Hamisítással vádolják az MDF-es rendőrszóvivő kampányát

2008.12.20. 11:07
A választási bizottság elé vitte az MDF kopogtatócédula-ügyét a Jobbik a IX. kerületben. A Dézsi Mihályt indító Fórumnak első körben nem sikerült a szükséges 750 érvényes ajánlást összehoznia, mert a 827 kopogtatócédulát összegyűjtött, ám ebből 145 érvénytelen volt. A helyi jobbikos, Novák Előd szerint az MDF-cetlik több mint fele ügyesen legyártott hamisítvány.

Szombaton ül össze a IX. kerületi választási bizottság, hogy megtárgyalja az időközi választás MDF jelöltjének támogatására leadott kopogtató cédulákkal kapcsolatos panaszt. A Jobbik szerint időközi országgyűlési választásra két részletben leadott 1015 ajánlószelvényéből 669 hamisítvány.

Novák Előd, a Jobbik választási bizottsági delegáltja szerint azért is súlyos ügyről van szó, mert az érintett MDF parlamenti párt, jelöltjük pedig egykori főrendőr.

Az MDF-es jelölt, Dézsi Mihály indulása körül akkor jelentkezett az első probléma, amikor a leadási határidő előtt egy nappal, csütörtökön kiderült, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága. A volt rendőrségi szóvivő mellett leadott 827 kopogtatócédula közül 145-öt talált érvénytelennek a rutinellenőrzés közben a választási bizottság. A baj az volt, hogy a támogatók neve és címe más pártok kopogtató céduláin is szerepelt már, ezért a kettős támogatásokat érvénytelenítették.

A Jobbik állítása szerint azonban nem csak véletlen - bár nagy számú - tévedésről van szó. Novák Előd szerint ügyes fénymásolat az utolsó pillanatban pótlólag beadott aláírási szelvények jó része is. A joobbikos delegált szerint a cédulákon a jó minőségű másolás ellenére is láthatóak árulkodó nyomok a hamisításról. Novák ezért a választási bizottságtól azt kérte, hogy hallgassák meg a nyomtatványok gyártását végző Állami Nyomda szakértőjét is az ügyben.

A kerületben szeptember közepén kellett időközi választást kiírni, amikor Gegesy Ferenc az SZDSZ elnöke, Fodor Gábor politikája elleni tiltakozásul vissza adta mandátumát. A ferencvárosi MDF-esek, akik az almásysta vonalhoz tartoznak, Szilassy Gábor Cézárt indulását szerette volna elérni, Herényi Károly viszont novemberben közölte, hogy a pártvezetés Dézsit jelöli. A ferencvárosiak kampányrészvétele ezt követően lényegében megszűnt, miután úgy látták, hogy a IX. kerületi szocialista alpolgármester korábbi kabinetfőnökével helyben nem lehet nyerni.

Az MDF országos vezetése által állított jelölt botránya újabb jele annak, hogy milyen mély erkölcsi és politikai válságba sodorta a pártot a jelenlegi vezetés - fogalmazott Huber Szebasztián, az MDF budapesti alelnöke szombati közleményében. Huber szerint Herényi Károly a személyes találkozójukon jelezte, Szilassy Gábor Cézár az MDF helyi elnökének jelöléséről szó sem lehet, hiszen ő közismerten "almássysta".

Herényi Károly a találkozó után munkatársát, Székely-Gyökössy Szabolcs frakcióigazgatót bízta meg a kampányfőnöki teendők ellátásával. "A helyi és budapesti szervezetet teljesen kihagyták a kampányból, ennek ellenére a kerületi szervezet több mint 100 kopogtatócédulát összegyűjtött. December elején a kampányfőnöknek a budapesti elnökök ülésén többen jeleztük, két évvel ezelőtti támogatóink kb. 20 százaléka támogatja a párt jelenlegi politikáját. Mindez a kopogtatócédula-gyűjtésben is megmutatkozott. Az MDF korábbi szavazói, akárcsak mi az MDF tagjai elfogadhatatlannak tartjuk: Dávid Ibolya a Nemzeti Csúcson tett felelőtlen nyilatkozatát, a Fővárosi Közgyűlés MDF frakciójának és az Országgyűlés MDF frakciójának kormányoldalt támogató voksolásait, az adótörvény kisebbségi kormányt hatalomban tartó megszavazását, Lengyel Zoltán kormánypárti képviselő MDF frakciótagságát és természetesen, majd minden korábbi támogatónkban visszatetszést szültek azok a kétes módszerek, amelyekkel Dávid Ibolya megőrizte elnöki székét. Ezt egy helyi ismertség nélküli jelölttel pótolni nem lehetett." - áll Huber közleményében.

Az MDF feljelent valakit

Herényi Károly közleményben jelentette be, hogy a Magyar Demokrata Fórum feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, "mivel az MDF által gyűjtött ajánlószelvények egy részének hitelességét megkérdőjelezték".