Szaddám Király B. Izabellát is olajpénzzel fizette

2004.01.29. 06:38
Király B. Izabella egykori MDF-es képviselő pártja is rajta van azon a listán, amelyet hétvégén egy iraki lap tett közzé a Szaddám Huszein által támogatott politikusokról és szervezetekről. A pénzért cserébe az USA ellen kellett lejárató kampányt folytatni. A Népszabadságnak a politikus nem nyilatkozott.
A Népszabadságot a washingtoni székhelyű MEMRI (Közel-keleti Médiakutató Intézet) munkatársa arról tájékoztatta, hogy - a bagdadi al-Mada című lap által közzétett lista szerint - Magyar Érdek Pártja 4,7 millió hordónyi olaj eladásában játszott úgymond közvetítő szerepe fejében kapott jelentős összegű támogatást.

Soknak tűnhet
Szaddám Huszeinről köztudott volt, hogy kijátsza az ENSZ-embargót, fegyvereket, autókat és egyéb termékeket tudott beszerezni az Olajat élelmiszerért program keretében, valamint azt kijátszva is. Az illegális olajexport a Kirkuk-Banájesz olajvezetéken keresztül folyt, de mindössze napi 200 000 hordó olajat termeltek ki. Az al Madat információi szerinti 4,7 millió hordós 'támogatás' Király B. Izabella és pártja számára némileg eltúlzottnak tűnik. A háború előtt az északi olajmezők együttes napi - legális - kitermelési kapacitása például 850 000 hordó volt.
A Magyar Érdek Pártja 1999 februárjában szerződést kötött Szaddám Huszein Baath pártjával, "hitet téve a palesztin nép igazságos harca mellett" - közli a Magyar Hírlap. A lap emlékeztet, hogy a titokzatos olajadomány 2000-ben az Országgyűlésben is szóba került. Juhász Ferenc akkori ellenzéki szocialista képviselő akkor azt mondta, hogy az iraki nagykövetség tájékoztatása szerint Király B. Izabella volt MDF-s, majd független parlamenti képviselő kétszer 1,5 millió hordó olajat szerzett be az embargós Irakból. Ezt az információt később a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága cáfolta.

Pasqua, Sukarnoputri, Zsirinovszkij

Az al-Mada a hét végén tette közzé a névsort, amelyen 42, más források szerint 46 országból származó politikusok, szervezetek, pártok és újságírók szerepelnek, akik vagy amelyek az úgynevezett Szaddám-apanázsban részesültek. A diktátor ezzel vásárolta meg politikai támogatásukat. Szaddám elvárta, hogy vegyenek részt abban a kampányban, amelyet az Egyesült Államok lejáratására, illetve az Irak elleni olajembargó feloldása érdekében folytattak.

A pénzelt személyek között van Charles Pasqua volt francia belügyminiszter, Georges Gallaway volt brit képviselő, Megawati Sukarnoputri jelenlegi indonéz kormányfő, Vlagyimir Zsirinovszkij orosz populista politikus, valamint főleg arab állam- és kormányfőknek, minisztereknek a gyermekei, akikről köztudott volt, hogy jó viszonyt ápoltak Szaddám fiaival. A megnevezettek többsége tagadta érintettségét.

Nem írtak le becsületes mondatot

A Magyar Érdek Pártját 1993 őszén alapította Király B. Izabella, azt követően, hogy 1993 júniusában kizárták az MDF-ből. A Népszabadság szerda esti telefonhívását azzal hárította el, hogy már visszavonult a politikától, s nem nyilatkozik a sajtónak - majd letette a telefont. Király B. Izabella honlapján a többi között az olvasható: El a kezekkel Iraktól! Háború helyett békét! Ne onts vért az olajért! Amerika! Hagyj békét a világnak! E szlogeneket hosszú tiltakozó nyilatkozat követi, amely elítéli az Irak elleni amerikai-brit imperialista-cionista terrortámadást. George W. Bush amerikai elnököt -, akit nemzeti szocialista egyenruhában, kezében amerikai zászlóval ábrázol - Hitlerhez hasonlítja, idézve a náci vezér hírhedt mondását: "Egy nép, egy birodalom, egy vezér." (Ein Volk, ein Reich, ein Führer.)

Az Index 2002. október 3-án részt vett öt szervezet - Volt Politikai Üldözöttek Nyugati László Irodalmi Társasága, Magyar Érdek Pártja, Független Magyar Demokrata Párt, Nemzeti Néppárt, MMMJ Magyar-Iraki Történelmi Társaság - sajtótájékoztatóján, amelyen Király B. Izabella, egyebek mellett, elmondta: 1999 februárja óta a kormányzó párt meghívására húsz alkalommal látogatott el Irakba. Meggyőződhetett róla: erről a rendszerről Magyarországon soha egy becsületes mondatot le nem írtak. Az elnökasszony annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Washington és London saját végzetét segíti elő az Irak elleni agresszív politikájával.