Új sms-kérdés: Ihasson-e a sofőr?

2005.07.25. 09:37
A születendő gyermekek nemének meghatározását firtató kérdés után most az ittas vezetéssel kapcsolatban érdeklődik SMS-ben a kormány. Nem tervezik az ittasan vezetők büntetésének enyhítését, csak kíváncsiak, hogy mit gondol a nép.
Újabb sms-kérdést intéz a kormány a választókhoz. Ezúttal arra várnak választ, hogy lehessen-e egy pohár bor vagy sör után a volán mögé ülni – olvasható a Népszabadság hétfői számában.

Magyarországon jelenleg a zéró-tolerancia elve érvényesül, vagyis a legkisebb kimutatható menynyiségű alkohol elfogyasztása után is szabálysértést követ el az, aki autót vezet, 0,8 ezrelék fölötti véralkohol-koncentráció esetén pedig bűncselekménynek számít az ittas vezetés.

Európa legtöbb országában 0,5 ezrelék véralkoholszint a megengedett, ez a mennyiség körülbelül egy pohár sörnek felel meg.

A Népszabadság kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a kabinet nem tervezi az ittas vezetés szabályainak enyhítését (az ORFK is éppen a napokban kezdeményezte az előírások további szigorítását), de kíváncsi az emberek véleményére.

A jövő dilemmái

A "jövő dilemmáiról" kérdezi a kormány az ország lakosságát, jelentették be a múlt héten. A múlt hétfőn indult, negyvenmillió forintba kerülő sms-szavazós kampány első hetében arra vártak választ, hogy két azonos gyermek születése után legyen-e lehetőségük a szülőknek a harmadik gyermek nemének megválasztására. László Boglár kormányszóvivő szerint a kérdésre adott válaszoknak egyelőre nem lesz konkrét vonzatuk. A szavazást nem követi törvényalkotás, és nem kormányzati szándékhoz kérnek támogatást.