Szívd fel magad bameg, mert rossz vége lesz!

2007.12.17. 14:24
Az SZDSZ kiskunhalasi elnöke külföldi útja miatt emailben nyújtotta be a helyi önkormányzat költségvetési vitájához kapcsolódó javaslatát, de a levélből elfelejtette törölni a csatolmányokat. A Fidesz lecsapott a véletlenül nyilvánosságra került szakértői anyagra, amely a Magyar Nemzet szerint maga volt a közvagyonrablás receptje. Csakhogy az egyébként bőven idézett szöveg eleje, ahol a vicceskedő stílusú szakértő elmagyarázza a szabad demokrata képviselőnek, miért nem jó ötlet az egyik javasolt változtatás, kimaradt a cikkből: "Mit akarsz tulajdonképpen? Netán a Fidesz-féle Zrt-nél próbálsz segédkezni a vagyon kilopásában? Segítek!"

Megdöbbentő és ritka pillanat. A Magyar Nemzet hétfőn nagy - akár az egészségbiztosítási privatizáció hátterét magyarázó - leleplezésnek értékelte, hogy Kiskunhalason egy SZDSZ-es dokumentumban "nyíltan beszélnek a pénzlopási technikákról".

Kinyomtatták

Komáromi Szilárd, az SZDSZ halasi elnöke és a helyi önkormányzat egyetlen liberális képviselője brüsszeli tanulmányútja miatt távollétében elektronikus úton juttatta el a december 3-i testületi ülésre készített hozzászólását. A város 2008-as költségvetési koncepcióját tárgyaló javaslat mellett azonban két csatolmány is az emailben maradt. Az ülés résztvevői ezeket a véletlenül elküldött szakértői háttéranyagokat is megkapták, az aljegyző kinyomtatva is szétosztatta a büdzsé vitájához tartozó beadványokkal együtt. A dokumentum a történtek után két héttel landolt a Magyar Nemzetnél. A lap SZDSZ-es tansegédlet: így kell lopni! címmel hétfőn közölt cikket Komáromi anyagairól.

Az Index birtokába került dokumentumok bizonysága szerint a beadványból nem derült ki, kik voltak a szerzők, az azonban kitűnik, hogy mindketten meglehetősen laza fogalmazásban küldhették el tanácsaikat a képviselőnek. Az egyik bennfelejtett szakértő vélemény általánosságban foglalta össze a város gazdasági helyzetével kapcsolatos kommunikáció föbb érveit, majd a végén buzdította is a liberálisok kiskunhalasi emberét: Szívd fel magad bameg, mert rossz vége lesz! A másik szakértő Komáromi korábban elküldött felvetéseire reagált kisebb eszmefuttatások formájában. A helyi politikus többek között arra volt kíváncsi, hogy milyen hatása lenne annak, ha az önkormányzati tulajdon védelme mellett lehetővé tennék, hogy a magánbefektető elszámolhassa az új vagyontárgyak után az értékcsökkenést.

Ne zavarjon

A szakértő erre hosszasan válaszolt, a Magyar Nemzet szerint így: "Ennek az a módja, hogy pl. a zrt.-be be kell vonni 49 százalékban magánbefektetőt, aztán meg kell bízni (lehetőleg mindenféle közbeszerzés meg versenyeztetés nélkül) a céget a városi vagyon kezelésével. (Kicsit macerás, legfeljebb kell csinálni egy nagyon cinkes közbeszerzést, annak költségeit meg a büntetéseket majd a város kifizeti.) A város az általa apportált vagyontárgyak után szépen befizeti az államnak a hatalmas adókat, de ez ne zavarjon, aztán a zrt. már megképezheti az amortizációt, az abból vásárolt, fejlesztett vagyon az ő tulajdonát fogja képezni, ennek 49 százalékát a magáncég vagy -személy szépen hazaviheti. Ha a városi vagyontárgyakat értékesíti, és az árából vásárol más vagyont, az már tisztán az övé (a magánbefektetőé - a szerk.). Esetleg el is lehet téríteni a tulajdonosi arányoktól az osztalékot, így még szebb dolgokat lehet alakítani. Megvan ennek is a módja."

A Zrt.

A Halasi Városgazda (HV) Zrt. létrehozását a helyi Fidesz-KDNP frakció javasolta a helyi önkormányzatnak. A terv szerint a köztisztasági feladatok ellátaása mellett magába foglalná a helyi közművelődés, a sajtó, az alapfokú oktatási intézményeit, azok több százmilliós forgalmát és személyi kapacitását. A HV Zrt. javaslatát többek között a kiskunhalasi polgármester, az MSZP-s Várnai László is támadta. Várnai szerint a 13 Fidesz-KDNP-s képviselőn kívül senki nem tudhatja, milyen számítások, hatástanulmányok és milyen alapon készültek, a cég létrehozásával mekkora megtakarítás érhető el, viszont a zrt.-nek már a megalapítása is 20 millió forintba kerül a városnak. A HV Zrt.-t a közelmúltban jegyezték be a cégbíróságon.

A lap azonban az idézetből kihagyta a fejtegetés kezdő mondatait. Az Index birtokába került eredeti iratok szerint ugyanis a lapban közölt mondatok előtt az volt olvasható: "Csudálatos gondolat! Mit akarsz tulajdonképp? Netán a Fidesz-féle Zrt-nél próbálsz segédkezni a vagyon kilopásában? Segítek!" A szövegben szereplő Zrt. alatt a Halasi Városgazda Zrt. értendő, amely Komáromi hivatalos beadványában is felbukkant. Komáromi állítása szerint a HV Zrt. "nagy mellénnyel beígért bevételei elmaradtak. Így akár százmillióval is megterhelte a Fidesz többség" a város kasszáját. A Zuschlag-, majd a Weisenberger-botrány által megtépázott Kiskunhalason szocialista polgármester irányítja a várost, a testület azonban ellenzéki többséggel működik.

Az Indexnek nyilatkozó helyi fideszesek szintén botrányosnak ítélték a nyilvánosságra került anyag tartalmát. Több képviselő azt ígérte, hogy a hétfői ülésen felelősségre is vonják szabad demokrata képviselőtársukat. Az SZDSZ és a Szabadelvű Polgári Kör kétszemélyes frakcióját irányító Komáromi Szilárd a hétfői önkormányzati ülést követően az Indexnek azt mondta, a képviselők előtt bejelentette, valószínűleg jogi lépést kezdeményez hitelrontás miatt a napilap ellen, amely kifordítva értelmezte álláspontját. Az írások a helyi SZDSZ és a Szabadelvű Kör tagjaitól származnak, akikkel, amint egy szellemi műhelyben szokás, megtárgyalták a teendőket, de Komáromi szerint mindannyian arra gondoltak, hogy el kell kerülni azokat a lehetőségeket, amelyeket a cikk hétfőn velük hozott kapcsolatba. Az SZDSZ-es politikus ugyanakkor elmondta azt is hogy, elnézést kért, mert levelében a hivatalos beadványban oda nem illő dokumentumokat felejtett.