Majálishangulat, könnyed, baráti nagygyűlés

2006.04.01. 17:22
A politológus szerint a kormányfő békülékeny hangot ütött meg beszédében, amely újdonságot nem tartalmazott. Kern Tamás, a Századvég elemzője szerint a beszéd jellege a Medgyessy-féle "betemetjük az árkokat" reinkarnációja volt.

Politikailag és marketingszempontból is nagyon jól szerevezett nagygyűlés volt, Gyurcsánynak bejöhetett a számítása, jól tette, hogy előre hozta egy nappal a nagygyűlést, mondta Kern Tamás, a Századvég politikai elemzője.

Majálishangulat, könnyed, baráti rendezvény volt, a média szombaton biztosan róla fog szólni, összegezte a politológus. Szerinte jól mutatta az összefogást, hogy az MSZP két korábbi miniszterelnöke, Horn Gyula és Medgyessy Péter is ott volt a színpadon, ráadásul Gyurcsány egyik riválisa, Szili Katalin beszélt is.

A konfrontatív szerepet Hiller István pártelnök és a két konferanszié játszotta, így Gyurcsánynak nem kellett konfliktust vállalnia az ellenzékkel. Igaz, beszédében - szokásosan - a Fidesszel polemizált, és erre felfűzve fejtette ki politikájának ideológiáját, ugyanakkor a beszéd jellege a Medgyessy-féle "betemetjük az árkokat" reinkarnációja volt.

Kern Tamás szerint Gyurcsány valódi újdonságot nem mondott beszédében, békülékeny hangot ütött meg, és ezt szeretik az emberek hallani. A politológus furcsának találja, hogy a kormányfő nem szólt a koalíciós partnerről egy szót sem, nem tett nekik gesztusokat.

Gyurcsány beszédében azt érzékeltette, hogy az ellenzék választási csalásra készül, de ennek ellenére azt sugallta, hogy nem kell ettől tartani. Kern Tamás populista dolognak nevezte, hogy a kormányfő "a gátra megy", mert nem ott kellene lennie, hanem a védekezést kellene szerveznie.