Megszólalt a belügyminiszter férjének K&H-s kapcsolatai ügyében

2003.08.08. 15:55
Lamperth Mónika visszautasította Répássy Róbert hozzá intézet kérdéseit, mert úgy ítéli meg, hogy azok politikaiak és negatívan célzatosak. Ugyanakkor elismeri, hogy férje kapcsolatban volt a K&H-val korábban.
"Kérdései alapján arra következtetek" - írja Lamperth Mónika belügyminiszter Répássy Róbert ellenzéki képviselőnek - "Ön mindenáron összefüggést igyekszik felmutatni a K&H brókercége és férjem ügyvédi tevékenysége között (...) a kevéssé titkolt szándékkal, hogy eszközként használva, negatív kampányt folytasson ellenem".

A kérdés

Répássy a saját és pártja nevében korábban sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy levelet fogalmazott meg több kormánytaghoz. A belügyminiszternek szánt írás röviden eképpen szól: "milyen kapcsolatban áll ő [a belügyminiszter - a szerk.] vagy közeli hozzátartozója a K&H bankcsoporttal vagy Kulcsár Attila gyanúsítottal?"

Ezt a kérdést a belügyminiszter visszautasítja annak "egyértelmű politikai jellege és negatív célzatossága miatt".

Valóban ügyfél

A válaszlevélből kiderül, hogy valóban Jegesy András ügyvéd ügyfelei közé tartozik a K&H Bank, amelyet "munkaügyi, munkajogi kérdésekben képvisel". Ugyanakkor a más cégcsoporthoz tartozó vállalkozáshoz nincs és nem is volt köze.

"A K&H Bank vezetőivel sem nekem, sem közeli családtagomnak nincs és nem is volt tartós, személyes, vagy pénzügyi jellegű kapcsolata" - hangsúlyozta a belügyminiszter. Lamperth Mónika a levélben megemlítette, hogy protokolláris jellegű eseményeken, munkamegbeszéléseken találkozott a bankcsoport képviselőjével. A politikus ezt természetesnek tartja, a hozzá tartozó ügyek, az önkormányzatok, a közigazgatás vagy a rendészeti szervek révén pedig szükségesnek.

Nincs szerződése a Brittonnal

Lamperth Mónika kitért arra, hogy férje ez év március 1-ig valóban egy olyan ügyvédi iroda tagja volt, amely - a K&H volt vezetőinek ajánlására - rövid ideig a Britton cégtől bérelt irodarészt. "Férjem március 1-ét követően különvált ügyvédtársától és önálló irodát tart fenn Budapesten (...). Sem a brókercéggel, sem a Brittonnal nincs ügyvédi szerződése, még munkajogi, vagy peres ügyek vitelére sem" - áll a levélben.

A politikus saját és családtagjai vagyoni helyzetéről is tájékoztatja a képviselőt, illetve jelzi levelében, hogy vagyontételi-kötelezettségének már korábban eleget tett. A belügyminiszter szerint egyébiránt a Répássy Róbert által feltett kérdések többsége sérti az alkotmány és a házszabály vonatkozó rendelkezéseit, amelyek szerint interpelláció és kérdés csak a címzett feladatkörébe tartozó ügyben tehető fel.

Káros, etikátlan

Azt pedig egyenesen károsnak tartja a belügyminiszter, hogy "a Fidesz képviselői a tényektől teljesen elrugaszkodva, gyakran szóbeszédekre hivatkozva egymás után tesznek kísérletet arra, hogy a K&H Equities brókerbotrány ürügyén politikai kampányt folytassanak". Hogy Répássy valamint Demeter Ervin is "azt a látszatot akarják kelteni, mintha családtagjai is érintve lennének az ügyekben"- állapítja meg levelében a belügyminiszter.