Elrendelték tízezer ember kitelepítését

2001.03.06. 22:26
Az Index tudósítóinak helyszíni jelentése szerint ezekben a percekben döntenek a helyi védelmi bizottság illetékesei arról, hogy a gátszakadás további terjedése miatt elrendeljék-e a teljes Beregköz kiürítését. Ez összesen huszonötezer ember kiköltöztetését jelentené. Eddig csaknem 8000 embert kellett kitelepíteni a legveszélyeztetettebb nyolc településről. Tivadarnál és Tiszabecsnél csökken a Tisza vízszintje, míg Vásárosnaménynál és Záhonynál lassú áradást észlelnek. Az FVM-ben időközben rendkívüli inézkedéseket vezettek be az állatállomány megmentésére. A Házbizottság kedd esti, rendkívüli ülésén pedig elvetették az MSZP által javasolt katasztrófavédelmi alap létrehozását. Tudósításunk percről percre.

23:53
Jáni és Gulács között újabb szakaszon szakadt át a gát - tudta meg az Index. A hírt katonák hozták a vásárosnaményi védelmi parancsnokságra, ám a jáni gátőr még nem értesült a katasztrófáról. Az első információk szerint a gátszakadás olyan gyorsan történt, hogy a töltéseken dolgozó katonáknak menekülniük kellett a sebesen ömlő víz elől. A jándi gátszakadásról a parancsnokságon úgy vélekednek, hogy az nem súlyosbítja lényegesen a helyzetet, mivel a falu kiürítése amúgy is folyamatban van.

Index

23:45
Vásárosnamény egyes iskoláiban várhatóan tanítási szünetet rendelnek el szerdára, mert a városba érkező segítséget csak a tantermekben tudják elhelyezni. Jelenleg már készítik a terveket a Beregköz teljes lakosságának kimenekítésére, ám végleges döntés még nem született. A legrissebb információk szerint nemrégiben a gát újabb részken szakadt át.

Index

23:30
Pillanatnyilag az jelenti az egyik legkomolyabb problémát a mentés szervezőinek, hogy a Beregköz legnagyobb települése, a 2500 lelkes Tarpa lakosai nem hajlandók elhagyni a falut. Bár napközben 12 autóbuszt küldtek a helyszínre, a helyiek nem hajlottak a távozásra - mondta el az Indexnek Domonkos János alezredes, a megyei Védelmi Bizottság titkára. A tarpaiak szokásuk szerint a szőlőhegyre vonultak fel, ahol nyaralókban, borospincékben húzták meg magukat. A járműveket ezért napközben más falvak lakosainak mentésére használták, de később néhány mégis visszatért. A délután folyamán ugyan megindult az "elszivárgás", de több százan maradtak a szőlőhegyen. Éjjel 11-kor a vásárosnaményi Polgári Vádelem információja szerint 5 busz várakozott a tarpai Polgármesteri Hivatal előtt. A honvédség vezetőit a jelek szerint sokkal inkább aggasztotta a nyakas tarpaiak sorsa, mint magukat az érintetteket: az Index értesülése szerint Szabó János honvédelmi miniszter helikoptert kívánt küldeni kimentésükre, de a helyismerettel rendelkező vezetők végül lebeszélték erről.

Index

22:50

Ezekben a percekben döntenek a helyi védelmi bizottság illetékesei arról, hogy a gátszakadás további terjedése miatt elrendeljék-e a teljes Beregköz kiürítését. Ez összesen huszonötezer ember kiköltöztetését jelentené.

Az árvíz sújtotta területek

A kiürítés elrendelése esetén felszólítják a lakosságot, hogy fejenként legfeljebb húsz kilónyi csomaggal hagyja el lakhelyét. Jelenleg a legnagyobb gondot az okozza, hogy a víz által körülvett Tarpa lakosainak nagy része, mintegy ötszáz ember felmenekült a "tarpai hegyre" és inkább a borospincékben várják ki az ár elvonulását, minthogy elhagyják a települést - jelentették az Index tudósítói a helyszínről.

Index

22:38

Folytatódnak a kitelepítések

Tarpa, Gulács, Tivadar, Hete-Fejércse, Márokpapi, Csaroda, Tákos és Jánd 2.600 lakásából mintegy nyolcezer embernek kellett volna távoznia közeli, nyírségi településekre. A gyerekek, nők és idős emberek elszállítása rendben megtörtént, a Volán 28 autóbusszal vett részt a mentésben. A mentők több mint száz embert vittek a közeli Vásárosnamény és Fehérgyarmat kórházaiba.

A szakemberek becslése szerint jelenleg csaknem 140 millió köbméter víz folyhat ki a nyolc beregi falu nyolcezer hektáros határába. Tiszabecsnél tovább folytatódik az intenzív apadás, Tivadarnál is csökken a Tisza vízszintje, míg Vásárosnaménynál és Záhonynál lassú áradást észlelnek.

A vízügyi szakemberek tervei szerint a Vásárosnaményt Beregsuránnyal összekötő 41-es számú főút mentén fognák meg a vizet, az út alatt átvezető Szipa és Makócsa főcsatornák lezárásával. Az is előfordulhat, hogy a víz ukrán területen folyik északnak és Záhony térségében kerül vissza a Tiszába.

Fuldoklót mentettek a rendőrök Tarpánál

A határőrség egyelőre csak a tiszabecsi nemzetközi határátkelőt zárta le, de ha a védekezési munkák úgy kívánják, akkor a beregsurányi átkelőnél is szüneteltetik a forgalmat.

A rendőrség megerősített erőkkel védi a kitelepítettek hátrahagyott értékeit. Tarpánál két rendőr egy vízbeesett férfit mentett ki az áradatból.

MTI

22:14

A Fidesz véleménye szerint nem lenne több eszköz a kormány kezében, ha a Ház elfogadná a szocialisták javaslatát, és egy katasztrófavédelmi alapot hozna létre - mondta a házbizottság kedd esti rendkívüli tanácskozását követően Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője. Korábban ugyanis a szocialisták katasztrófaalap létrehozását kezdeményezték az árvízhelyzet kapcsán. Az este folyamán Nagy Sándor (MSZP) frakcióvezető kezdeményezte a házbizottság rendkívüli tanácskozásának összehívását.

Szájer elmondta, a házbizottság ülésen a kormánypártok és a MIÉP képviselői ellenezték az MSZP indítványának parlamenti tárgyalását, az SZDSZ pedig azt, hogy a javaslatot a házszabálytól való eltéréssel vitassa meg a plénum. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: elegendő tartalékok vannak az árvízprobléma rendezésére.

MTI

20:50

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az árvíz miatti veszélyhelyzetnek megfelelően azonnali védelmi intézkedéseket rendelt el. A kiadásokra 30 millió forintot különítettek el a tárcánál.

A veszélyeztetett állatok mentése, továbbá a minimális tartási és takarmányozási feltételek biztosítása folyamatosan megtörténik - közölték. Nem zárható ki azonban, hogy néhány - jelenleg csak zsákokkal körbezárt - állattartó telep átmenetileg víz alá kerülhet.

A tárca utasította a vízitársulatokat is, hogy a védekezést irányító vízügyi szervezetekkel összhangban teljes létszámukkal és eszközállományukkal vegyenek részt az árvízi védekezésben. Jelenleg 12 vízitársulat 205 fővel és több mint két tucat munkagéppel dolgozik a veszélyeztetett társégben.

MTI/Index

20:35

Apad a Tisza Tiszabecsnél

A Tisza kedden hajnalban Tiszabecsnél 719 centiméteres vízállással tetőzött, este hat órakor 670 centimétert mértek. Tivadarnál a gátszakadás előtt, délután két órakor 1014 centiméteres vízállást mértek, de hat órára harminc centimétert apadt a folyó. Vásárosnaménynál az utóbbi két órában nem emelkedett a vízszint. Lassú apadást mértek a Túron is, ahol Garbolcnál 581, Sonkádnál 622 centiméteres vízszintmagasságot mértek.

A kedd esti összesített adatok szerint a Magyar Honvédség 1908 fővel vesz részt a felső-tiszai árvízi védekezésben. Az akciókban különleges gépjárműveket és rohamcsónakokat is bevetnek.

Joós György, a Honvédelmi Minisztérium sajtó- és tájékoztatási irodájának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a védelmi vezetés igénye szerint a Magyar Honvédség helyszínre vezényelt alakulatai a Tiszabecstől Záhonyig terjedő felső-tiszai szakaszon vesznek részt a védelmi munkálatokban.

Joós kijelentette: a nyíregyházi helyőrségbe folyamatosan érkező alakulatok igény szerint azonnal bekapcsolódnak a védekezési munkálatokba, illetve biztosítani tudják a jelenleg védekezési munkálatokat végző alakulatok váltását. A légierő 11 helikopterrel dolgozik az árvízi védekezésben.

Gulács víz alatt

A víz, amely kedd délután átszakította a gátat Tarpánál, tizenkilenc órára elérte a Vásárosnamény közelében fekvő Gulács községet, ezért a településen hozzáláttak a lakosság kitelepítéséhez. Szűcs László gulácsi jegyző az MTI tudósítójának elmondta, hogy jelenleg mintegy ötven-hetven ház áll már víz alatt, de mivel a település alacsonyabban fekszik, mint Tarpa, ezért egy-két óra alatt a víz teljesen el fogja lepni Gulácsot.

Eddig nyolc busszal szállították el a lakosokat a településről. Jelenleg is várakozik még három autóbusz a faluban. Az MTI úgy értesült, hogy még mintegy százötven család maradt a faluban. Őket az ide érkezett másfélszáz tatai katona segítségével próbálják kimenekíteni, de vannak, akik nem hajlandók elhagyni házukat.

A településnél reggeltől 14 óráig kétszáz ember erősítette és emelte a gátat, de koradélután abbahagyták a munkát, mert a gáton Tarpánál átzúdúló víz mindenképpen elönti a települést. Ezért jelenleg a gáton egyáltalán nincsenek emberek. A lakosokat a faluból Rohodra szállítják, ahol a művelődési házban és magánházakban szállásolják el őket - mondta el Szűcs László jegyző.

Tarpán és Tivadarban a legnagyobb a veszély

A Tisza mentén fekvő következő településnél, Jándnál még nem kezdődött el a kimenekítés, de öt busz készenlétben áll, hogy evakuálja az embereket. Értesülések szerint csaknem négyszáz ember áll indulásra készen.

Az MTI úgy értesült, hogy Hete-Fejércse, Márokpapi, Csaroda, Tákos és Tivadar községekben ezekben a percekben ugyancsak elkezdődik a lakosok kimenekítése. A legveszélyesebbek azok a helyek, ahol a Túr, a Szamos és a Kraszna torkollik a Tiszába, mivel a Tisza visszaduzzasztja az említett mellékfolyókat. A tarpai gátszakadás miatt Tiszabecsnél felgyorsult az apadás és dél óta este hét órára húsz centiméterrel csökkent a vízszint. A Tarpa és Gulács közötti úton átcsapott a víz, ezért Gulácsot csak Vásárosnamény felől lehet megközelíteni.

MTI

19:25

A legfrisebb jelentések szerint Tarpa és Tivadar között, ahol két helyen is átszakadt a Tisza gátja, mintegy száz méteres szakaszon akadálytalanul folyik át a víz. A legveszélyeztetettebb nyolc beregi településen - Tarpán, Tivadaron, Gulácson, Jándon, Hete-Fejércsén, Tákoson, Csarodán és Márokpapiban - a lakosság kimenekítéséhez hozzákezdtek, de a mélyebben fekvő falurészeket már valószínűleg nem tudják megvédeni.

Becslések szerint reggelre Gulácsot teljesen körbeveszi a víz. A területről már megkezdődött az állatok biztonságos helyre szállítása. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelmi osztaga éjszaka indul Tarpára - tájékoztatta az MTI-t kedden este az igazgatóság vezetője.

A belvíz is nehezíti a helyzetet

Kóthay Lászó elmondta: a huszonöt tagú csoport a meder-elzárásra alkalmazott szádfalas eljárás specialistája, így rájuk vár majd az átszakadt töltések visszazárása. Az igazgató tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán a szárazföldi szádfalazók érkeznek meg Tarpára, szerdán pedig a helyszínre szállítják azokat az eszközöket is, amelyekkel a vízből lehet leverni az acéllemez elzáró falakat.

Hajdú-Bihar megyében időközben már több mint háromezer hektár földet borít belvíz, melyből eddig 240 ezer köbmétert emeltek át szivattyúkkal az elöntött a befogadó csatornákba. Emiatt három Tisza-menti belvízvédelmi szakaszokon másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

(MTI/Index)

18:17

A kormány az árvíz miatt rendkívüli helyzetet el a Felső-Tisza vidék veszélyeztetett szakaszain - közölte Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Tizenhét-Tizenkilenc település lakossága számíthat a rendkívüli árvízi helyzet miatt kitelepítésre az elkövetkezendő időben - tette hozzá a miniszter, a kormány ülése utáni tájékoztatón. Fónagy jelezte, az árvízi védekezés az első két napban napi 10-20, mától pedig 20-30 millió forint. Szerinte elhúzódó árvízre kell számítani, a költségek fedezésére egyelőre nyolcszáz millió forintos keret van. Az esetleges további kiadásokra pedig rendelkezésre a költségvetés általános tartalékalapja, ami a teljes, évi büdzsé fél százaléka.

A miniszter szerint felkészültebb a védekezés, mint tavaly

A miniszter beszámolója szerint az utóbbi két évben épült 36 kilométernyi gát és a figyelőrendszer kiépítése megakadályozta, hogy egy még nagyobb katasztrófa keletkezzen, hiszen ezúttal 12-14 órával a víz előtt jártunk, így a helyszínen volt már a honvédség a polgári védelem, illetve a vízügy szakembergárdája.

Több mint 25000 ember van közvetlen veszélyben

Közben a Belügyminisztériumban is sajtótájékoztatót tartottak, ahol Hajós Béla vízügyi helyettes államtitkár az Index kérdésére kijelentette: összesen több mint 25000 ember veszélyeztetett a térségben, ebből közvetlenül 8000 helyi lakost fenyegetnek a megáradt folyók. Reggel 4 órakor a Szamos is kilépett medréből, jelenleg 54 centiméterrel magasabban áll a vízszint mint eddig bármikor.

A testület ülésén - amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és a védekezési munkálatokban részt vevő összes szervezet vezetője - a kormány által elrendelt rendkívüli készültség feladatairól és az eddig elvégzett munkákról tanácskoztak.

17:00

Beregben megkezdődött a kitelepítés

A veszélyztetett területeken összesen 20 kilométrrel hosszabbították meg a gátakat, de csaknem 100 kilométeryi szakaszon továbbra is kritikus a helyzet. Az előzetes felmérések szerint Tkajnál a Bodrog és a Tisza okoz majd komoly gondokat. A Beregi övezetben tíz község kiürítése folyamatban van. Innen már kitelepítettek 165 krónikus beteget, és a helyszínre vezényeltek 2 osztagot a katasztrófavédelmi egységekből, akik támfalakkal erősítik meg a gátat.

Fónagy János tájékoztatása szerint Tarpánál, mintegy harminc méteres szakaszon szakadt át a Tisza gátja. Az áradásra jellemző, hogy szombatról vasárnapra virradóan csupán egyetlen éjszaka alatt 640 centimétert emelkedett a folyó vízszintje. Fónagy szerint azt, hogy hol kell felgyorsítani a kitelepítést a Központi Műszaki Bizottság ezekben a pillanatokban is zajló mérései döntik el.

A szakemberek most készülő légi felvételek alapján tájékozódnak. A védekezés során szükség lesz a helyi önkéntesekre, de nem a konkrét mentési munkák során, hanem saját értékeik megóvásában számítanak a lakosságra. A Belügyminisztériumban ugyanakkor kijelentték: jelentős rendőri erőket helyeztek készenlétbe a hátrahagyott házak és egyéb értékek biztosítására.

A miniszter úgy tudja: 13500-an dolgoznak a gátakon. Fónagy bonyolult, ökológiai, környezetvédelmi okoknak tudja be, hogy évről évre évszázados rekordok dőlnek meg. Ennek a helyzetnek a kiszámíthatatlansága az oka annak, hogy három éve folyamatosan megismételhetetlennek nevezik az áradások felülmúlását.

(Index)

16:48

Átbukik a víz a gátakon

Az Országos Mentőszolgálat gépkocsijai konvojokban szállítják a kimenekítés alá eső területekről a fehérgyarmati és a vásárosnaményi kórházakba a betegeket. A mentőszolgálat teljes, hetvenfős gépparkja dolgozik. A kiürítés nem zökkenőmentes, mert sokan nem akarják otthagyni a házukat. Sok férfi ellenben távozna, bár szükség volna rá a mentésnél. Ugyanakkor délután négy óráig Gulácsra még nem érkeztek meg a kimenekítéshez igénybe vett autóbuszok.

Négyezer ember, napi 20 millió forint

Várady József, az Országos Műszaki Irányítótörzs vezetője, a vízügyi tárca vízkárelhárítási főosztályvezetője sajtótájékoztatón elmondta: a mentés és a védekezés költségei már elérik a napi 20 millió forintot, összesen már 80 milliót költöttek el. Összesen négyezer ember dolgozik.

Háromhetes árhullám várható

Az érintett térségben 19 veszélyeztetett település található, amelyek közül kilencből már kitelepítették a lakosságot. Várady kifejtette: Szolnoknál néhány nap múlva 980 centiméteres vízállásra számítanak. Problémát okoz, hogy a Tisza és mellékfolyóinak még legalább öt-hat napig van hasonló vízmennyiségű utánpótlása. Várady szerint három hét alatt levonuló árhullámra kell felkészülni.

Rendkívüli készültség várható a Tisza felső szakaszán

Várható, hogy a vízügyi miniszter még ma rendkívüli készültséget rendel el a Tisza teljes felső szakaszán Záhonyig, valamint a Szamoson, a Túron és a Kraszna kétszáz kilométer hosszú szakszán, ám erről a kormány fog dönteni kedd délutáni ülésén. A következő napokban a térségben újabb csapadék várható, ami tovább nehezítheti a védekezési munkálatokat - hangsúlyozta Várady József.

(MTI)

16:30

Mennek a tűzoltók

Pest megyei tűzoltóegység indult útnak kedden kora délután, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kispaládnál segítsen a tiszai gát megerősítési munkálataiban - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság illetékese. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság személyi állományából délután további harminc hivatásos, önkormányzati tűzoltó indul a helszínre. Két gépjárműfecskendőn és két rohamcsónakon kívül délután egy terepjáró gépjárműfecskendőt is visznek. Egy hét fős légimentő csoportja Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Felső-tiszai területén az árvíz által körbezárt, illetve elöntött területen hétfő óta folyamatosan menti a bajbajutott embereket.

(MTI)

16:00

Áradnak a Körösök is

Az országhatárnál 571 cm-nél tetőzött a Fekete-Körös kedden, de ez szerdára elérheti a 740 cm-t is. Harmadfokú készültség várható. A Kettős-Körösön kedden még nem volt árvízvédelmi készültség, csütörtök este a várhatóan 710 cm-es tetőzés miatt Békésnél másodfokú védekezést léptetnek életbe.

A Fehér-Körös Gyulánál csütörtökön tetőzik - első fokú készültség mellett - 480 cm-nél. A Körösök gátjain kedden 124-en vettek részt az árvíz elleni védekezésben. A mezőberényi belvízvédelmi szakasz területén első fokú készültség van.

(MTI)

Korábbi híreink

Nyolc falu kitelepítését rendelte el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság, miután Tarpánál átszakadt a Tisza gátja - tájékoztatta az Indexet Domonkos János, a bizottság titkára. Sorrendben: Tarpa, Gulács, Tivadar, Hetefejércse, Márokpapi, Csaroda, Tákos, Jánd község lakóit autóbuszokkal szállítják a befogadó településekre. Az intézkedés 12 ezer embert érint. Délelőtt még volt remény arra, hogy helikopterekkel meg tudják erősíteni a gátakat, de kora délután egy megsüllyedés után, öt méteres rés vágódott a töltésben - mondta Domonkos. A megye katasztrófavédelmi főfelügyelősége rendkívül súlyosnak minősítette a helyzetet.

Sonkádnál két helyen szakadt át a gát, települések azonban nem veszélyeztett az áradás. A Túr vízszintje a kedd reggeli méréskor 30 centiméterrel volt magasabb, mint a két évvel ezelőtt felállított vízszint-rekord.

(Index)

Részletek és korábbi hírek...