Kiss Elemérnek le kellett mondania

2003.02.27. 07:57
A lakosság csupán egynegyede tartja elfogadhatónak, hogy egy miniszter résztulajdonában álló ügyvédi iroda állami megrendeléseket kapjon, a többség szerint ez elfogadhatatlan - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből. A kormánypártiak 57, az ellenzékiek 69 százaléka szerint egyértelmű, hogy Kiss Elemérnek a történtek után le kellett mondania. Ugyanakkor az emberek 34 százaléka az Orbán-kormányt tartja a legkorruptabbnak.
Négy nappal az esemény után a megkérdezettek szűk egyharmada Kiss Elemér ügyét, szűk egynegyedük pedig a Terror Háza előtti tömegmegmozdulást tartotta a hét legfontosabb belpolitikai eseményének - ismerteti a Medián kutatásának eredményét a Népszabadság. Nincs érdemi véleménykülönbség a két politikai tábor szavazóinak véleménye között Kiss Elemér lemondását illetően: a kormánypártiak 57, az ellenzékiek 69 százaléka szerint egyértelmű, hogy a történtek után le kellett mondania.

Medgyessy jól döntött

A lakosság többsége nem fogadja el a kancelláriaminiszter védekezését, miszerint nem tudott az ügyvédi iroda állami megrendeléseiről: az ellenzéki szavazók csupán egyhatoda, de a kormánypártiaknak is csak kevesebb mint egyharmada feltételezi ezt. Azt azonban viszonylag kevesen gondolják, hogy a miniszterelnök is tudott volna az ominózus megbízásokról, mint ahogy azt is, hogy túl sokáig húzta volna a döntést: a lakosság hattizede szerint körültekintően és határozottan döntött.

Az ellenzéki szavazók megosztottak a kérdés megítélésében. Összességében a közvélemény a kormányoldal számára kedvező mérleget vont az ügyről: a lakosság szűk negyede van azon a véleményen, hogy ez az ügy a kormány korruptságát bizonyítja, míg a lakosság fele úgy érzi, a kancelláriaminiszter lemondása a kormány tisztességességét bizonyítja, mert hasonló ügy miatt korábban egy miniszter sem mondott le.

Az Orbán-kormány volt a legkorruptabb?

Az emberek 34 százaléka az Orbán-kormányt tartja a legkorruptabbnak a rendszerváltás utáni kormányok közül, annyian, mint ahányan az összes korábbi kormányt együttvéve. A Medgyessy-kormányt csak a megkérdezettek hat százaléka tartja a leginkább tisztességtelennek, és 11 százalékuk említette a "második helyen". Az ellenzéki szavazók is elsősorban az előző MSZP- SZDSZ-kormányt tartják korruptnak, míg a jelenlegi kabinetet épp annyian tartják közülük a legkevésbé tisztességesnek, mint ahányan az Orbán-kormányt.