Nagyon érdekes honatyák

2000.12.27. 14:24

Előszavunkat itt olvashatják.

Az össszeállítást Szegő Iván Miklós készítette.


A-D G-H J-Ne Ni-R S-Sz T-V

Toller László (MSZP)

1.) Toller László MSZP-s országgyűlési képviselő, pécsi polgármester feleségének őrző-védő cége látja el több pécsi létesítmény védelmét. A helyi fideszes képviselők arról tájékoztattak, hogy semmiféle szabályszerű pályáztatásról nem tudnak, ezért az ügyben magyarázatot várnak a polgármestertől. Toller a vádakat rágalomnak minősíti és feljelentést tesz (Napi Magyarország).

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. szeptember 11.)

    2.) Mercedes-buszok vásárlása, ifjabb Vancsik-ügy

  • Magyar társasjátéknak: Mondjon le! (Nap-Kelte)

    3.) Lusztig Péter és Bathó Erzsébet

    A Napi Magyarországban Körömi Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, Pécs képviselőtestületének tagja nyilatkozik, aki furcsa összefonódásokat tapasztalt a városban, így például kiemelten szól arról, hogy Toller idősebb Vancsik Zoltán és fia, a kábítószerügybe keveredett ifjabb Vancsik Zoltán jelenlétében nyitott meg egy kaszinót. Toller egyik legjobb barátja Lusztig Péter, volt MSZP-s országgyűlési képviselő, egykori megyei rendőrfőkapitány, aki érintett az ügynöktörvényben, és élettársa volt Bathó Erzsébet, a Tribuszer-ügy egyik vádlottja.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (2000. április 15.)

    Torgyán József (FKGP), miniszter, pártelnök

    1.) Párttársainak juttatott több százmillió forintos támogatás miatt hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújára hivatkozva Szanyi Tibor szocialista képviselő feljelentette a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert. Torgyán József ezután közölte, hogy ő pedig hamis vád bűntette miatt jelentette fel Szanyit.

  • Választási feljelentgetősdi (Népszava)

    Az ügyészség jogeros álláspontja Szanyi Tibor (MSZP) Torgyán József földművelésügyi miniszter ellen áprilisban tett feljelentésével kapcsolatban az, hogy nem történt bűncselekmény. Az ügyészség egyetlen állításomat sem cáfolta, felháborítónak tartom, hogy nem bűncselekmény az, ha közpénzekből dotált cégek a támogatást biztosító párt mellett kampányolnak - mondta a szocialista képviselo a Világgazdaság című lapnak.

    2.) Agrártámogatások ügye

  • Agrárforintok gurulnak a holdudvar vállalkozásaiba (Népszava)

    3.) Hingyi Beatrix ügye

  • A Függetelen Kisgazdapártn a sajtóban (MSZP.hu)

    4.) 1956-os szerepvállalás

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. szeptember 11.)

    5.) Agrártüntetések

  • A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megtagadja a nyomozást

    6.) Duna-TV-s kazettaügy

    A Legfőbb Ügyészség hétfőn döntött arról, hogy a körülmények tisztázása végett a Csongrád megyei ügyészség nyomozóhivatalához küldi meg a Nyilvánosság Klub feljelentését a Duna TV-nek szánt ópusztaszeri kazetta ügyében. A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete szerint Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elkövette a hivatali visszaélés bűntettét azzal, hogy 1999. augusztus 22-én Ópusztaszeren a vele hivatali munkájával kapcsolatban interjút kérő újságírónőtől fenyegetéssel elvette a kazettáját. Torgyán József kijelentette, hogy ő soha senkitől kazettát nem vett el.

  • (Forrás: Népszabadság, 1999. augusztus 31.)

    7.) A Kis Újság támogatása

    Torgyán József, a kisgazdapárt elnöke nem tudja, hogy kap-e pénzügyi támogatást az FKGP pártlapja, a Kis Ujság a Honvédelmi Minisztériumtól vagy sem. Ezt a kisgazdapárt elnöke szerdán közölte újságírókkal. Arra a megjegyzésre, hogy ő a lap főszerkesztője, azt mondta: amióta a kisgazdapárt elnöke, olyan határozat van érvényben, hogy ő maga semmiféle gazdasági kérdésbe nem folyik bele. - Így még egy tízforintos utalványozásra sincs jogom, éppen azért, hogy ilyen kérdéseket senki ne tehessen fel nekem - szögezte le.

  • (Forrás: Népszabadság, 2000. október 5.)

    8.) Átvilágítás Antall József idején

    Torgyán József 1991 nyarán az FKGP elnökségi tagjaként nem volt hajlandó Antall József akkori miniszterelnöktől átvenni a személyére szóló politikai feddhetetlenségi vizsgálat eredményét tartalmazó zárt borítékot. Torgyán a levél tartalmának ismeretében visszaadta a borítékot Antallnak, kérte, hogy a kormányfő az abban foglalt, rá árnyékot vető állításokat bizonyítsa be. Néhány héten belül Antall egy új okmányt kívánt átadni a kisgazda vezetőnek, de azt az okmányt Torgyán már nem vette át, mert azt mondta, hogy a miniszterelnök az ő politikai ellenfele. Az ügy lényegéről később Torgyán annyit mondott: a forradalmat követően megpróbálták őt beszervezni, de a beszervezési nyilatkozatot összetépte. Ideggyógyintézetben keresett menedéket, és nem volt hajlandó együttműködni a III/III-as ügyosztállyal. Megszólaltak azok az egykori kisgazda pártvezetők is - őket azóta kizárták az FKGP-ből - akik jelen voltak Antall borítékosztásánál. Ők kijelentették: akár bíróság előtt is hajlandók megismételni állításaikat: az Antall József által átadott irat szerint Torgyán Szatmári Lajos fedőnéven tagja volt a Belügyminisztérium belső elhárításához tartozó egykori III/III-as ügyosztálynak. Torgyán tiltakozását fejezte ki, határozottan cáfolta ezeket az állításokat.

  • (Forrás: Népszabadság, 1997. augusztus 1.)

    9.) Agrártámogatások templomoknak

    Több mint harmincmillió forint közpénzt osztott szét az agrártárca pénzeit kezelő Agrárinnovációs Vidék és Területfejlesztési Kht. (AVT) Torgyán József személyes utasítására - közölte a Népszava. A lap értesülései szerint a tárca pénzeinek kezelésével megbízott szervezet alapító szerződéseit megszegve az ország több régiójába - elsősorban a miniszter választási körzetébe - utalt át milliókat, templomok és iskolák renoválására.

  • Agrárinnovációs templomok (Index)

    10.) Többszáz milliós villákat épít a Torgyán-család

    Jelentős beruházásokba kezdett a Torgyán család az elmúlt két évben: az épülő két ingatlan értéke közel 400 millió forint. Torgyán József 1998-ban egy budapesti ingatlan, egy üdülő és egy Lada Samara tulajdonosának vallotta magát, nagyobb készpénzből álló vagyont nem jelentettek be. A vagyonbevallásról szóló rendelkezések nem egyértelműek, ezért "hazudni" is lehet bennük. A miniszter szerint az MSZP és az SZDSZ áll a kisgazdapártot és személyét ért támadások mögött, vagyonát pedig 35 éves sztárügyvédi pályafutása alatt szerezte. Nyilatkozatában pedig azért nem mondott igazat, mert rablótámadásoktól félt.

  • Többszáz milliós villákat épít a Torgyán-család (Index)

    11.) Repülőjegyek vásárlása

    A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium attól az utazási irodától vásárolja a külföldi utak repülőjegyeit, amelynek jogi képviselője Torgyán Attila, Torgyán József miniszter fia. A tárca már az előző kormány idején sem írt ki közbeszerzési pályázatot, ezt a hagyományt Torgyán József idején is folytatták. Az Index információi szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a tárcák utazásainak vizsgálata során feltárta az ügyet, de jelentése még nem került a kormány elé.

  • Törvénytelenül a világ körül (Index)

    Torgyánné Cseh Mária (FKGP)

    Összeférhetetlenségi eljárás. Az SZDSZ kiegészítette és megismételte kezdeményezését a vagyonnyilatkozattal és az összeférhetetlenséggel kapcsolatos eljárás megindítására Torgyán József FKGP-pártelnök és felesége, Cseh Mária kisgazda képviselővel szemben. Az erről szóló levelet eljuttatták Áder János házelnökhöz és Isépy Tamáshoz, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökéhez. Az ügy a kisgazda pártelnök és felesége villaépítése kapcsán került napirendre.

  • (Forrás: Népszabadság, 2000. november 11.)

    Tölgyessy Péter (Fidesz)

    Az 1995 márciusában indított Nyírfa-akció célja adatgyűjtés lett volna az ukrán-román határ térségében a szervezett bűnözésről és korrupcióról, aminek során országgyűlési képviselőkre, politikusokra vonatkozó információk is a hírszerzéshez kerültek. A belső vizsgálatok dokumentumai éppúgy nem nyilvánosak, mint a büntetőeljáráséi, így hivatalos forrásokból nem erősíthetők meg azok a hírek, hogy többek közt az akkor még szabaddemokrata, ma fideszes Tölgyessy Péter is e politikusok közt lett volna. HVG

    Vancsik Zoltán (MSZP)

    1.) Vita Kovács Zoltánnal

    "Azt javasoljuk a szocialista frakciónak, hogy Vancsik Zoltánt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s tagját egy másik parlamenti testületbe delegálja" - nyilatkozta a Népszavának Kovács Zoltán, a testület fideszes alelnöke.

  • Vancsikot felszólították a távozásra (Népszava)

    Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése után csaknem tettlegességig fajult a vita a szocialista Vancsik Zoltán és a fideszes Kovács Zoltán között. Az incidenst az váltotta ki, hogy a grémium kormánypárti tagjai ismét szóba hozták az MSZP-s képviselő fiának kábítószerügyét.

  • Ha feszül az ideg - A Vancsik-affér háttere (168 óra)
  • A Vancsik-ügy jogszabályi háttere

    2.) Vancsik és a fia

    A Népszava információi szerint a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai a testület következő ülésén felszólítják Vancsik Zoltán szocialista képviselőt, mondjon le bizottsági tagságáról és ezt azzal indokolják, hogy szerintük Vancsik zsarolhatóvá vált. Amíg Vancsik nem távozik a nemzetbiztonsági bizottságból, a Fidesz-MPP képviselői azt tervezik, nem is vesznek részt a testület ülésein. Vancsik nem mond le a tisztségről, hiszen szerinte semmi nem ad okot erre. A politikus egyébként nem lepődött meg a tervezett bojkotton, szerinte nem ez lenne az első antidemokratikus döntése a Fidesz-frakciónak.

  • Bojkottal akarják távozásra kényszeríteni Vancsik Zoltánt (Népszava)

    Ifjabb Vancsik Zoltán Gábort, Vancsik Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes 33 éves fiát kábítószer birtoklása miatt letartóztatta az osztrák rendőrség. Vancsik Zoltán képviselő lapunknak elmondta: fia, mivel rossz volt az autója, egy hete vonattal utazott ki az Ausztriában élő barátnőjéhez. Két barátja megjavított autójával ment ki érte. Hazafelé Bécstől 20 kilométerre egy benzinkútnál igazoltatták őket, és a rendőrség akkor talált az autóban egy kilogramm kábítószert. "Huszonegy éve váltam el a feleségemtől, a fiam önálló háztartásban él, mint szülő azonban mindent megteszek érte, hogy segítsek neki" - mondta a képviselő.

  • (Forrás: Népszabadság, 2000. február 11.)

    3.) Vancsik átvilágítása

    Kovács Zoltán , a bizottság fideszes alelnöke érdekesnek találta, hogy Vancsik Zoltánnál akkor végeztek C típusú átvilágítást, 1996-ban, amikor Nikolits István volt a titokminiszter, sőt a honatya fia apja első átvilágításakor távozott közös cégükből (Napi Magyarország, Népszava). A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (2000. március 17.)

    4.) Demeter Ervin vádjai egy szocialista képviselő ellen

    A polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter politikai államtitkára, Demeter Ervin az Országgyűlés keddi ülésének kezdetén, Vancsik Zoltán szocialista képviselőnek a megfigyelési üggyel kapcsolatos felszólalására reagálva közölte: az elmúlt év őszén, az MSZP tisztújító kongresszusa előtt felkereste egy szocialista képviselő a hivatalában. Az illető arra kérte, hogy a titkosszolgálatok szolgáltassanak kompromittáló adatokat egy másik szocialista politikusról, hogy ne nyerhesse el az MSZP valamelyik pozícióját. A beszéd elhangzása után a Parlament folyosóin az a hír terjedt el, hogy Vancsik Zoltán volt a látogató, és ő kérte a kompromittáló adatokat Kiss Péterről, az MSZP ügyvezető alelnökéről. Vancsik Zoltán elmondta: a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként szakmai kérdésekről többször konzultált Demeterrel. Vancsik pártja nevében határozottan visszautasítja azt a vádat, hogy bármelyik szocialista politikustársával kapcsolatban bármit is kért volna Demetertől vagy Kövértől.

  • (Forrás: Népszabadság, 1999. december 1.)

    Várhelyi András (FKGP)

    Székely Zoltán vesztegetésen kapott kisgazda képviselő kijelentette: további kisgazdavezetők érintettek különböző gyanús ügyletekben. Ilyen szerinte az Árva Peták Kft. ügye. Székely szerint a cég 386 millió forintot kapott hitelként és támogatásként a földművelésügyi tárcától. Székely Zoltán a Magyar Hírlapnak nyilatkozva kijelentette: Bánk Attila frakcióvezető, Horvát Béla és Várhelyi András frakcióvezető-helyettesek mindenáron el kívánták távolíttatni őt a pártból. Székely Várhelyivel összefüggésben kifejtette: hét alkalommal megpróbálta felhívni Torgyán József figyelmét arra, hogy Várhelyi Attila igazgatótanácsi tag abban az Árva Peták nevű Kft.-ben, amely 368 millió forintot kapott az FVM-től egy hintóépítéssel foglalkozó vállalkozás tervezetére. Hatvannyolcmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást a területfejlesztési pénzekből kapott a cég, háromszázmillió forintnyi kamatmentes kölcsönt pedig gazdahitelből nyertek az FVM-től. A kft. egyetlen garanciát vállalt a minisztérium felé: azonnal jelenteniük kell, ha csődhelyzetbe kerülnének. Az Árva Peták kft. ügyvezető igazgatója, Lövei András a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kijelentette: méltányossági kérelemmel fordultak az agrártárca közigazgatási államtitkárához, hogy a gazdahitel 50 millió forintos összegén felül is kapjanak támogatást, ám 300 millió forintot igénylő pályázatukat elutasították. A területfejlesztési központtól tavaly decemberben elnyert 68 millió forintból pedig a mai napig egy fillért sem kaptak. Lövei azt is közölte: Várhelyi András már nem tagja a cég felügyelőbizottságának.

  • Székely a kisgazdákat és az SZDSZ-t támadja (Index)

    Vastagh Pál (MSZP), volt igazságügyi miniszter

    Lentner Csaba felkéri a szocialista párt által az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságába delegált Vastagh Pált, hogy mondjon le testületi tagságáról - ezt a MIÉP-es országgyűlési képviselő közölte az MTI-vel. Ha felhívása nem jár eredménnyel, Lentner kezdeményezni fogja, hogy a bizottság határozatban szólítsa fel az MSZP-frakciót Vastagh Pál visszahívására. Lentner Csaba szerint 1994 és 1998 között a szocialista politikus igazságügy-minisztersége idején kimondottan lassan jártak el olajügyekben, a tárca vezetője pedig nem tett lépéseket a gyorsítás érdekében. Vastagh Pál nevetséges "propaganda blöffnek" tartja Lentner nyilatkozatát, amellyel szerinte érdemben foglalkozni sem érdemes.

    Várhegyi Attila (Fidesz), az NKÖM politikai államtitkára

    1.) Közlekedési baleset okozása - lemondás felajánlása.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1998. október 14.)

    2.) Várhegyit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel és magánokirat-hamisítással vádolják.

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1998. december 17.)

    Három (egykori vagy jelenlegi) fideszes polgármester (Szita Károly, Várhegyi Attila, Rapcsák András) ellen is büntetőeljárás vagy ügyészségi vizsgálat folyik.

  • Ami a kormány beszámolójából kimaradt (SZDSZ.hu)

    "Nem érzem magam bűnösnek, mert nem követtem el a vádiratban szereplő cselekményeket" - mondta Várhegyi Attila a Buda környéki bíróságon annak a büntetőügynek a tárgyalásán, amelyben hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel vádolják."

  • Várhegyi nem érzi bűnösnek magát (Népszava) Várhegyi Attila ellen vallott a másodrendű vádlott.
  • Várhegyi Attila ellen vallott a másodrendű vádlott (Népszava)

    Világosi Gábor (SZDSZ), volt államtitkár

    Megfigyelési ügy

  • Kövér László felszólalása

    A negyedszáz "csak lockheedes" képviselő...

    A Fidesz huszonhárom és az FKGP két képviselője, akik a sajtó híradásai szerint a Lockheed-levél ügyében csupán egyszerű aláíróként voltak érintettek, s más "ügyük" nem is került a nyilvánosság elé. (A Lockheed-ügyről pontos információk ma sem állnak rendelkezésre, mert a Parlamentben nem sikerült az ezzel foglalkozó vizsgálóbizottságot létrehozni.) Az ügy négy legfontosabb érintettjét, Selmeczi, Gyuricza és Balsay volt államtitkárokat és Bánki képviselőt mindenesetre részletes listánkban tüntettük fel.

    Bebes István, Bóka István, Czerván György, Endre Sándor, Fehérvári Tamás, Hadházy Sándor, Hargitai János, Herbst János, Hortobágyi Krisztina (időközben kilépett a Fideszből), Horváth Zsolt, Kékkői Zoltán (FKGP), Kovács Ferenc, Lasztovicza Jenő, Mádi László, Pánczél Károly, Perlaki Jenő, Polonyi Kornél, Potápi Árpád, Révész Máriusz, Szalai Annamária, Tóth István, Tóth Ferenc, Várkonyi András, Vidoven Árpád, Vincze László (FKGP).

    Linkek:

  • Hack Péter (SZDSZ) a Lockheed-vizsgálatról
  • Az SZDSZ a Lockheed-ügyről

    A Fidesz-frakció foglalkozott a Lockheed-üggyel. Szájer József frakcióvezető elmondta: a képviselőcsoport megerősítette, hogy hiba volt a támogató levél megírása. Ezzel egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a kormányzat jelenlévő tagjai is. (Napi Magyarország).

  • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999. május 26.)


    A-D G-H J-Ne Ni-R S-Sz T-V