséghez forult, hogy bejelentse a Kednermag Egyesület által már lefoglalt térre és időben a saját tüntetése megtartását.

A Kendermag Egyesület a múlt szerdán elfogadta, hogy csak a tér egyik részét használják, a másikon az ellendemonstrálók mondják el a véleményüket. Az ellentüntetők azonban nem elégedtek meg ennyivel, átszivárogtak a Kendermag tüntetésére, és síppal, dobbal, sörösüvegekkel folytották a szót többek között Jancsó Miklósba és Konrád Györgybe.

Az MSZP szerint a rendőrség szakmai hibát követett el

Eközben az MSZP frakció közleményben tudatta: nem kívánják a drogliberalizációt, szerintük megfelelően kezelték a kérdést az utóbbi törvényváltoztatásokkal. Ugyanakkor a párt közleményében az ellentüntetők mellett a rendőrséget is hibáztatja a botrányba fulladt demonstrációért.

Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője is elítélte azokat, akik nem hagyták, hogy a marihuánafogyasztók büntethetőségének eltörléséért felszólalók kifejthessék véleményüket. Gusztos szerint a jobboldali szervezetek alkotmányos jogaikban akadályozták a Kendermag Egyesületet és mindazokat, akik felszólaltak volna.

Közleményt adott ki a Lelkiismeret '88 csoport is, amelyben azzal fenyegetőznek, hogy ezentúl sem hagyják egyetlen szervezetnek sem kifejteni véleményét ebben a kérdésben.

A rendőrség nem gondolta

A rendőrség egyelőre nem válaszolt az Index kérdéseire, hogy miért hagyták az ellentüntetőket üvegekkel és egyéb veszélyes tárgyakkal dobálózni, valamint, hogy miért hagyták átmenni az ellentüntetőket a kendernaposok közé.

Decemberben eltávolították posztjáról azt a rendőri vezetőt, aki tudomásul vette, hogy egy helyen, és egy időszakban, tartsák rendezvényüket a Hanuka ünnepséget tartó zsidók és a hungaristák.