Ismét házi őrizetbe került Kerék Csaba

2004.10.28. 12:46
A Budai Központi Kerületi Bíróság - nem jogerős döntésével - újra házi őrizetbe helyezte Kerék Csabát, a Britton cégcsoport egykori magyarországi képviselőjét. Szeptember végén egyszer már házi őrizetbe került Kerék, ám akkor az ügyészség indítványára a másodfokon döntő fővárosi Bíróság visszaküldte a vállalkozót a börtönbe.
A Kulcsár-ügyben pénzmosással gyanúsított Kerék Csaba előzetes letartóztatását csütörtökön ismét megszüntette az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) és egyúttal megint házi őrizetbe helyezte a Britton cégcsoport egykori magyarországi képviselőjét - mondta a gyanúsított ügyvédje az MTI-nek.

Kis megszakítással június 10. óta előzetesben

Kerék Csabát ügyészi utasításra június 10-én az ártándi határátkelőhelyen fogták el és rövidesen előzetes letartóztatásba helyezték. A BKKB szeptember 30-án döntött a letartóztatás megszüntetéséről. Kerék Csaba akkor az ügy első számú gyanúsítottjával, Kulcsár Attilával egyidőben került házi őrizetbe, ám az ügyész Kerék Csaba esetében fellebbezett és a Fővárosi Bíróság ennek helyt adva október 18-án ismét elrendelte letartóztatását.

Ruttner György ügyvéd, Kerék Csaba védője csütörtökön az MTI-nek elmondta: "Az ügyész ezúttal is fellebbezett, ám szóban nem adta elő indokait. Bízom abban, hogy a másodfokú bíróság ezúttal helyben hagyja a letartóztatás megszüntetését elrendelő határozatot. A hatóságok nem váltogathatják hetente az álláspontjukat."

Kerék nem sértette meg a házi őrizet szabályait

Hozzátette: jelen eljárásban azzal érveltek a letartóztatás megszüntetése mellett, hogy annak egyetlen indoka eddig is csupán a szökés, elrejtőzés volt. Kerék Csaba viszont szeptember 30-ai házi őrizetbe helyezése után egyetlen alkalommal sem sértette meg a kényszerintézkedés szabályait.

Az ügyészi fellebbezést követő másodfokú határozat meghozatalakor már ezt a tényt is értékelheti a Fővárosi Bíróság - mondta Ruttner György. Hozzátette: védencét utoljára több mint három hónapja hallgatták ki. "A BKKB ezúttal a házi őrizet legenyhébb formáját rendelte el. Azaz Kerék Csaba tartózkodási helyét nem folyamatosan, csupán szúrópróbaszerűen, naponta egy alkalommal ellenőrzi a rendőr járőr" - mondta az ügyvéd.

Kulcsár házi őrizetben maradhat

A BKKB szerdán a főügyészség indítványára két hónappal, december végéig hosszabbította meg Kulcsár Attila házi őrizetét. Ihász Sándor fővárosi főügyész korábban az MTI-nek elmondta: a volt bróker feltáró, beismerő vallomást tett és az ügyet előrevivő adatokat szolgáltatott, ezzel szemben Kerék Csaba nem tett ilyen jellegű vallomást, nem segítette a nyomozást. A főügyész szerint eltérhet a terheltek büntetőeljárásban tanúsított magatartása, ennek azonban hatása lehet arra, hogy velük szemben milyen kényszerintézkedésre kerül sor.

Ruttner szerint elfogult a főügyész

Ruttner György Ihász nyilatkozatára hivatkozva elfogultsági indítványst jelentett be még korábban Ihász Sándorral szemben, kérve azt, hogy zárják ki az eljárásból. Az indítványról a Legfőbb Ügyészség dönt majd. Ruttner véleménye szerint a brókerügyben követett ügyészségi gyakorlat megvalósítja a törvényben tiltott "párhuzamos nyomozás" tényét. Ruttner emlékeztet arra, hogy a brókerügy nyomozásának kezdetén Ihász még maga is hallgatott ki gyanúsítottakat, majd a kiemelt ügyek osztályának vezetőjeként ő fogta össze a rendőri egységeknél és az ügyészségen párhuzamosan folyó nyomozati cselekményeket. Fővárosi főügyészi kinevezése óta Ihász egy személyben dönthet egyes nyomozati cselekmények - így saját korábbi munkájának - megítéléséről.

Ruttner azért tartja elfogultnak Ihászt, mert amikor az ügyészség Kulcsár Attila előzetes letartóztatásának megszüntetését indítványozta, Kerék Csaba esetében a letartóztatás fenntartása mellett állt ki. A bíróság az ügyészi indítvánnyal szemben Kerék Csabát is házi őrizetbe helyezte. Ruttner szerint a történtek miatt már nem várható Ihász Sándortól elfogulatlan döntés Kerék Csaba ügyében.

Érdekes momentuma az ügynek az is, hogy Kerék Csaba ismételten börtönbe küldéséről nem az a bírói tanács határozott másodfokon, amely a kezdetek óta foglalkozik a brókerüggyel, hanem a döntés meghozatala előtt egy nappal átadták az aktákat egy, az ügyet nem ismerő tanácsnak.