Lipták kivételével rendben szavaztak a külképviseleteken

2006.04.23. 20:19
Rendben zajlott a külképviseleteken az országgyűlési választások második fordulója. Az egyetlen kivétel New York, ahol Lipták Béla próbált érvénytelen iratokkal szavazni, majd "minősíthetetlen jelzőkkel illette" a külképviselet dolgozóit.

Bécsben a választásra jogosultak mintegy 83 százaléka szavazott vasárnap az országgyűlési választások második fordulójában. A választási névjegyzéken szereplő 158 magyar állampolgár közül 131-en adták le szavazatukat a magyar konzulátus épületében kialakított választóhelyen. A szavazás alatt semmiféle rendkívüli esemény nem történt.

Moszkvában a jegyzékbe vett választók csaknem 87 százaléka szavazott nyugodt légkörben a magyar parlamenti választások második fordulóján. 57 választó adta le szavazatát a jegyzékbe vett 65 közül, az utolsó egy órában már nem érkezett szavazó. A szentpétervári főkonzulátuson már kora délután egy híján mind a 13 jelentkezett választó leadta szavazatát, s ez az egy távol is maradt.

Romániában alig szavaztak az utolsó órákban

Az urnazárás előtti két órában már alig szavaztak a Romániában három helyen felállított választási irodákban, a szavazás egyébként rendben lezajlott. A bukaresti nagykövetségen a választási névjegyzékben szereplő 36 személy közül összesen 28 szavazott, ezt már délután helyi idő szerint 17 óráig megtették, a romániai idő szerinti 19 órás (magyar idő szerint 18 órás) urnazárásig ezután már senki nem jelent meg.

Csíkszeredán a 49 választásra jogosultból 35-en ugyancsak leadták már szavazatukat az említett időpontig. Kolozsváron a listán lévő 58 emberből összesen 47-en éltek szavazati jogukkal, délután öt órától már csak ketten jelentek meg az urnánál.

Kassán az utolsó pillanatban esett be a negyedik (utolsó) szavazó

Magyarország két szlovákiai külképviseletén, a pozsonyi magyar nagykövetségen és a kassai főkonzulátuson vasárnap rendben lezajlott a választás. Pozsonyban 14, Kassán 4 ember szerepelt a választói névjegyzéken, ami mintegy tíz százaléka volt csupán az első forduló névjegyzékére felvettek számának.

Pozsonyban a 14 szavazóból az urnazárásig tizenkét személy, a Kassán bejegyzett négy ember közül mind a négy szavazott. A negyedik, egy fiatalember alig néhány perccel az urnazárás előtt érkezett meg a kassai főkonzulátusra. Mint elmondta, azért, mert Ukrajnából hazatérőben Kassa érintésével utazott, de az ukrán-szlovák határon több mint négy órát kellett várakoznia, végül, ha az utolsó percekben is, de odaért, és sikerült leadnia a szavazatát.

Prágában a bejegyzett 57 választó közül az urnazárásáig 47 személy adta le szavazatát, ami 82,5 százalékos részvételt jelent, közölték az MTI tudósítójával a választást felügyelő diplomaták. A választók - Csehországban dolgozó magyar állampolgárok, illetve néhány turista - reggel óta folyamatosan érkeztek a magyar nagykövetség épületébe, ahol a választási helyiséget berendezték.

Belgrádban fél egytől már senki sem szavazott

Rendben és "eseménytelenül" zajlott a szavazás Magyarország szerbia-montenegrói diplomáciai külképviseletein is. A belgrádi nagykövetségen kialakított szavazóhelyiségben a választói névjegyzékben szereplő 13 személy közül hatan szavaztak, 12.30-tól egészen zárásig senki se szavazott. A szabadkai főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiség már 18 órakor bezárt, addigra ugyanis leadta a szavazatát mindenki - 28 szavazásra jogosult, magyarországi állandó lakhellyel rendelkező személy -, aki előzőleg felvette a nevét a választók névjegyzékbe.

Rendben és fennakadás nélkül zajlott le helyi idő szerint szombaton a szavazás az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken, rendellenességet egyedül New Yorkban észleltek és jegyzőkönyveztek. New Yorkban a 343 szavazóból 226-an szavaztak (66 százalék), Washingtonban a 172 szavazóból 120 (70 százalék), Los Angelesben a 124 szavazóból pedig 85-en (70 százalék) járultak az urnákhoz.

Lipták Béla minősíthetetlen jelzői

Horváth Gábor New York-i főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy egy közismert amerikai magyar személyiség, Lipták Béla a választási törvényben előírt, magyar hatóságok által kiállított okmányok nélkül jelent meg, és így nem szavazhatott. Lipták Béla, amikor ez kiderült, minősíthetetlen jelzőkkel illette mind a külképviseletet, mind a külképviseleti választási irodát.

A főkonzul szerint ez azért is érthetetlen volt, mivel Lipták Béla tevőlegesen részt vett a szavazásra való mozgósításban és az első fordulóban a megfelelő okmányok felmutatásával annak rendje és módja szerint szavazott is. A főkonzul elmondta, hogy másokkal is előfordult, hogy érvényes okmányok nélkül érkeztek, de mindenki szó nélkül tudomásul vette az előírásokat. Sajnálatosnak nevezte, hogy éppen az amerikai magyarság egyik köztiszteletben álló személyisége viselkedett másként.

Lipták Béla nyugdíjas egyetemi tanár az MTI-hez is eljutott - Második kör New Yorkban: nem engedtek szavazni című -, terjedelmes politikai eszmefuttatásba foglalt internetes körlevelében arról számolt be, hogy nem fogadták el személyazonosságának az igazolására fényképes (amerikai) autóvezetői jogosítványát, valamint a választási iroda értesítését arról, hogy New Yorkban szavazhat. Lipták Béla a körlevélben azt írta, hogy az első fordulóban még elegendő volt az autóvezetői jogosítványa.