Vereckei örökségünk, a kungfu

2005.04.01. 16:34
A Politológus Védegylet a Centrál Kávéházban kihirdette a "Szürke Kardigán Díj" nyertesét. A politikatudomány citromdíját, az "XL-es méretű, szürke, gépi-kötött, gombos, műszálas kardigánt" Kéri László postán kapja meg.
"Gondolom, nem lepi meg önöket, hogy mindannyian politológusok vagyunk" - kezdi a védegylet létrejöttének magyarázatát G. Fodor Gábor, természetesen politológus, közelebbről a mikrokordbársony zakós iskola képviselője.

"A mindannyiunkban meglévő rossz ellen küzdünk, jelentkezzék bár az a nagyravágyás, a hiúság, az intellektuális lustaság vagy a szakmai igénytelenség képében" - magyarázza a díj születését, majd önkritikusan felsóhajt: "Talán mindannyiunknak van egy szürke kardigános én-je."

"Miért pont szürke kardigán? Azt szoktuk mondani, hogy ez volt közelebbről meg nem nevezett politológusok 90-es évekbeli uniformisa" - válaszolja meg a talányt egy szintén politológus kolléga, aki kimondja még, hogy inadekvát, és hogy az egész persze áprilisi elsejei tréfa.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

A díjat azonban nem a védegyletbe tömörült politológusok ítélték oda, hanem honlapjuk látogatói. Bárki jelölhetett, ha beküldött valamely politológustól egy idézetet, mely jól fejlett önellentmondást, tárgyi tévedést, elfogultságot, csúsztatást vagy más ismerős dolgot tartalmazott.

Ázsiai harcmodor

Az 1513 leadott szavazatból 477-et Kéri László kapott egy szimpla önellentmondásért és egy olyan blabláért, melyet érdemes teljes egészében idézni. "Ázsiai harcmodor, átvenni és használni az ellenfél támadó mozdulatainak energiáit... legalább ennyi megmaradt a vereckei örökségből. Tanulságos lenne ennek illusztrálása végett Zuschlag képviselő politikai öngyilkosságának anatómiáját részleteiben megrajzolni."

Második helyen, 90 szavazattal lemaradva Fritz Tamás végzett, többek között ezért a mondatért: "az 1998 májusi választások után hatalomra került, Orbán Viktor által vezetett kormány időszaka a remény éveit jelentette számomra".

Ha úgy emlékszik, ezeknél vadabb dolgokat szokott olvasni politológusainktól, készüljön a következő Szürke Kardigán Díjra, és gyűjtse a gyöngyszemeket.