Nagyon érdekes honatyák

2000.10.24. 16:53
Pallag László, az olajügyi bizottság elnökeként közismert kisgazda politikus egyik nyári nyilatkozatában azt találta mondani, hogy a magyar Országgyűlés tagjainak tíz-húsz százaléka kétes ügyekbe keveredett. A kijelentés ellen számos párt tiltakozott, s a parlament tekintélyének megsértése miatt a házelnöknél panaszt tett. Pedig, végigböngészve a sajtónyilvánosságot kapott ,,kétes ügyeket", úgy tűnhet, Pallag nem beszélt zöldséget, sőt!

Pallag László, az olajügyi bizottság elnökeként közismert kisgazda politikus egyik nyári nyilatkozatában azt találta mondani, hogy a magyar Országgyűlés tagjainak tíz-húsz százaléka kétes ügyekbe keveredett. A kijelentés ellen számos párt tiltakozott, s a parlament tekintélyének megsértése miatt a házelnöknél panaszt tett. Pedig, végigböngészve a sajtónyilvánosságot kapott ,,kétes ügyeket", úgy tűnhet, Pallag nem beszélt zöldséget, sőt!

Fogtunk nagy halom újságot, telefont, egeret, nekiálltunk listázni, hány képviselőnk nevét vette már szájára a sajtó ,,kétes ügy" miatt. Persze, mi nem vagyunk nyomozó hatóság, ezért nem minősítjük, csupán csak felsoroljuk az eseteket. Az eredményből tehát nem arra lehet következtetni, hogy a parlamenti képviselők jelentős része valóban kétes ügyekbe keveredett volna, csupán arra tudunk rámutatni, hogy politikusaink jelentős része rendkívül aktívan tevékenykedik olyan területeken is, amelyekre nem feltétlenül a választói taszajtották őket.

A lista bővül, napról napra.

Az össszeállítást Szegő Iván Miklós készítette.


A-D G-H J-Ne Ni-R S-Sz T-V

Atyánszky György (FKGP)

Csődbűntett. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal befejezte a nyomozást csődbűntett gyanúja miatt Atyánszky György, az FKGP országgyűlési képviselője ellen. A nyomozóhivatal az ügyet vádemelési javaslattal továbbította az illetékes szolnoki városi ügyészségre.
(Forrás: Népszabadság, 2000. szeptember)

,,Ártatlan vagyok" - reagált Atyánszky György, az FKGP parlamenti frakciójának képviselője arra, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának a felfüggesztését.
(Forrás: Népszabadság, 1999. november 6.)

  • Csődbűntett Martfűn?
  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. szeptember 1. szerda)

    Baja Ferenc (MSZP), volt környezetvédelmi miniszter

    1.) Vita és perek Illés Zoltánnal (Fidesz) és Molnár Róberttel (FKGP).
    A Környezetvédelmi Alap (KKA) 1994 és 1998 közötti gazdálkodásának kivizsgálására parlamenti határozati javaslatot nyújtott be Molnár Róbert kisgazda képviselő. Ennek oka, hogy lapinformációk szerint Baja Ferenc egykori környezetvédelmi miniszter az országgyűlési választások után, 1998. június 8-án hagyta jóvá a KKA 1998-as előirányzatának 5 milliárd forintos megemelését, amely összeget még az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt, június 30-ig eddig ismeretlen pályázók között szét is osztott. Baja Ferenc nem tart az ellenőrzéstől, szerinte politikai okok állnak a megalapozatlan kezdeményezés mögött.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999.01.28. csütörtök)
  • A háló nem párton belüli párt (Népszava)

    2.) A zsurki ügy: Balsay István (Fidesz) interpellációjára Baja Ferenc válaszolt, ám ezt az országgyűlés nem fogadta el.

  • Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának jelentése

    ,,Az élet egyre-másra azt igazolja, hogy sajnos visszaélések történtek az alapkezeléseknél. A zsurki vodkagyár ügyében hozott több mint ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatásról nemrégiben döntött a parlament, s rámutatott, hogy a miniszter a túlzott mértékben vállalt felelősségét nem tudta teljesíteni"

  • Balsay István (Fidesz) felszólalása a parlamentben

    ,,A miniszter úr azzal, hogy a területfejlesztési tárcaközi bizottságnak a HUNALCO-pályázatot elutasító véleményét felülbírálta, teljes felelősséget vállalt magára, amelynek nem tudott minden tekintetben megfelelni; olyannyira nem, hogy a vonatkozó kormányrendeletnek, a Területfejlesztési Alap felhasználásának részletes szabályairól szóló kormányrendeletnek éppen azt a pontját sértette meg a pályázat elfogadásával és a támogatás odaítélésével - és sértették meg később a szerződés aláírásakor is -, amelynek a figyelembevétele eleve kizárta volna a pályázót a pályázatból, és így 80 millió forint odaítélésére sor sem kerülhetett volna."

  • Dr. Horváth József (MDF) parlamenti képviselő felszólalása 1997-ben

    ,,Befejezésül szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy a Magyar Államkincstár jelentése szerint a cég több mint 55 millió forintot visszautalt a kincstári számlára. Ez azt jelenti, hogy a támogatásokat lényegében visszautalta, a kamatok tekintetében van a cégnek hátraléka."

  • Baja Ferenc válasza 1997-ben

    3.) Nyírfa-dosszié: a nyíregyházi Zefirusz Kft. ingatlanügye.

    Az 1995 márciusában indított Nyírfa-akció célja adatgyűjtés lett volna az ukrán-román határ térségében a szervezett bűnözésről és korrupcióról, aminek során országgyűlési képviselőkre, politikusokra vonatkozó információk is a hírszerzéshez kerültek. A belső vizsgálatok dokumentumai éppúgy nem nyilvánosak, mint a büntetőeljáráséi, így hivatalos forrásokból nem erősíthetők meg azok a hírek, hogy többek közt a szocialista párti Baja Ferenc előző környezetvédelmi miniszter is e politikusok közt lett volna.

  • Nyírfa-ítélet (HVG)

    4.) Garéi pályázat - Betonútépítő Rt., Baráth Etele.

  • A méreg nyelve (168 óra)

    Balogh Gyula (FKGP)

    1.) Választási kampányával kapcsolatos ügyek.

  • Több választás, mint kolbász (Népszava)
  • Kisgazdator (168 óra)
  • Költségvetésből tartósított kisgazdahű konzervgyárak (Népszava)

    2.) Népszabadság-ügy: Balogh és a rendőrök.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (2000. március 29.)

    Balsay István (Fidesz), a Lockheed-ügy miatt lemondott államtitkár

  • Hack Péter (SZDSZ) a Lockheed-vizsgálatról
  • Az SZDSZ sajtószemléje

    A Fidesz-frakció foglalkozott a Lockheed-üggyel. Szájer József frakcióvezető elmondta: a képviselőcsoport megerősítette, hogy hiba volt a támogató levél megírása. Ezzel egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a kormányzat jelenlévő tagjai is. (Napi Magyarország).

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. május 26.)

    Bánki Erik (Fidesz)

    Lockheed-ügy: az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője?

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. május 26.)

    Baráth Etele (MSZP)

    Garéi pályázat - Betonútépítő Rt., Baja Ferenc.

  • A méreg nyelve (168 óra)

    Bársony András (MSZP)

    Nyomozás a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezetének ingatlaneladási ügyével kapcsolatban.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. szeptember 21.)

    Bartha László (Fidesz), szegedi polgármester

    1.) Lockheed-ügy

  • Az SZDSZ sajtószemléje
  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. május 26.)

    2.) Újhelyi István szocialista képviselő szerint "Szeged fideszes polgármestere törvénytelenül, az érintettek megkérdezése nélkül egyetlen vállalkozónak kívánja juttatni az egész szegedi járó- és fekvőbeteg szakellátást."

  • Éles tiltakozás a szegedi járó- és fekvőbeteg-ellátás privatizációja ellen (Index Szeged)

    3.) Büntetőfeljelentést tettek Bartha László orvos, a Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselője, Szeged polgármester-jelöltje ellen.

  • A beteg meghalt, az orvost perlik (Az Internetto Szeged összeállítása)

    4.) A közbeszerzési tanács 150 ezer forintra büntette Dr. Bartha László polgármestert.

  • Ismét megbüntette Szeged önkormányzatát a Közbeszerzési Döntőbizottság (Index Szeged)

    5.) A Szegedi Önkormányzat vezetésének ügyei

  • A szegedi önkormányzat ügyei. Dzsentrivilág Dél-Magyarországon (Magyar Narancs)

    Boldvai László (MSZP)

    Tocsik-ügy: A Fővárosi Bíróság letöltendő fogházra ítélte befolyással üzérkedés miatt Boldvai László szocialista képviselőt és Budai György SZDSZ-hez közeli üzletembert (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Népszava).

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. február 9.)

    Boros Imre (FKGP), tárca nélküli miniszter

    Névtelen feljelentés. Boros Imre tárca nélküli miniszter Bánk Attila független kisgazdapárti frakcióvezetővel együttesen tesz rágalmazás miatt büntető feljelentést ismeretlen tettes ellen azzal a névtelen levéllel kapcsolatban, amelyet a frakció néhány tagja kapott. A miniszter minden alapot nélkülözőnek tartja a levélben leírtakat és rendkívül sajnálatosnak ítéli, hogy a politikai közélet olyan mértékben lesüllyedt, hogy ilyen hangvételű közlések egyáltalán napvilágot láthatnak. Megütközéssel tapasztalta, hogy a sajtótörvény világos megfogalmazása ellenére némely elektronikus, illetve írott média a névtelen levélben foglaltakat ellenőrzés nélkül közzétette. Ezzel kapcsolatban a miniszter további jogi lépések megtételét fontolgatja.

  • Agrárinnovációs templomok (Index)

    Csiha Judit (MSZP), volt miniszter

    Postabanki VIP-lista: az MSZP választmánya megnyugvással vette tudomásul, hogy az ügyben érintett szocialista politikusok: Nagy Sándor és Csiha Judit párttisztségükről lemondtak.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. június 28.)
  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. június 25.)

    Csintalan Sándor (MSZP)

    1.) Xénia-láz: egyesületi tagok találkozója

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. május 7.)

    Xénia-láz: magnófelvétel.

  • A Xénia Láz Egyesület kérdôíves adatgyűjtésével kapcsolatos adatvédelmi biztosi ajánlás

    2.) Jelen volt-e a Korda-villában?

  • Korda villa (Fábry Sándor)
  • Tébolyító zörejek a kék villa körül (Index)
  • A Korda-villa titka (Napi Magyarország)

    3.) Olajügy.

  • Ismét vádaskodik az olajbróker (Index)

    4.) Piramis-játék.

  • Pilótajáték? (HVG)

    Csizmár Gábor (MSZP)

    Xénia-láz: egyesületi tagok találkozója.

  • A Miniszterelelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. május 7.)

    Az adatvédelmi biztos megállapítása: ,,Fentiek alapján megállapítható, hogy a Xénia Láz Egyesület a törvényi elôírásokat az említett kérdôíves adatgyűjtéssel több ponton is megsértette."

  • A Xénia Láz Egyesület kérdôíves adatgyűjtésével kapcsolatos adatvédelmi biztosi ajánlás

    Csurka István (MIÉP), pártelnök

    1.) Csurka István a Magyar Fórumban feltárja ügynökké való beszervezésének történetét.

  • Forrás: Beszélő

    2.) Csepi Lajos, az Állami Vagyonügynökség ügyvezetô igazgatója felajánlja lemondását, miután kiderül, hogy az ÁVÜ 28 millió forintot fizetett ki elôlegként a Magyar Fórum Kft.-nek egy privatizációs propagandafilmért, melynek megírásával Csurka Istvánt bízták meg. Csepi lemondását nem fogadják el.

  • Forrás: Beszélő

  • Bethlen István (MDF) felszólalása az Országgyűlésben a 28 millió ügyében

    Elsőfokon pert vesztett a Fővárosi Bíróságon a Magyar Fórum Kiadó Kft. az ÁPV Rt. ellen.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (2000. február 12.)

    3.) Demszky-Csurka vita.

  • Személyesen hallgatják meg Demszkyt és Csurkát (hungarian.net)

    4.) Szabó Lukács ügye.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. október 8.)

    Deutsch Tamás (Fidesz), miniszter

    1.) BS-ügy. Feljelentés a Budapest Sportcsarnok miatt.

  • Tompa Sándor a Nap-Keltében

    Bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Deutsch Tamás sportminiszter ellen, akit jogosulatlan gazdasági előny biztosításának gyanújával jelentett fel Paczuk Roland szocialista politikus. A hivatal álláspontja szerint a Budapest Sportcsarnok újjáépítésére, a Sportmúzeum számlájára szedett egy százalékos adófelajánlás nem vet fel büntetőjogi kérdéseket (Magyar Hírlap).

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (2000. április 5.)

    2.) Repülés. Burány Sándor (MSZP) az állami vezetők repülőutazásai kapcsán azt ajánlotta a kormánynak, hogy "szálljon le a földre." Kitért arra az esetre, amikor az utasoknak várakozniuk kellett, mert Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter otthon felejtette az útlevelét.

  • Vezércsel (MSZP hírek)

    At-De G-H J-Ne Ni-R S-Sz T-V