Szili nem akar égni Kínában az elítélő nyilatkozat miatt

2008.05.21. 13:47
Az MSZP és a kormány minden eszközt bevet, hogy megakadályozza a Kínát elítélő országgyűlési határozat megszületését. A szocialista frakció a szavazás halasztásával, a külügyminiszter az SZDSZ jobb belátásra térítésével próbálkozik, Szili Katalin, házelnök pedig megígérte, ha elfogadják a Tibetért kiálló dokumentumot, akkor inkább nem utazik el júniusban Pekingbe, ahol neki kellene zárnia a Magyar Kulturális Évadot.

Az országgyűlés elnöke nem sírt, amikor jegyzőkönyvön kívül igyekezett rábeszélni a házbizottság tagjait, hogy ne támogassák a tibeti emberi jogokkal kapcsolatos országgyűlési határozati javaslat, amely elítélné Kínát az erőszakos beavatkozásért. A parlament sajtóirodája cáfolta az Indexet, és azt állította, hogy a kérés érzelemmentes volt. Szili irodája ugyan a lényeget nem tagadta, hogy a házelnök közelgő kínai útjára hivatkozva a magnót kikapcsoltatva kérte a frakciók képviselőit a javaslat ejtésére, később mégis kiadatott egy közleményt, amelyben "minden alapot nélkülöző, felháborító, hazug és elfogadhatatlan híresztelésnek" minősítette az esetről megjelent híradást.

Az Index értesülése szerint egyébként Szili az eset után szintén a házbizottságban jegyzőkönyvbe is elmondta, hogy ha a parlament megszavazza, akkor nem megy el júniusban Pekingbe, ahol a Magyar Kulturális Évad záró rendezvényeinek meghívottja lett volna.

A parlament elnökét mentené az MSZP is, amely szerdán javasolta a parlamenti pártoknak, hogy állítsák le és halasszák el a határozati javaslat vitáját és elfogadását. Szabó Vilmos, a külügyi bizottság szocialista alelnöke az MTI szerint azt mondta, egyensúlyt kell teremteni, mert Tibetben valóban sérültek az emberi és kisebbségi jogok, ugyanakkor nem szabad, hogy a határozat tartalma megzavarja Kína és Magyarország kétoldalú kapcsolatait. Ráadásul az MSZP szerint nem szerencsés, hogy az Országgyűlés a kínai földrengés miatt tartott háromnapos gyász alatt tűzte napirendre a határozati javaslatot és kezdte meg annak tárgyalását.

Éppen ezért a kormánypárt nem támogatja a javaslatot és a szerdai ötpárti egyeztetésen - ahol Göncz Kinga külügyminiszter tájékoztatja a pártokat - a vita elhalasztását kéri a többi párttól. Úgy tudjuk, a külügyminiszter egyik feladata az is, hogy a korábbi koalíciós partnert győzze meg a kormány álláspont támogatásáról.

A parlament hétfőn ellenzéki többséggel vette napirendre a négy ellenzéki párt egy-egy képviselője által jegyzett határozati javaslatot, amely felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, hogy támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról. A határozati javaslat tárgyalását kedden kezdte meg az Országgyűlés.