Vádat emeltek Bácskai János ellen

2003.11.28. 14:14
Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt vádiratot nyújtottak be pénteken a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) felfüggesztett vezetője ellen.
"Bácskai János dandártábornok annak tudatában, hogy a K&H Equities Rt. befektetői tanácsadó üzletágának vezetője, Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el - az utóbbi kérésére és a várható büntetőeljárás sikerének meghiúsítása céljából - hivatali hatáskörét túllépve intézkedett a bűncselekményre utaló banki okiratoknak a vizsgálatára és feljelentésre jogosult PSZÁF elől való elvonásra" - olvasható a Fővárosi Katonai Ügyészség közleményében.

Titkos találkák
Bácskai János Ausztriában többször is találkozott Kulcsár Attilával, amikor a bróker ellen Magyarországon még nem folyt büntetőeljárás. A titkos találkozók viszont már akkor történtek, amikor Kulcsár már a titkosszolgálat megfigyelése alatt állt. Ezekről a találkozókról Kiss Péter kancelláriaminiszter is tudott, mivel Bácskai folyamatosan jelentett neki. Kiss Péter szerint a maffiaellenes központ felfüggesztett vezetője ugyanígy jelentett Lamperth Mónika belügyminiszternek és a titkosszolgálatokat felügyelő Tóth András államtitkárnak.
Titkos dokumentumok az íróasztalon

A tájékoztatás szerint Bácskai János a beosztásából eredően birtokába került szigorúan titkos minősítéssel ellátott iratokat szabálytalanul kezelte, s így lehetőséget adott arra, hogy ahhoz illetéktelenek esetleg hozzáférhessenek.

Bácskai János ügyvédje, Ilcsik Sándor elmondta: Bácskai János nem vont el iratokat a PSZÁF elől, csak másolatokat juttatott el az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára, ahol a nyomozás később megindult a brókercég ügyében.

Az viszont igaz, hogy Bácskai János otthonában, az íróasztalon hagyott olyan titkos minősítésű ügyiratot, amelyet páncélszekrénybe kellett volna zárnia.

A BM még nem reagált

A Budapesti Katonai Ügyészség az SZBEKK felfüggesztett főigazgatója ellen július 18-án rendelt el nyomozást, amit hatvan nappal, november 18-ig meghosszabbított. A belügyminiszter Bácskai János vezetői megbízatását július 24-i hatállyal függesztette fel.

A Belügyminisztériumban pénteken nem kívántak válaszolni arra a kérdésre, hogy kezdeményezik-e Bácskai János felmentését beosztásából.