Kölcsönös mószerolások a brókerbotrány nyomán

2003.07.10. 17:25
Az MSZP rendkívül károsnak tartja, hogy a Fidesz hazugságokat hangoztató politikai kampánnyal próbálja akadályozni a brókerbotrány ügyében zajló nyomozás eredményességét. A szocialisták felszólítják a Fidesz vezetőit, adjanak számot: Áder János hosszan beszélgetett-e Kulcsár Attilával, mielőtt a bróker külföldre távozott volna. Rogántól is kérdezik: az Equites intézte-e pénzügyeit. Rogán cáfol. Áder megerősít és tovább kérdez.
Az MSZP csütörtökön közleményben reagált a Fidesz aznapi sajtótájékoztatójára, amelyen Rogán Antal, illetve Tállai András ÁSZ-vizsgálatot követelt az állami cégek befektetései ügyében. A tájékoztatón Rogán felvetette azt is, hogy igaz ugyan, hogy László Csaba a kormányváltás óta nem helyettes vezérigazgatója a K&H-nak, de érdekes módon az általa korábban irányított pénzintézet brókercégénél kezelték például az Állami Autópálya-kezelő Rt. tizenhárommilliárdját, vagy hogy e cégben igazgatósági tagságot kapott a K&H Bank képviselője.

"Hazug politikai kampány"

Az MSZP szerint "mindannyiunk érdeke, hogy gyors és alapos vizsgálat állapítsa meg a valós tényeket, és a tettesek elnyerjék büntetésüket". A nagyobbik kormányzópárt ezért rendkívül károsnak tartja, hogy a Fidesz "hazugságokat hangoztató politikai kampánnyal próbálja akadályozni a nyomozás eredményességét". Ez a pártnak akkor is elfogadhatatlan, ha politikai ellenfeleik ezzel saját érintettségükről igyekeznek elterelni a figyelmet. Az MSZP szerint szerdán Rogán olyan kijelentéseket tett, amelyekről már este kénytelen volt elismerni, hogy hazudott.

"Fejezzék be!"

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy fejezzék be a "a sajnálatos üggyel kapcsolatos mocskos politikai kampányukat". Az MSZP választ vár a sikeres nyomozás érdekében arra: igaz-e, hogy Kulcsár Attila külföldre távozása előtt hosszas beszélgetést folytatott Áder Jánossal? Igaz-e, hogy Kövér László öccse, Kövér Szilárd rendszeres üzleti kapcsolatban állt Kulcsár Attilával? Igaz-e, hogy Rogán Antal többször találkozott Kulcsárral, és közvetítőkön keresztül az Equitieszel intézte egyes pénzügyeit?

Rogánt nem lehet fenyegetni

Rogán Antal az Index megkeresésére közölte, hogy soha nem volt betétje, vagy számlája a K&H-nál, vagy annak brókercégénél, volt ellenben folyószámlája a bank egyik jogelődjénél, az ABN AMRO-nál, arra is csupán havi 32 500 forint érkezett. Rogán jelezte, felhatalmazta a pénzintézet megbízott vezetőjét, hogy bármilyen a bank és közte köttetett megállapodást hozzon nyilvánosságra. Egyúttal kijelentette, hogy az egyik napilap munkatársa szocialista forrásokra hivatkozva már rákérdezett eseteleges érintettségére. Rogán a tények ismeretében nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ez burkolt fenyegetés volt, de leszögezte, őt nem lehet leállítani. Áder János és Kövér Szilárd közleményben reagál a szocialisták felvetéseire.

Áder két találkozója Kulcsárral

Áder János közleményben reagált a szocialista Katona Béla által jegyzett kommünikére. E szerint Áder két alkalommal találkozott Kulcsárral, mint a politikus fogalmaz kevesebbszer találkozott a brókerrel, mint Katona frakciótársai, vagy miniszteri székben ülő jó barátai. Áder szerint Kulcsár Attila a K&H brókercégénél készülő botrányról adott tájékoztatást, megemlítve, hogy ennek az ügynek a szálai elérnek Medgyessy Péter kormányfőhöz, Draskovics Tibor miniszterelnöki kabinetfőnökhöz, illetve László Csaba pénzügyminiszterhez. Kulcsár azt is közölte Áderrel, hogy van a cégnél egy úgynevezett VIP lista, amelyen ismert újságírók mellett olyan nevek szerepelnek, mint Endrényi Judit, Mudura Sándor, Medgyessy Péter vadásztársa, illetve Karl Imre is. Áder arra a kérdésére, hogy minderre bizonyítékai is vannak-e, Kulcsár nemmel válaszolt.

A Fidesz újabb kérdései

Áder végezetül kérdéseket intézett Katona Bélához arról, miért hallgat László Csaba, amikor vezetője volt a pénzintézetnek tudott-e a brókercégnél folyó visszaélésekről, egyáltalán László miért volt felelős, tudott-e arról, hogy állami pénzeket igyekeznek megforgatni korábbi munkahelye brókercégénél. Áder azt is szeretné megtudni, hogyan képzelhetőe el, hogy egy állami szervezet közbeszerzés nélkül 13 milliárd forintot utal át egy kétes hírű brókercégnek.